HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

Slik velger du riktig TV

Ikke la deg forvirre av uvesentlige tekniske data og eplekjekke selgere når du skal kjøpe din neste TV. Hi-Fi Klubben sier det som det er, slik at du kan ta det rette valget!

Tenk sluttresultat – glem resten

Når du skal velge TV, er det i bunn og grunn fire ting som har noe å si: 

  • Godt bilde
  • God lyd
  • Alle nødvendige funksjoner og tilkoblinger
  • Tilgang til alle ønskede TV-kanaler

Når disse tingene er på plass, kan det aldri gå helt galt. Husk på dette når du kikker rundt, så kan du heller dykke ned i detaljene senere hvis du skulle føle for det. For eksempel kan du lese mer i artikkelen vår ”Slik orienterer du deg i TV-jungelen”

 

Størrelse og form – hva har du plass til, og hva har du lyst på?

Når alt kommer til alt, gir en stor TV enkelt og greit en større bildeopplevelse enn en liten, og med dagens HD-standarder trenger du ikke lenger å være redd for å sitte for tett på TV-en. Hovedregelen nå er: Jo større, jo bedre! 

Designet har også en betydning – du må jo kunne tåle synet av TV-en din også når den ikke står på. Om du skal velge en flat eller en av de nye buede TV-ene er utelukkende et spørsmål om design og personlig smak.

 

LED, UHD og OLED – hva betyr det?

De såkalte LED-skjermene inneholder flytende krystaller som gjennomlyses bakfra av lysdioder (LED). Dette muliggjør svært slanke design og imponerende lavt energiforbruk. 

UltraHD, også kalt UHD eller 4K, er det siste høydepunktet i HD-kappløpet. Med UHD får du 4 ganger høyere oppløsning enn på Full-HD-skjermer, og detaljrikdommen er fantastisk med godt kildemateriale. 

I de helt nye OLED-TV-ene er det de enkelte pikslene som sender ut lyset, på samme måte som i tidligere tiders plasma-TV-er. Dette har en lang rekke fordeler, men utvalget er fremdeles meget begrenset, og det er en rekke uavklarte spørsmål, f.eks. rundt levetiden på panelene. 

 

 

Antenne, kabel, satellitt eller bredbånd?

TV-signalet ditt skal selvfølgelig også komme fra et sted. I dagens digitale TV-univers har du i praksis fire muligheter: 

  • Antenne (DVB-T2)
  • Kabel-TV (DVB-C)
  • Satellitt/parabol (DVB-S2)
  • Bredbånd/fibernett 

Med antenne og kabel-TV – og i enkelte tilfeller også satellitt/parabol – har du for eksempel muligheten til å få TV-tuneren og eventuelt tilhørende kortleser innebygd i TV-en, slik at du slipper en separat tunerboks med tilhørende fjernkontroll. 

 

 

Bruk øynene og den sunne fornuften din

Selv den billigste og dårligste flatskjermen har i dag strålende spesifikasjoner på papiret, og produsentene måler ting på så forskjellige måter at du uansett ikke kan sammenligne direkte. 

Be heller om å få se den samme filmen eller den samme TV-sendingen på flere forskjellige modeller, og sammenlign bildets bevegelser, lyse og mørke partier,  fargemetning, hudtoner etc. Det forteller deg langt mer om kvaliteten. 

Smart TV – en uendelig underholdningsplattform for hele familien

Smart TV er en fellesbetegnelse for alle funksjonene du kan få på TV-en din via Internett, Wi-Fi eller USB. Du kan for eksempel streame foto-/videosamlingen din fra datamaskinen eller hygge deg med innebygde apper på TV-en (YouTube, Skype og mange andre). 

Netflix er så godt som en selvfølge på alle dagens Smart TV-er, men ut over dette kan det være store forskjeller mellom de forskjellige produsentenes Smart TV-løsninger. Spør oss i Hi-Fi Klubben – vi er klare til å hjelpe deg trygt i mål. 

Les også: Strem verdens beste filmer og serier på TV-en din

Ikke glem lyden!

Dagens superslanke flatskjermer har kun plass til bittesmå innebygde høyttalere med tynn plastikklyd. Heldigvis er det massevis av muligheter for å få TV-lyd som lever opp til det fantastiske bildet. Dette kan du lese mer om her, og du er alltid velkommen til å ta en tur innom Hi-Fi Klubben for å høre forskjellen. 

Les mye mer om hvordan du velger riktig TV her: Slik orienterer du deg i TV-jungelen

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden