HiFi Klubben

Hopp til innhold
Outlet Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

HiFi Scenen leverte dødelig god lyd på COPENHELL

Da metal-festivalen Copenhell åpnet helvetes porter på Refshaleøen i København var det med Hi-Fi Klubbens lyttekonsept, Hi-Fi Scenen, på programmet. Hi-Fi Scenen inviterte festivalgjester til samtaler med et utvalg av de mest hardcore lydnerdene på metallscenen i en intim lytte- og intervjurunde. I år fikk publikum oppleve Helhorse, Entombed A.D. og Artillery, som slapp publikum inn bak kulissene da de snakket om innspillingen av musikken, inspirasjonskildene deres og fremtiden for lyd.

Helhorse har med sin rå, skitne og groovy blanding av punk, metal og klassisk rock blitt kalt ”the dirtiest rock band in Denmark” av anmeldere. På deres nyeste album ”Helhorse”, som blant annet har blitt gitt ut som 180 gram vinyl, skjemmer de bort lydnerdene blant lytterne. Produksjonen er, i motsetning til bandets tidligere album, ikke spilt inn live med alle medlemmene i studio på samme tid, men tatt opp lagvis for å kunne leke mer med detaljene og fokusere på å optimalisere hvert medlems ”take”:

”Det er et veldig produsert album. Vi ville ha en massiv og monumental lyd. Vi søkte etter en ’larger than life’-lyd på det nye albumet. En lyd som omtrent skreller høyttalerne og ørene dine og gir en overdimensjonert, overmenneskelig lyd. Som en amerikansk 18-hjuls lastbil som kjører på en nordisk vei med en sjåfør som har fått litt for mange øl”, sier bandet.

Også thrash-metal-konstellasjonen Artillery har spilt inn det nyeste albumet deres ’Penalty By Perception’ lagvis. Bandets fokus har, på samme måte som Helhorse, vært på detaljene i musikken, men det sentrale i tilblivelsen av platen var allsidigheten i lyden og variasjonen av elementene i sangene. Særlig i formatene på låtene, der det både er plass til høyt og lavt tempo. På den måten føler bandet at lytteren får en opplevelse av å kunne relatere til musikken på alle tidspunkter og i alle situasjoner i livet, i motsetning til live, der det musikalske uttrykket ikke er under samme form for kontroll:

”Den innspilte musikken har mer fokus på detaljene enn live-musikk. Når vi turnerer rundt i verden, så ser vi alltid forskjellige steder med forskjellig akustikk, så vi vet aldri hva vi får. Vi har ikke alltid 100% kontroll på live-lyden, selv om vi gjerne skulle hatt det”, forteller bandet, som også vanligvis opplever en veldig friksjonsløs innspillingsprosess: ”Vi er heldige med at hvert medlem er meget dedikert, så vi har ikke mange konflikter i innspillingsprosesser. Vi støtter hverandre mye og har god harmoni i bandet. Innspilling er et helhetlig konsept. Man må være en samlet gruppe for at det skal fungere”.

For death metal-bandet Entombed A.D., som beskriver lyden sin som aggressiv, ’distorted’, forbanna, rett frem og ’groovy’, var det viktig å holde tingene enkle under innspillingen av albumet ’Dead Dawn’ for å bevare låtenes umiddelbare råhet:

Man kan jobbe med en enkelt sang i ti år. Vi ville holde det helt enkelt for å bevare den rå lyden på platen. Vi tenkte at hvis vi fucka for mye rundt med sangene, så ville vi miste den følelsen”, sier bandet. De mener at man ikke skal overanalysere arbeidet med sangene, men i stedet gå etter den spontane lyden som henger sammen med live-opplevelsen, som er mer kroppslig enn den innspilte lyden.  Samme kroppslighet, der lytteren slipper å tenke, men i stedet kan overgi seg til musikken, har bandet selv funnet i musikk utenfor deres egen genre, nemlig i instrumentale film-soundtracks.

”Når man bruker så mange timer på å lytte til metal-distortion i studioet, så må du noen ganger rense ørene, og dramaet i soundtracks er veldig likt metal. Musikalske soundtracks følger ingen regler eller maler, og det kan være ganske befriende for profesjonelle musikere å høre på musikk der man ikke vet hva man skal forvente. Man slipper å tenke”, forteller bandet.

Se Helhorse, Entombed A.D. og Artillery utdype og fortelle mer i de tre intervjuene her:

Vi tror du vil like mer enn bare denne siden

Vi bruker småkaker, aka cookies (informasjonskapsler), slik at du bl.a. kan bruke vår nettbutikk. Vi bruker dem også til å finne ut hvordan våre nettsider blir brukt, slik at vi hele tiden kan forbedre oss, selvsagt mens vi hører på vår favorittmusikk. Ved å fortsette, godtar du alt dette. Les mer om cookies her