Hopp til innhold

HiFi Scenen Talks
Niki & The Dove

Den sprudlende pop-duoen Niki & The Dove har med sin eksperimentelle og framtidsrettede tilnærming til musikk blitt lagt merke til internasjonalt med sin særegne poplyd. De to medlemmene Malin Dahlström og Gustaf Karlöf er også et godt eksempel på en konstellasjon som er mer nerdete enn de fleste. Malin og Gustaf har brukt nesten all sin tid på musikk helt siden de var små, og de lager musikken sin i nært samarbeid. Ord er unødvendige, og arbeisformen er intuitiv.
”Når vi begynner å snakke i stedet for å lage musikk, er det et tegn på at en låt ikke kommer til å bli gjort ferdig. Antageligvis fordi den er ikke tilstrekkelig bra,” forteller Malin.

Gustaf er enig: ”Det kan være irriterende. Når jeg har en idé jeg elsker, og Malin ikke liker den, så kan det være frustrerende, men det eneste som skjer er at det ikke blir noen låt,” sier han, og kanskje er denne kompromissløse arbeidsformen nøkkelen til at duoens musikalske uttrykk har markert seg på den internasjonale musikkscenen. Den analogfuturistiske sounden deres er tidløs og framtidsrettet, og den høres ut som et resultat av en tidsreise fra historiens store musikalske forbilder til fremtidens bautaer med en kombinasjon av akustiske komposisjoner og diskret bruk av moderne, digitale teknologier og auto-tune-effekter. Låtene er dansbare og fungerer både til fartsfylt dans og slow-dance, men melankolien er gjennomgripende med sanger om savn og å vente forgjeves ved telefonen. Instrumenteringen er luftig og låter nesten pustende med synth-lydene, de disktrete trommene og den lune bassen og gitaren som virvler rundt Malins distinkte vokal.

Imidlertid har duoens kompromissløse stil også skapt utfordringer rundt produksjonen av det nye albumet. De to snakker om hvordan sporet ’So Much It Hurts’, som er andresingelen fra ’Everybody’s Heart Is Broken’, nesten ikke ble med på albumet.

Imidlertid har duoens kompromissløse stil også skapt utfordringer rundt produksjonen av det nye albumet. De to snakker om hvordan sporet ’So Much It Hurts’, som er andresingelen fra ’Everybody's Heart Is Broken Now’, nesten ikke ble med på albumet.

”Vi hadde to forskjellige versjoner av sangen, og vi klarte ikke å bli enige og få den til å fungere, så vi var i ferd med å gi opp. Noen ganger vil bare ikke sangen låte slik du vil ha det,” sier Malin.

Arbeidet med denne låten foregikk på et loft i Göteborg. Her hadde de to musikerne leid et lokale og tilbrakt dag og natt med å jobbe på sangene til det kommende albumet. ”En sen kveld orket jeg ikke å jobbe mer,” sier Malin. ”Jeg tok sykkelen min og sa til Gustaf: ”Jeg drar hjem! Du kan bare bli her.” Og så syklet jeg hjem. Klokken fire om morgenen ringte Gustaf plutselig glad og fornøyd og sa at han hadde funnet det låten manglet – han hadde laget pianoriffet som tydelig kan høres i ’So Much It Hurts’,” forteller hun.

De jobbet ikke med albumet bare i Göteborg, men også i London, Los Angeles, Austin og Toulouse, der albumets produsent Alan Braxe holder til. Låtskrivingsprosessen foregikk over tre år, mens duoen turnerte kjølvannet av deres vellykkede debut ”Instinct” fra 2012. Låtene er blant annet inspirert av små, obskure vinylutgivelser som bare finnes i Malins og Gustafs egne vinylsamlinger og på YouTube. Men selv om sangene, og ikke minst tittelen ”Everybody’s Heart Is Broken Now”, kan høres ut som en samling kjærlighetssanger, så er ikke det tilfellet. Tekstene har kjærlighet som tema, men det er en dypere mening:

”Everybody’s Heart Is Broken Now” er et sitat av Allen Ginsberg fra et brev der han skriver ”Det spiller ingen rolle om hjertet ditt er knust, for alles hjerter er knust nå,” forklarer Malin. Tolkningen av tekstene avhenger av hvor lytteren er i verden og i livet sitt. ”Det handler ikke om kjærlighet, men om likegyldighet,” sier hun. Gustaf supplerer: ”Vi valgte tittelen for å understreke at vi lever i en tid som brenner. Men verden har alltid vært i brann, og det brenner nok ikke mer nå enn før. Spørsmålet er med hvilken innstilling vi velger å møte det”.