HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

Musikk og lyd hjelper mot smerter

Et trygt og behagelig rom med fine farger og god lyd hjelper mennesker med kroniske smerter til et bedre liv. Musikk og naturlyder har en legende virkning og kan brukes direkte i behandlingen.

Lydene av fossefall, fuglesang og slående bølger innhyller rommet, og man kan ikke høre hvor lydene egentlig kommer fra. Her er det ingen synlige høyttalere eller lydanlegg, og det gir en følelse av å faktisk befinne seg i naturen på en rolig sommerdag, langt fra bystøy og annen lydforurensning. Den gode atmosfæren gir en behagelig følelse av både ytre og indre ro, og det er vanskelig å forestille seg at vi faktisk er på et sykehus.

Lyd i behandlingen

På Tverrfaglig Smertesenters behandlingsklinikk ved Aalborg Sykehus bruker terapeutene musikken i rommet til å fremkalle forskjellige stemninger. Fokus er på både lys, farger, kunst, lyd og materialer i rommet. Målet er at behandlingsrommet skal føles trygt og hyggelig. Det skal være forskjellige muligheter for å hvile, og man skal kunne se og høre hverandre.

Smertesenterets behandling hjelper folk som har kroniske smerter i ryggen, magen, hodet eller andre steder. Mennesker som det vanlige behandlingssystemet har gitt opp; som må regne med å leve resten av livet med konstante smerter. En situasjon som ofte går veldig hardt ut over både familie- og arbeidsliv. Vanlige folk kan knapt forestille seg hvordan det er å ha konstante smerter uten noe håp om bedring.

Akustikken og lyden i behandlingsrommet spiller en stor rolle, forteller sykepleier og psykoterapeut Marianne, som jobber med behandling av smertepasienter:

”Det er ett og et halvt år siden vi fikk innredet dette rommet for gruppeterapi. Og det gjør en stor forskjell å ha et tipp-topp lydanlegg i forhold til den gamle ghettoblasteren vi brukte tidligere,” sier hun og utdyper:

”Vi bruker for eksempel musikk eller en behagelig lydkulisse i forbindelse med våre mindfulness-behandlinger. Disse pasientene er hardt rammet av smerter som hele tiden er plagsomme og blir en konstant forstyrrelse i hverdagen. Det kan musikk og behagelige lyder med god akustikk bidra til å lindre.”

Det handler om balanse

Den innebygde lydinstallasjonen er sponset af Hi-Fi Klubben og er en del av eksperimentet på smertesenteret. Men selv om lyden er viktig, utgjør den bare ett enkelt element i behandlingsrommet. Ideen er nemlig å stimulere hele sanseapparatet med lys, materialer, farger og kunst.

Innredningen av rommet er gjort i samarbeid med Institutt for Arkitektur, Design og Medieteknologi ved Aalborg Universitet, som blant annet forsker på helende arkitektur. Mette Blicher Folmer er både sykepleier og arkitekt, og rommet på Tverrfaglig Smertesenter er et resultat av hennes nylig fullførte doktorgradsavhandling i helende arkitektur:

”Man skulle kanskje tro at dette er det samme som Feng Shui, der rommet er dekorert ut ifra visse verdier og overbevisninger, men det kan egentlig ikke sammenlignes. Helende arkitektur går også ut på å skape balanse for sansene i arkitekturen og omgivelsene, men det bygger på forskning og analyse av konkrete innsamlede data.”

Rommet på smertesenteret har inngått i et forskningsprosjekt der behandlingen ble sammenlignet med behandling som pasientene fikk i et vanlig sykehusrom. Og det viste seg at pasientene opplevde det innredede rommet som langt mer trygt og behagelig å oppholde seg i.

det gjør en stor forskjell å ha et tipp-topp lydanlegg i forhold til den gamle ghettoblasteren vi brukte tidligere

 

Mariane Ellen Jørgensen, Smertesykepleier / Psykoterapeut & Mette Blicher Folmer, Arkitekt / Sykepleier / PhD

Musikk og kaffepause

I gruppeterapien bruker Marianne mange forskjellige typer lyd. Til en mindful-økt er det stille og rolig musikk som er perfekt for meditasjon, mens det andre ganger er naturlyder som brukes:

”Det er imidlertid sjelden at vi kjører på med hardrock,” ler hun og forklarer: ”Hele hensikten er å skape balanse, og vi kan virkelig merke hvor viktig det er at lyden er fordelt i hele rommet. Nå er det ingen som må ligge inntil den nevnte ghettoblasteren mens andre i den andre enden av rommet kan ikke høre noe. Det gir et mye bedre utgangspunkt for den behandlende terapien.”

Anlegget brukes også til andre formål enn behandling, avslører Marianne med et smil. Fordi når personalet trenger en pause, blir det rett som det er satt på en personlig CD sammen med en kopp kaffe:

”Man bare merker at alle er litt lykkeligere fordi det ikke er noen forstyrrende elementer rundt terapien og de ulike øvelsene. Og det er også veldig mange positive tilbakemeldinger fra pasientene.”   

Kvalitet gir troverdighet og tillit 

Innen helende arkitektur skal rommet utstråle tillit og omsorg, men det må også utstråle kvalitet og sammenheng mellom møbler, farger og andre ting i rommet. Det er viktig at pasientene føler at de blir tatt på alvor, sier Mette Blicher Folmer:

”Vi jobber for å servere kaffe, te og vann i glass eller porselen i stedet for plastkopper. Vi har surroundlydsystem i stedet for ghettoblaster, og vi har håndplukket kunst på veggene i stedet for tilfeldige plakater i ramme. Vi vil rett og slett øke rommets samlede kvalitet for å gi best mulig rammer rundt behandlingen. Og her inngår lydkvaliteten på lik linje med alle de andre elementene.”

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden