Hopp til innhold

21 produkter

Dolby Atmos lydplanke – TV-lyd i særklasse

Vil du ha god lyd, men hverken plassen eller budsjettet tillater et fullt anlegg, bør du oppgradere lydsystemet ditt med en Dolby Atmos soundbar. Dolby Atmos gir deg krystallklar lyd og en opplevelse av at lyden er over alt. Det gjelder både for musikk, film, TV og spill, bare det er produsert med surround lyd. En lydplanke er en smart alt-i-ett løsning for veldig mange og er dessuten en enkel måte å bygge ut til noe som kan konkurrere med et alminnelig komplett høyttalersystem.

Få styr på forskjellene 2.1, 5.1 og Atmos

Hva er egentlig Dolby Atmos? Er det noe du ikke kan leve uten, så du bare blir nødt til å investere i en Dolby Atmos lydplanke? For mange vil svaret være et rungende ja, for Atmos er videreutviklingen av 2.1 og 5.1 kanalene, som er gode på hver sin måte. Derfor kan Dolby Atmos ses som en ideell løsning til lyd som fyller og som har høy kvalitet.

For å svare på hva en lydplanke med Dolby Atmos egentlig er, vil vi starte med å se på de andre kanaltypene, nemlig 2.1 og 5.1. Det gir deg et bedre bilde av hva en lydplanke med de forskjellige kanalene kan, så du kan sammenligne med Dolby Atmos og se hvor Dolby-teknologien virkelig skiller seg ut på markedet.

Kort fortalt, så handler det om hvor mange høyttalere som sitter i lydplanken. Det første tallet angir hvor mange høyttalere det er og det andre angir om det er snakk om en lydplanke med subwoofer – enten innebygget eller som ekstra tilbehør.

2.1 soundbar

En 2.1 lydplanke har en venstre og en høyre høyttaler, så du får lyden fra to retninger. Det er det helt grunnleggende oppsettet, som gir deg god lyd, selv om det ikke skjer noe banebrytende i den forbindelse. Noen lydplanker med to kanaler kan dog virtualisere surround sound, så det høres ut som om det kommer fra flere steder. Det er en utmerket løsning, hvis du gjerne vil ha en mer omsluttende lyd, men ikke vil investere i flere kanaler eller høyttalere.

5.1 soundbar

Her snakker vi om ekte surround lyd, fremfor en virtualisert utgave. En 5.1 lydplanke har tre høyttalere i seg, det vil si en på hver side og en i midten. I tillegg er det også mulighet for surround høyttalere bakenfor, så du får skapt en fet surround-opplevelse. Du kan også ha en 5.1 lydplanke uten bakhøyttalere, men det er dem som skaper surround lyden og som tar lydopplevelsen opp til et nytt nivå.

Dolby Atmos

Så kommer vi til videreutviklingen av 5.1 lydplanken. Dolby Atmos, som har et tredje nummer, så det for eksempel heter 5.1.2. Det tredje nummeret indikerer at det er to høyttalere som vender opp, og det kan altså variere alt etter modellen, slik det også er tilfellet med de andre tallene.

Det spesielle med en Dolby Atmos lydplanke er at lyden også kommer ovenfra. Det kan la seg gjøre ved hjelp av de ekstra høyttalerne som skyter lyden oppover. Dolby har dermed introdusert en smart vertikal lyd. I tillegg behandler Dolby Atmos lyden som objekter, så det ikke lengre handler om at lyden skal komme fra en kanal, men i stedet fra ett sted. Den skal heller ikke bevege seg fra den ene høyttaleren til den andre, men fra ett sted til et annet – for eksempel på bakveggen.

Gode råd til kjøp av lydplanke med Dolby Atmos

Lyden fra en TV mangler ofte en del på kvaliteten, og en lydplanke er den enkleste og mest kompakte løsningen på det problemet. Det er i mange tilfeller billigere enn å kjøpe et komplett system med blant annet senterhøyttalere og et par fronthøyttalere samt bakhøyttalere, som vanligvis brukes til å bygge opp surround lyd.

En Dolby Atmos soundbar er en super løsning til den gode lyden, uten at du behøver å fylle stua med utstyr for å få en hjemmekino-lignende opplevelse. Men det er noen ting du bør tenke over, før du kaster deg ut i det å kjøpe en Dolby Atmos lydplanke. Det tar vi deg igjennom nedenfor.

Overvei budsjettet ditt

Når du skal bestemme deg for om du skal kjøpe en Dolby Atmos lydplanke, er budsjettet ganske viktig. Denne typen lydplanke er nemlig noe dyrere enn andre lydplanker på markedet, men effekten av den nye teknologien er til gjengjeld også uovertruffen og verdt forskjellen. Med en dyrere Dolby Atmos soundbar, får du også flere funksjoner og smarte muligheter, som det kan være en fordel for deg å ha.

HDMI-forbindelse

Du kan ende med å bruke din Dolby Atmos lydplanke som en helt alminnelig lydplanke, hvis det du ser eller hører på, ikke er optimert til formatet. Men du skal være oppmerksom på at det er noen bestemte krav til å forbinde din Dolby Atmos soundbar til din TV. Du kan nemlig ikke bruke optiske kabler til din lydplanke med Dolby Atmos, så du må bruke HDMI-porten på TV-en og den skal støtte den såkalte eARC-funksjonen for å kunne overføre Atmos. Hvis du bruker en optisk kabel, for eksempel hvis TV-en er for gammel til å ha de nødvendige portene, kan du allikevel bruker lydplanken, du får bare ikke med Dolby Atmos-lyden.

Stemmekontroll, multirom og subwoofer

Noen lydplanker har en rekke smarte ekstrafunksjoner og det kan være verdt å overveie, når du kikker etter en Dolby Atmos lydplanke. For eksempel er noen kompatible med stemmekontroller som Siri eller Google Assistant, så du blant annet kan styre spillingen av både musikk og film med stemmen. Andre lydplanker er kompatible med andre høyttalere, så du kan skape et multiromsystem. Det er en genial måte å utnytte lydplanken på, så du kan få lyd i flere rom samtidig, eller kanskje bruke noen av multiromshøytalerne som bakhøyttalere for å skape surround med din Dolby Atmos lydplanke.

Du kan godt få en lydplanke med subwoofer og selv om du allerede har fremragende lyd med din Dolby Atmos lydplanke, kan det i mange tilfeller være en fordel å investere i en god subwoofer. En subwoofer kan nemlig håndtere de helt lave frekvensene, så du får et mer nyansert lydbilde, hvor selv de dypeste, nemlig lydløse basstonene er med.

Prøv din Dolby Atmos lydplanke hos HiFi Klubben

Det siste gode rådet, er å dra innom din nærmeste HiFi Klubben butikk og prøve våre lydplanker før du kjøper. Det kan særlig være fint å høre forskjellen på en alminnelig lydplanke og en Dolby Atmos lydplanke, så du kan høre hvorfor vi anbefaler denne typen til de største lydentusiastene der ute.