HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

Kelner, kan jeg få bass til suppen?

Hvor ofte tenker du over hvilken musikk du krydrer maten med? Dette bør du begynne med, forskning viser nemlig at lyder og musikk bidrar til å skape en smaksopplevelse.

Lukk øynene, forestill deg at du putter en sjokoladebit i munnen. La den sakte smelte på tungen, og smak godt etter. Det smaker sjokolade, ikke sant? Men er det mest søtt eller bittert, og er det underliggende smaksnyanser av for eksempel appelsin?

Dette bestemmes vel av smakssansen, og den samme sjokoladebiten vil da smake helt likt i morgen når vi bruker de samme smaksløkene på tungen? Så enkelt er det ikke.

LS2_nr1_1500x750_suppe.jpg

Sonic Spice – lydkrydder

Man har lenge vært klar over at luktesansen og synet påvirker den samlede smaksopplevelsen, men forskning at også hørselssansen i høy grad styrer smaken.

Filosofiprofessor Barry C Smith ved Study of Senses, University of London, snakker om lyd som et Sonic Spice – et lydkrydder.

- Vi serverte en suppe på tomat og appelsin for et testpanel til lyden av Benjamin Brittens «4 Sea Interludes Opus 33: Dawn», som er dominert av mange lyse toner. I dette tilfellet smakte suppen appelsin for de aller fleste. Deretter ba vi det samme panelet om å smake på nøyaktig samme suppe til tonene av «4 Sea Interludes: Sunday Morning», som er bygget opp av mørkere og dypere toner. Nå smakte suppen plutselig mest tomat.

I fremtiden kan vi kanskje si: Hvis du ikke liker vinen, så må du bytte musikken.Barry C Smith

Et bittert bass-spor

Han beskriver fenomenet som neuro-gastronomi – hvordan alle sansene i samspill skaper en smaksopplevelse. Det mest overraskende er at hørselssansen i høy grad bidrar til å skape en smaksopplevelse. Du kan krydre maten din med musikk som et sonic spice, forklarer Barry C Smith.

- Gi folk en bit 70% mørk sjokolade. Hvis de hører på et spor med masse bass, så smaker det veldig bittert. Den samme sjokoladebiten vil derimot oppfattes som søt til lyden av lett og lyst klaverspill. Vi kan også endre folks oppfatning av vin ved å spille Nils Oklands Horisont, som åpner med en lys fiolintone. Dette vil for eksempel få Sauvignon Blanc til å virke skarp og sur. Spiller vi den lystige gitarintroen fra Little Kids av Kings of Convenience, så vil vinen plutselig være søt.

LS2_nr2_1500x750_tomatjuice.jpg

Derfor drikker vi tomatjuice på fly

Når du tenker over det, er det egentlig ikke så overraskende at hørselssansen er viktig for smaksopplevelsen. Tenk på en kald cola som blir åpnet – kischh – som derefter helles over isbitene – klukk, klukk, klukk. Du vet allerede hvordan den smaker før du drikker den. Akkurat som den knasende ribbesvoren eller lyden av den første biten av et saftig eple.

Du kan manipulere en smaksopplevelse med mat i den ene eller andre retningen med den musikken du serverer gjestene dine sammen med maten.

Kort oppsummert konkluderer forskningen med at høyfrekvente lyder forsterker den søte smaken, mens lavfrekvente lyder gjør smaken mer bitter. Ut over dette viser det seg at svært høye lyder undertrykker evnen vår til å smake, og motsatt. Det er blant annet på grunn av dette at folk ofte drikker tomatjuice på flyet, siden den har en fyldig og dyp smak. Dette gjør at den kan overdøve lyden av flyets rungende motorer.

Kan vi forvente at musikk i fremtiden vil bli aktivt matchet med vin og mat? Barry C Smith har noen tanker:

- Selv nå kan vi teste et stort antall mennesker og se hvilke av de to utvalgte musikkstykkene de synes matcher mest med en matrett eller en vin, og ofte er preferansene til folk helt konsekvente. I fremtiden kan jeg se for meg at det for eksempel kan være en QR-kode på vinflaskene som du kan scanne med telefonen din og få den rette musikken som matcher vinen perfekt, sier han.

- I fremtiden kan vi kanskje si: Hvis du ikke liker vinen, så må du bytte musikken.

LS1+2_produkt_1500x750_isdreng.jpg