HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

HiFi Scenen Talks – Monica Heldal

Monica Heldal har på rekordtid blitt en av de mest anerkjente og best likte, nye singer-songwriterne på den norske musikkscenen. I 2012 førte Heldals selvfinansierte demo til en invitasjon til musikkfestivalen by:Larm, og siden har det bare gått én vei. Demoen ble til debutalbumet ’Boy From The North’, som ble belønnet med en lang rekke positive anmeldelser, og nå kom altså det andre albumet ’The One In The Sun’. Monica Heldal er glad og takknemlig for all rosen, men hun prøver også å ikke tenke for mye på forventningene til den nye platen.

”Jeg er veldig fornøyd med det nye albumet mitt og hva vi har fått til, og det akkurat slik jeg ville at det skulle låte. Jeg er virkelig stolt av det, så jeg prøver å ikke tenke for mye på hvordan albumet blir mottatt. Det kan jo hende at folk ikke liker det, men jeg synes det er bra. Jeg vil si at resultatet ble akkurat slik vi ønsket, og det er det viktigste,” sier Heldal om det nye albumet, som hun beskriver som mer grensetestende og progressivt enn debuten.

Albumet ble spilt inn live med Heldal og bandmedlemmene Øyvind Blomstrøm, Cato ”Salsa” Thomassen og Bjørge Fjordheim samlet i studio, og det er en slags videreutvikling av det akustiske og folk-aktige ’americana’-universet i debuten. Likevel har bandets betydelige rolle satt sitt preg på platen med en kombinasjon av tyngre låter fra den klassiske rock’n’roll-tradisjonen og enkle fingerspill-låter som får oss til å tenke på navn som Nick Drake, Emmylou Harris og Rory Gallagher.

Sangene er skrevet i løpet av de siste to årene, hovedsakelig hjemme hos Heldal selv, i perioder mellom intens turnéaktivitet. De første tonene og skissene har hun skrevet med gitaren i fanget. Platen ble spilt inn over to uker i Oslo, og den er produsert av medmusikantene Øyvind Blomstrøm og Cato ”Salsa” Thomassen. Heldal har imidlertid i høy grad vært personlig involvert i hele produksjonsprosessen. Til tross for Heldals unge alder, har hun alltid vært dypt involvert i låtskrivingen og produksjonen av sangene sine. Heldal har vært omgitt av musikk siden hun var barn, og hun begynte å spille gitar da hun var 11. Hun skrev hun sin første sang da hun var 14-15 år gammel. Hun forteller om en gang i hjembyen Bergen, der hun ville på scenen på et singer-songwriter-arrangement, men ble avvist fordi hun ikke hadde noen selvskrevne sanger.

”Jeg kan huske at jeg tenkte: ”Ok, kanskje jeg faktisk skal prøve å se om jeg kan finne på noe.” Så dro jeg hjem og skrev en sang,” sier Heldal om sin første sang ’Silly Willy’ som endte opp på debutplaten ’Boy From The North’.

Og det er denne retningssansen innen låtskriving som sangeren også har demonstrert under innspillingen av ’The One In The Sun’. Heldal hadde nemlig et tydelig bilde av hvordan denne platen skulle låte, men hun kjente også på utfordringen med å få idéene sine omgjort fra tanker til håndfaste sanger, både i forbindelse med låtskrivingen og innspillingen. Det endelige resultatet skulle ende opp så nært de opprinnelige idéene som mulig:

”Det viktigste for meg i innspillingen av dette albumet var å få det til å låte som det gjorde i hodet mitt. Det kan være vanskelig, for jeg vet hva jeg vil ha, men det er ikke lett å forklare det,” sier Heldal, som føler seg heldig som har et band som kjenner henne så godt at de ofte forstår idéene hennes og vet hvordan de kan realisere dem best: ”Vi kjenner hverandre veldig godt, og vi vil ha det samme. Vi ønsker å oppnå den samme lyden, og vi var enige om det meste. Det var en veldig god prosess,” sier hun.

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden