HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

Hør på musikk med dine nærmeste

– og forstå dem

Det skaper en felles forståelse i familien å høre på musikk sammen. Dette vet journalist og foredragsholder Mikkel Falk Møller alt om. For musikken har revet ned generasjonsbarrierene i familien hans og skapt relasjoner som gjør at man kan snakke rett fra levra.

Han har sett Bob Dylan i Brussel og Bruce Springsteen i Paris med faren sin. Han har sett Rolling Stones i både Berlin og Stockholm med moren sin. Blant annet. Delte musikalske opplevelser med foreldrene har en lang historie i 42-år gamle Mikkel Falk Møllers liv.

”Vi har aldri dyrket idrett sammen eller dratt på fisketurer. Det er gjennom musikken vi har blitt knyttet sammen,” sier han og konstaterer:

”Noen av de beste minnene jeg har med foreldrene mine er helt klart disse konsertturene.”

Vi lyckade låta musiken att gå i arv till varandra utan att det kändes påtvingat
- Mikkel Falk Møller

Kimen til de gode minnene ble lagt da Mikkel Falk Møller gikk på oppdagelsesferd i foreldrenes vinylplater og begynte å like navnene fra ungdomstiden deres. Album fra The Doors og Rolling Stones ble soundtracket til ungdomstiden hans – og han fikk sitt første kyss til lyden av Bob Dylan.

 

Familien var på det tidspunktet bosatt i Brussel, så da Dylan annonserte en konsert i byen i 1991, dro ikke 14-år gamle Mikkel Falk Møller bare med broren og vennene sine, men også med faren og moren. En junidag året etter gikk turen i familiens nye Citroën til Paris, der Bruce Springsteen opptrådte. En uformell tradisjon var i gang. Og når familien er på turer, så glir de nerdete samtalene om ’Blonde on Blonde’ eller ’The River’ naturlig over i samtaler om de personlige følelsene deres og konkrete minner.

”Gjennom musikken har jeg fått historier fra foreldrene mine som jeg aldri hadde fått rundt middagsbordet eller en på en vanlig familiesammenkomst. For eksempel detaljer i ungomstiden deres som jeg ikke visste om.”

Så i dag kan Mikkel Falk Møller se at turene og samtalene om musikk styrket relasjonen hans til foreldrene.

”At vi har hatt det fellesskapet har betydd mer enn jeg trodde. Det var som om skillene mellom oss ble visket ut, og vi kunne forstå hverandres livsstiler. Det har ført til en åpenhet som har gjort at vi har kunnet snakke rett fra levra. Det er ingen tabuer i familien min, mens i noen av vennskapene mine feies alt under teppet,” sier han.

PIC2_Mikkel.Moeller.Volume_1800x1300.jpg

Stein med mor

På sine Rolling Stones-turer med moren sin har han flere ganger opplevd hvordan de ble som to jevnaldrende tenåringer. Som da han i Parken i 1998 løftet henne opp, slik at hun kunne high-five med Mick Jagger, eller som i Stockholm i 2014, da de tilfeldigvis gikk forbi hotellet til det samme bandet. Trommeslageren Charlie Watts kom ut, og moren til Mikkel Falk Møller fikk kontakt med ham. Han tok hånden hennes mens hun fortalte at hun hadde fulgt Rolling Stones i 50 år. ”Charlie Watts var helt oppriktig da han sa ’det er jeg glad for å høre’.”

Det gikk litt villere for seg på den aller første turen deres: I bil til Berlin i 1995. Det var, som Mikkel Falk Møller selv uttrykker det, ”temmelig kaotisk.” ”Berlin var fortsatt rotete og fylt med okkuperte hus. Vi hadde verken hotell eller konsertbilletter, men det ordnet seg til slutt. Etter konserten var vi helt høye på dopamin og fant en bar der vi kom i prat med en tysk bestemor som satt og rullet jointer. Hun spurte om vi ville røyke med henne. Det takket vi ja til. Moren min hadde vist ikke røyket siden hun så Rolling Stones i Vejlby Risskov-hallen i Aarhus i 1973, men vi satt der og ble glade sammen.”

PIC_Mikkel.Moeller.Volume_1800x1300.jpg

Håper på Cave

Familietradisjonen inkluderer i dag Mikkel Falk Møllers 21 år yngre lillesøster. Hun hengte Dylan-plakater på barnerommet sitt, og da hun var 16 og The Rolling Stones opptrådte i Hyde Park i London i 2013, skrek hun med helt foran scenen, skulder ved skulder med sin dengang 37-årige storebror og 64-årige far.

”Selv om søsteren min og jeg er samme gren på stamtreet, så er vi aldersmessig to forskjellige generasjoner. Så det var moro å stå der som tre generasjoner og dele den opplevelsen.  Vi har lyktes med å gi musikken i arv til hverandre, uten det har vært påtvunget.”

Mikkel Falk Møller har selv en sønn på snart tre år. Og i og med at han, altså Mikkel, ikke sønnen, til daglig jobber som journalist og foredragsholder med nettopp musikk som tema, så blir musikkhistorien en naturlig del av guttens oppvekst.

”Vi har aldri dyrket idrett sammen eller dratt på fisketurer. Det er gjennom musikken vi har blitt knyttet sammen,”
- Mikkel Falk Møller

”Det er klart at jeg håper å kunne gi sønnen min noe av det samme jeg har hatt med foreldrene mine. For det har en kjempeverdi. Problemet er at det er usannsynlig at det blir Dylan og Stones … men man vet kanskje aldri med dem … Heldigvis finnes det alltid noe annet. Kanskje drar vi på Nick Cave og Blur-konserter sammen.”

 

Dykk ned i disse albumene, som treffer på tvers av generasjoner.

The Beatles - Revolver

Nick Cave - The Boatmans Call

Johnny Cash - At Folsom Prison

Bob Dylan - Highway 61 Revisited

The Rolling Stones - Sticky Fingers