Hopp til innhold

Kritikerrost Umeå-band som brenner for god lydkvalitet

HIFI SCENEN TALKS
WINHILL/LOSEHILL

Den 21. januar ble Winhill/Losehills nye album ”Trouble Will Snowball” sluppet. Hi-Fi Klubben holdt i den forbindelse et arrangement i eventserien ”Hi-Fi Scenen”, denne gangen på Ingrid Studio i nærheten av Mariatorget i Stockholm. Blant de inviterte var media, medlemmer av Hi-Fi Klubben og Winhill/Losehill-fans, som alle fikk oppleve bandets nye album på et Hi-Fi-system av typen Steinway Lyngdorf s-serie.

Sted: INGRID Studio, som deler foajé med MELLQVIST KAFFEBAR i Stockholm

Det populære Umeå-bandet Winhill/Losehill består av Jonas Svennem, Henrik Nybom, Sofia Högstadius, Kalle Lundin, Carl Åkerlund och Petrus Sjövik. Gruppens spesielle navn har sin egen unike historie, som bandets vokalist Jonas Svennem forteller:

Bandnavnet vårt er hentet fra to fjell i Derbyshire i England. Jeg var der på en folkemusikkfestival tidlig på 2000-tallet, og på vei dit bodde jeg i landsbyen Hope, mellom fjellene Winhill og Losehill. Her skrev jeg folkemusikklåten ”Winhill/Losehill”, som senere ble bandnavnet vårt.

Gruppen spilte mye sammen i begynnelsen, men tok noen års pause, frem til Jonas’ mor ble kreftsyk. Besøkene til sykehuset i Umeå ble mange, og etter at moren hans døde, ble musikken en viktig ingrediens i bearbeidingen av sorgen.

- Arbeidet med debutalbumet vårt ”Swing of Sorrow” var både en musikalsk prosess og en sorgprosess. For meg og de andre medvirkende ble det en måte å bearbeide sorgen på – å være sammen og støtte hverandre gjennom musikken og tekstene, sier Jonas Svennem.

Debutalbumet ”Swing of Sorrow” ble sluppet i 2012 og gikk rett hjem hos publikum. Dagens Nyheters Niklas Wallhõf ga albumet 5/5 og skrev at ”platen er utrolig bra. En fantastisk debut” Også Svenska Dagbladet roste debutalbumet gjennom Kristin Lundell som ga karakteren 5/6 og skrev ”Swing of Sorrow er en sjeldent vakker skildring av det sterkeste i verden, som allikevel er så skjørt at det kan gå tapt på ett sekund.” Platen hadde 19 spor, og gruppen dedikerte den til Jonas Svennems mor, Karin, som døde av kreft. For bandet har også røttene i hjembyen Umeå vært viktige:

Vi er alle oppvokst i Umeå, og alle har hatt mulighet til å spille og lage musikk i oppveksten. Vi er dypt takknemlige for det, sier Jonas Svennem.

I 2014 slapp Winhill/Losehill låtene ”Aifos” og ”Working on the side”, som umiddelbart fikk gode kritikker. Bandet har også hatt unike og spennende partnerskap med både Göteborgs Symfoniorkester og Norrlandsoperans Symfoniorkester, som hevet sangene og arrangementene deres til nye, spennende nivåer. Etter dette spilte de inn albumet ”Trouble Will Snowball”, som ble utgitt den 4. februar

Winhill/Losehill spilte denne gangen inn og mikset låtene sine hos Måns Lundberg i Decibel Studios i Stockholm. Måns er broren til Jonas Svennem, og han har blant annet mikset Veronica Maggios album ”Handen i fickan” og produsert Håkan Hellströms album ”Det kommer aldrig vara över för mig”. Kvaliteten på plateproduksjonen var høy, og det er tydelig at god lyd er viktig for Winhill/Losehill:

Lyden har alltid vært utrolig viktig for meg og min medprodusent Henrik Nybom.

- Vi jobber på flere ulike stadier i produksjonen av musikken vår. Det starter alltid med én låt som utvikler seg til en musikalsk og lydmessig visjon. Videre tilpasser vi produksjon, innspilling og miksing etter behovene til hver låt, sier Jonas Svennem.

Den 21. januar samarbeidet dere med Hi-Fi Klubben, som arrangerte en egen Hi-Fi Scenen-event for dere, der dere spilte musikken deres i Ingrid Studio, som drives av blant andre Björn Yttling fra Peter, Bjorn og John. Hvordan var det?

- Det var veldig moro, spesielt siden vi er så interessert i lyd selv, sier Jonas Svennem.

Helt til slutt – hva skjer med dere fremover?

Det nye albumet vårt ”Trouble Will Snowball” ble utgitt den 4. februar, og i den forbindelse følger vi selvsagt opp med en turne. Vi i håper å se dere på en konsert en gang, avslutter Jonas Svennem.