HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

Lindrende toner letter cellegiftbehandling

Kan musikk helbrede kreft?

Kan musikk helbrede kreft? Nei, men den kan sannsynligvis spille en vesentlig rolle i et behandlingsforløp. Margrethe Langer Bro forsker på om musikk kan ha en positiv effekt på pasienter i cellegiftbehandling.

Det er ingen hemmelighet at musikk kan ha en positiv effekt på sinnstilstanden og påvirke humøret til lytteren. Men musikk har også vist seg å ha en lindrende effekt på personer som lider av posttraumatisk stress. Nyere finske studier viser også at musikk kan brukes under rehabilitering av personer som har hatt blodpropp og som terapi for mennesker som er rammet av demens. Man begynte allerede på 50-tallet å studere musikkens beroligende effekter i forbindelse med tannlegebesøk, og nå er en rekke forskere i gang med å undersøke om musikk kan lindre cellegiftbehandling av kreftpasienter ved seks sykehus i Danmark.

Musikk under cellegiftbehandling

Margrethe Langer Bridge, som er konservatorieutdannet pianist, leder et forskningsprosjekt som undersøker om musikk kan ha en positiv innvirkning på bivirkningene av cellegiftbehandling. Hun har tidligere vært ansvarlig for prosjektet ”levende musikk for kreftpasienter”, der resultatene viste at pasientene hadde godt av musikken, men nå er skrittet tatt videre til formalisert forskning 

– Så langt har vi gjennom ulike prosjekter kunnet se en indikasjon på at musikk kan gjøre en forskjell, men med dette prosjektet er det snakk om formalisert forskning som kan påvise om det er tilfellet, sier Margrethe Langer Bro, og forklarer videre at deltakerne i prosjektet er delt inn i tre grupper. Én gruppe lytter til levende musikk under behandlingen. Musikken og musikerne er valgt ut fra et spørreskjema der pasienten har beskrevet musikksmaken sin. Den andre gruppen lytter til innspilt musikk på et anlegg med hodetelefoner, mens den siste gruppen ikke lytter til musikk under behandlingen. 

Hvilken pasientgruppe er det snakk om? 

– For å kunne sammenligne resultatene på best mulig måte, har vi valgt en bestemt gruppe pasienter, og det er voksne pasienter med lymfekreft som skal cellegiftbehandles på sykehus for første gang, forklarer Margrethe Langer bro. Hun er rask til å understreke at det på dette tidspunktet er for tidlig å gi noen indikasjoner på resultatene av forsøket, som fortsetter ut året. Når resultatene foreligger, følger vi selvfølgelig opp saken. 

Hvordan har reaksjonene vært fra forsøkspersonenes side? 

– De har generelt vært positive, og det har vært mange som har villet være med. Men noen pasienter er naturligvis så sjokkert over nyheten om sykdommen sin at de ikke har kapasitet til å delta i prosjektet. Dette betyr selvsagt at vi bare får de pasientene som har en form for overskudd,. Dette er litt problematisk, siden vi da ikke kan se resultatene på de hardest rammede pasientene, men det er bare sånn det er med denne typen forskning. 

Rolig musikk reduserer stress

Musikken i forsøket er skreddersydd for den enkelte pasienten, men flere pasienter kan godt høre på den samme musikken på avdelingen hvis har den samme smaken. Allikevel er det visse ting Margrethe må ta høyde for når hun setter sammen musikkprogrammet for pasientene:

– Man bør blant annet å tenke på tempoet, og det skal helst være gjenkjennelige melodier i musikken som spilles. Vi måler blant annet stresshormonene hos pasientene, og de påvirkes lett av tempo og tonehøyde. Hvis tempoet er høyt, øker nivået av stresshormoner, og det er jo ugunstig når det vi vil er å berolige folk og dempe angsten de opplever i behandlingsforløpet.

Hva hvis det er en pasient som er hekta på heavy metal? Får ikke vedkommende da være med i forsøket?

– Jo, absolutt. Da velger vi bare noen roligere metal-låter. Det er ingen hindring.

Hvilke instrumenter spiller musikerne som spiller for pasientene? Det er vel vanskelig å ta med et flygel til avdelingen...

– Vi har faktisk noen minipianoer stående på de ulike avdelingene, slik at pasientene fint kan bli underholdt av spill på tangenter. Ellers er det mye gitarmusikk, kontrabass og sang. Det er også noen folke- og jazzmusikere som er tilknyttet prosjektet, så vi kan tilby et bredt spekter av sjangere og møte et sammensatt publikum, forteller Margrethe, som selv har lært opp musikerne som er involvert i prosjektet..

 

Musikken  gir livsgnist

Musikken kan vise seg å være et viktig hjelpemiddel for å dempe angsten mange cellegiftpasienter opplever i forbindelse med behandingen, og musikken kan hjelpe pasientene å holde på livsgnisten de hadde før sykdommen snudde livet deres på hodet. 

– En stor andel av pasientene får diagnosen depresjon i løpet av de fem første årene etter sykdommen. Det vi prøver, ved hjelp av musikken som betyr noe for dem, er å opprettholde et håp og en forankring i det livet de hadde før sykdommen. Det er klart at musikken ikke kan kurere folk, men den kan spille en rolle i hvordan de opplever å gjennomgå en svært tyngende behandling som påvirker hele kroppen. 

Men kan man også risikere at pasientene senere assosierer musikken de har hørt under behandlingen med ubehaget av cellegiften og sykdommen?

– Dette spør vi faktisk pasientene om i en oppfølgingssamtale, og det er veldig forskjellig hvordan folk opplever det. Noen mener det får dem til å tenke på situasjonen, men de fleste kobler den med noe positivt. De fleste ser også frem til musikkterapien. 

Kan en av konsekvensene av forskningen være at man involverer musikk i kreftbehandling i fremtiden? 

– Vi håper det. Og det hadde vært fint hvis det betyr at man på sikt ansetter musikere på avdelingene. Dersom man på den måten kan hjelpe pasientene gjennom behandlingen, så er jo det en billig investering – og det er i alle fall ingen bivirkninger ved det, avslutter Margrethe Langer Bro. 

Hi Fi Klubbens rolle 

Anlegget og hodetelefonene som pasientene i den ene gruppen lytter til musikk på er stilt til rådighet av Hi-Fi Klubben for å sikre at de får best mulig lytteopplevelse av musikken Margrethe Langer Bro har samlet sammet for de enkelte pasientene.