HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

HiFi Scenen Talks

Felix Gargerle, Kent Nagano og Göteborg Symfoniorkester

På dette Hi-Fi Scenen-arrangementet snakket vi med klassisk musikk-produsenten Felix Gargerle og dirigent Kent Nagano om hvordan de jobbet med å skape den store produksjonen av Richard Strauss’ “An Alpine Symphony" med Göteborg Symfoniorkester.

"Klassisk musikk er kanskje den mest krevende musikken å spille inn når det gjelder å skape gode lydopplevelser. Hvis du hører på klassisk musikk på et dårlig hi-fi-system, kan du virkelig si at dårlig lyd faktisk 'kills good music'" sier Martin Kjær Skou fra Hi-Fi Klubben.

Det er derfor Hi-Fi Scenen nå utforsker lyd og produksjoner innen klassisk musikk. Det første arrangementet vil være med klassisk musikk-produsenten Felix Gargerle, dirigent Kent Nagano og Göteborg Symfoniorkester, der vi vil gå i dybden på opptakene og produksjonen i det nyeste samarbeidet deres.

'An Alpine Symphony' er et klassisk mesterverk fra 1915 av den anerkjente tyske komponisten Richard Strauss (1864-1949). På denne innspillingen av symfonien ble de 109 musikerne i Göteborg Symfoniorkester – som er Sveriges nasjonalorkester – ledet av den bemerkelsesverdige, amerikanske dirigenten Kent Nagano. Opptaket ble gjort i det imponerende Göteborg Konserthus av den anerkjente, tyske produsenten Felix Gargerle.

"En produksjon starter med en idé om hvordan vi vil at musikken skal være. Kent Nagano har en svært detaljert idé om hvordan musikken skal høres ut og hvordan den skal skapes. Og min jobb er å gjenskape denne akustiskken og lytteatmosfæren for lytteren på stereoanlegget hans hjemme," sier Felix Gargerle.

Den bakenforliggende historien i 'An Alpine Symphony' er opplevelsene mellom soloppgang og solnedgang under fjellklatring i Alpene. Dermed er det både en skildring av den vakre utsikten over blomstrende enger, om farlige øyeblikk under klatring på en isbre og om torden og storm som treffer fjellet – og alt dette skal formidles utelukkende ved hjelp av instrumentene til musikerne. Dette gjør produksjonsoppgaven enda vanskeligere, fordi hvert instrument, hver tone og balansen i lyden er en del av historiefortellingen.

"Det mest spesielle med denne innspillingen er at vi prøvde å skape noe nytt i symfonien. Så det lytteren vil oppleve er en helt spesiell tilnærming til stykket, musikken og lyden av alle instrumentene i et tredimensjonalt rom. Jeg har forsøkt å skape en lydsignatur som er veldig dyp og fargerik," sier Felix Gargerle.

Ingen kompromisser har blitt inngått når det gjelder lyden. Det er også grunnen til at Felix Gargerle insisterer på å holde produksjonen på høyest mulig kvalitetsnivå også når det kommer til utgivelsen av det ferdige opptaket i et digitalt HD-format (BluRay Pure Audio og høyoppløst nedlasting) samt på LP.

"Vi bruker all tilgjengelig teknologi for å forme opptaket slik vi vil ha det. Som produsenter av klassisk musikk har vi lært av teknologibruken i pop-musikken, men de kunne også lært mye fra lytteopplevelsene som klassiske musikkelskere har. Dagens pop-musikk er veldig komprimert og har dårlig lydkvalitet, og det er synd," sier Felix Gargerle.