Hopp til innhold

Stor, liten, mikro – hvilken høyttaler skal jeg velge?

Massevis av forskjellige høyttalere – hvilke passer til deg?

Gulvhøyttalere, kompakthøyttalere, designhøyttalere eller aktive høyttalere – hvilke passer best til dine behov? Her er en kort introduksjon til de forskjellige høyttalertypene, hver med sine fordeler og begrensninger.

Det finnes mange typer høyttalere å velge mellom. Og det kan godt være at alle sammen ser på deg med tiggende membraner og logrende kabler, men du skal bare hjem med ett par – det rette paret. Denne korte guiden introduserer ulike typer høyttalere for deg, slik at du kan velge riktig på første forsøk.

Gulvhøyttalere – for den ultimate lydkvaliteten

DALI OPTICON 5 Gulvstående høyttaler

9 598,- /par

Se produkt

Større er bedre. Vi kommer ikke utenom det. Gjengivelse av lyd er ikke en teknologi, det er et fysisk fenomen. Derfor er det underlagt fysiske lover som selv de beste ingeniørene i verden ikke kan ignorere – de må nøye seg med å prøve å jobbe rundt dem. God lyd – og høy lyd – krever plass for å trives, og dermed får du mest mulig lydkvalitet for pengene med et par gode gulvhøyttalere. Det er nemlig den høyttalertypen som har færrest begrensninger og kompromisser. 

De store kabinettene gir plass til et dedikert basselement, eller i det minste to bass/mellomtone-elementer. Da sikrer du deg den dunkende bassen som dikterer dansetrinnene og masserer mellomgulvet ditt. En annen mulighet er å fordele bass, mellomtone og diskant på hvert sitt høyttalerelement. Separasjonen av de tre frekvensområdene bidrar til en klarere lyd, siden hvert element er konstruert og dedikert til sitt eget frekvensområde. 

Det er en gammel sannhet at store kabinetter er nødvendige for fyldig lyd og dyp bass. Hvis du vil spille veldig høyt, er det nødvendig med store kabinetter som man kan si ”gir lyden plass til å leve i”. Det er imidlertid mulig å omgå denne sannheten med noen lure triks – se avsnittet om sat/sub-systemer litt lenger ned. 

Gulvhøyttalerne er en broket familie. Du kan finne mange forskjellige størrelser i alle forskjellige prisklasser. Ta for eksempel en titt på B&Ws gulvhøyttaler, 684 S2 Den er slankere enn de fleste alternativene i klassen, men produserer allikevel virkelig god lydkvalitet til en overkommelig pris.

 

Kompakthøyttalere – fyldig lyd med kompakte mål

Kompakthøyttalernes store fordel ligger i selve navnet. De er kompakte. De fleste av dem troner elegant enten i en bokhylle, på et stativ eller på et veggfeste og kan derfor passe inn i de aller fleste rom. Dessuten spiller mange kompakthøyttalere utmerket til størrelsen. 

Hvis stuen din ikke er stor nok til å huse et par gulvhøyttalere, så vil du ofte kunne klare deg veldig bra med et par gode kompakthøyttalere. De mindre kabinettene gir mindre plass til elementene, og du kan ikke spille like høyt og like dypt som med et par gulvhøyttalere. Men hvis du for eksempel bor i en leilighet, så det er aldeles ikke sikkert at de som bor over og under deg har de samme dansevanene som deg. 

Som med gulvhøyttalere finnes det også mange forskjellige kompakte høyttalere. En av dem, som i høy grad lever opp til kategorien, er den garvede designklassikeren MiniPod. Den er så liten at selv stuer på størrelse med en gjennomsnittlig lekestue kan prydes med stereolyd og stilig design.

 

Sat/sub-systemer – gulvhøyttalere i kompakt forkledning

Sat/sub-systemer er en snedig snarvei som kan gi deg det komplette, full-range lydbildet uten at du må hanskes med store høyttalere. Til stereobruk består et slikt system som vanligvis av to små satelitthøyttalere og en subwoofer. 

Se for eksempel dette systemet, der de to bittesmå FAZON MIKRO satelitthøyttalerne akkompagneres av en FAZON SUB-subwoofer som tar seg av den tunge jobben i bassen. Når satellittene slipper å spille de dypeste frekvensene trenger de verken store elementer eller store kabinetter, og det samlede resultatet er flott lyd med god bass fra et imponerende kompakt system. 

Fysikkens lover gjelder likevel fortsatt, så når du skal sette sammen et sat/sub-system, må du vurdere størrelsen på rommet og dine behov akkurat som med vanlige høyttalere. Til et lite rom vil et superkompakt system være tilfredsstillende, mens du må vurdere litt tyngre skyts både når det gjelder satellitter og subwoofer hvis du vil ha høyere lydtrykk i et stort rom. 

Den sikreste veien til en velfungerende løsning er å velge et ferdig sat/sub-system, men ellers er du velkommen til å spørre i vei på Hi-Fi Klubben – vi hjelper deg gjerne med å velge.

 

Aktive høyttalere – fyldig lyd uten et anlegg

Hvis det skal være så enkelt som overhodet mulig, kan et par aktive høyttalere være et veldig godt valg. De har per definisjon en innebygget forsterker, noe som betyr at du ikke trenger å finne plass til en separat forsterker med tilhørende kabler. Aktive høyttalere er materialiseringen av begrepet plug’n’play. Du kan koble smarttelefonen, PC-en eller TV-en direkte til høyttalerne, og i mange tilfeller kan du få virkelig god lydkvalitet. 

Et eksempel på aktive høyttalere med stor lyd er Argon Octave 5A. Her får du et par elegante og velbygde høyttalere som på toppen av det hele har innebygget Bluetooth, slik at du kan streame trådløs musikk direkte fra smarttelefoner, nettbrett eller PC-er.

DALI ZENSOR 5 AX Trådløs høyttaler med Bluetooth

Trådløs musikk, avansert teknologi, ekte hi-fi, flott design – disse aktive gulvhøyttalerne er et fullblods stereoanlegg i forkledning. Flere farger. Få detaljene

7 998,- /par

Podspeakers MicroPod Bluetooth (old version) Aktiv høyttaler

Den enkle veien til god lyd fra PC eller TV. Via Bluetooth kan du også streame trådløst fra smarttelefon, nettbrett, mobil m.m. Flere flotte farger. Få detaljene

1 498,- /par

Argon Octave 3A Aktiv høyttaler

Ultrakompakt, men med overbevisende lydkvalitet til PC-en din. Bluetooth og digital USB-streaming er blant finessene. Fås i sort eller hvit. Få detaljene

1 498,- /par

Innbyggingshøyttalere – skjulte høyttalere med massevis av god lyd

Vil du helst slippe de store gulvhøyttalerne som i 12 av døgnets 24 timer ikke gjør annet enn å kaste bort dyrebar stueplass som kunne vært brukt på noe mye bedre? Da er innbyggingshøyttaleren din reddende engel. Samtidig som de er nesten usynlige, spiller mange nyere innbyggingshøyttalere veldig bra. 

Se for eksempel denne modellen fra Bowers & Wilkins som henter komponenter fra dyrere B&W-gulvhøyttalere og dermed garanterer en lydkvalitet som lett kan leve opp til dens mer synlige brødre. 

Det finnes også mindre alternativer som i størrelse og ytelse er på nivå med tradisjonelle kompakthøyttalere. Og høyttalerne kan bygges inn i både vegger og tak. Du kan velge mellom et stort antall takhøyttalere som er laget for å gi deg fantastisk bakgrunnsmusikk, for eksempel på kjøkkenet, i stuen eller på badet, der det ofte er nærmest umulig å finne plass til tradisjonelle anlegg og høyttalere. 

Hi-Fi Klubben hjelper deg selvfølgelig gjerne med installasjon og planlegging. Bare prikk en ansatt på skulderen eller ta kontakt med Hi-Fi Klubben Solutions gjennom vår nettside.

 

Designhøyttalere – ikke gå på kompromiss med innredningen

Hvis du synes det er lettere å spotte en grell fargekombinasjon enn en ustemt tredjefiolin, så er designhøyttalere perfekt for deg. Dagens høyttalere er nemlig ikke nødvendigvis synonyme med kjedelige, firkantede bokser. Det finnes mange spennende modeller som passer inn i selv de mest kresent innredede rom. 

Ta for eksempel DALIs design-original, FAZON F5. Denne høyttaleren er så elegant designet at du vil nyte å ha den stående, selv når den ikke spiller musikk.

Kom innom Hi-Fi Klubben

Hi-Fi Klubben står alltid klar med et bredt utvalg av høyttalere du kan komme innom og høre på, og ørene dine vet ofte bedre enn våre ord. Så kom innom og ta en lytt – vi lover at du vil forlate butikken med hodet hevet og følelsen av å ha gjort et godt valg.

DALI PHANTOM E-60 Takhøyttaler

DALI PHANTOM E-60 Takhøyttaler

Dytt den store lyden opp i taket og glem store høyttalere. Seriøs teknikk, brukervennlighet og fornuftig pris er stikkordene her. Få detaljene

1 798,- /stk

Bowers & Wilkins CCM7.4 Takhøyttaler

Bowers & Wilkins CCM7.4 Takhøyttaler

CCM7.4 er en eksklusiv toveis takhøyttaler som kan tilfredsstille selv svært kravstore ører. Få detaljene

8 998,- /stk

Bowers & Wilkins CCM663 Takhøyttaler

Bowers & Wilkins CCM663 Takhøyttaler

Denne avanserte toveis takhøyttaleren med tekniske løsninger fra B&Ws toppmodeller gir deg alltid superb lyd. Enkel montering. Få detaljene

3 198,- /stk

DALI FAZON F5 Gulvstående høyttaler

DALI FAZON F5 Gulvstående høyttaler

For deg som vil ha en lekker designhøyttaler hvor lydkvaliteten også er på topp. Kabinettet er i høyglanslakkert aluminium. Få detaljene

23 996,- /par

Bowers & Wilkins 803 D3 Gulvstående høyttaler

Bowers & Wilkins 803 D3 Gulvstående høyttaler

High-end gulvhøyttaler for kompromissløse musikkelskere som vil ha kvalitetene fra toppmodellene i 800-serien, men på mindre plass og lavere budsjett. Få detaljene

159 800,- /par

Bowers & Wilkins 683 S2 Gulvstående høyttaler

Bowers & Wilkins 683 S2 Gulvstående høyttaler

Superhøyttaler for deg som vil ha alt og har plass til det. FST-mellomtone og to 6,5” basselementer gir suveren lyd. Sort eller hvit.  Få detaljene

13 996,- /par

DALI ZENSOR 5 Gulvstående høyttaler Spar 1 000,-

DALI ZENSOR 5 Gulvstående høyttaler

Liten gulvmodell med flott, åpen hi-fi-lyd. Perfekt for deg som ønsker stor lyd i diskré innpakning til stereo eller surround. Flere farger. Få detaljene

4 996,- /par

DALI OPTICON 5 Gulvstående høyttaler Spar 2 398,-

DALI OPTICON 5 Gulvstående høyttaler

Elsker du stor lyd, men ikke store og dyre høyttalere? Her er svaret på dine drømmer – en virkelig velspillende og kompakt gulvmodell. Flere utførelser. Få detaljene

9 598,- /par

Cerwin-Vega XLS-15 Gulvstående høyttaler

Cerwin-Vega XLS-15 Gulvstående høyttaler

Stor gulvmodell med plenty av lydtrykk som virkelig vekker musikken til live. Kan bi-ampes for enda mere kontroll og lydtrykk. Få detaljene

10 996,- /par

DALI ZENSOR 1 AX  Trådløs høyttaler

DALI ZENSOR 1 AX Trådløs høyttaler

Trådløs musikk, ekte hi-fi, flott design – denne aktive kompakthøyttaleren leverer stereolyd med massevis av krefter. Flere farger. Få detaljene

4 998,- /par

Podspeakers MiniPod Bluetooth (old version) Aktiv høyttaler

Podspeakers MiniPod Bluetooth (old version) Aktiv høyttaler

Verdensberømt design og strålende lydkvalitet – nå med innebygd stereoforsterker og Bluetooth for trådløs musikkstreaming. Flere flotte farger. Få detaljene

4 998,- /par

Bowers & Wilkins 805 D3 Kompakt høyttaler

Bowers & Wilkins 805 D3 Kompakt høyttaler

Smekker og fantastisk velspillende kompakthøyttaler med diamantdiskant. Ekte high-end-prestasjoner i en svært kompakt innpakning Få detaljene

49 800,- /par

Bowers & Wilkins CM1 S2 Kompakt høyttaler

Bowers & Wilkins CM1 S2 Kompakt høyttaler

Lekker kompaktmodell som er utrolig populær blant kresne musikk- og filmentusiaster. Se den og hør den – så skjønner du hvorfor! Få detaljene

7 996,- /par

Bowers & Wilkins 686 S2 Kompakt høyttaler

Bowers & Wilkins 686 S2 Kompakt høyttaler

Så kompakt kan det gjøres og fortsatt låte bra. Hvorfor inngå kompromisser når du kan få råd til vaskekte hi-fi? Sort eller hvit. Få detaljene

4 396,- /par

Argon Octave 4 Kompakt høyttaler

Argon Octave 4 Kompakt høyttaler

Overbevisende lydkvalitet, kompakte mål, elegant og robust lakkert finish og masse valuta for pengene. Sort eller hvit.  Få detaljene

1 996,- /par

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden

Vi bruker småkaker, aka cookies (informasjonskapsler), slik at du bl.a. kan bruke vår nettbutikk. Vi bruker dem også til å finne ut hvordan våre nettsider blir brukt, slik at vi hele tiden kan forbedre oss, selvsagt mens vi hører på vår favorittmusikk. Ved å fortsette, godtar du alt dette. Les mer om cookies her