Hopp til innhold
Mikael Theander
Joachim har alltid elsket lyd og bilde. Helt siden han bygde sine egne stereohøyttalere har han også vært interessert i teknologi. I dag har han trolig et av de mest velutstyrte husene i Stockholm når det kommer til lyd.

Vi besøkte Joachim i huset hans utenfor Stockholm. Han har vært medlem av Hi-Fi Klubben i mange år, og han har også vært en trofast kunde.

Joachims film- og musikkinteresse ble vekket for alvor da en god venn fortalte om Laserklubben – en forening for folk som var interessert i Laserdisc, forløperen til DVD. Han ble også fristet av Pro logic-utstyret til en venn. Det var i forbindelse med dette at Joachim kjøpte sitt første hi-fi-utstyr.

- Hi-Fi Klubben på Söder i Stockholm har hjulpet meg mye med ulike lydprosjekter i årenes løp, sier Joachim. Også nå som jeg bygde om mitt femte hus med lyd fra bunnen av. Et nytt element for meg var å ta steget til innbyggingshøyttalere i det siste huset. Lyden ble mye bedre enn hva jeg trodde var mulig.

Kinorom etter kinorom

Joachim kjøpte sitt første hus i 2001. Da bygde han også sitt første kinorom med lydprodukter fra Hi-Fi Klubben. Etter det har det blitt fire hus og en voksende samling av utstyr. De første årene var fokuset mest på film og på å skape det ultimate miljøet for lyd og bilde. Gradvis har interessen for musikklytting økt, og i dag, i hans femte kinorom, er utformingen i hovedsak optimalisert for best mulig lyd.

- Jeg fikk mye hjelp av Johan på Hi-Fi Klubben og lydteknikeren Ingvar Öhman da jeg satte opp kinorommene mine, sier Joachim. Det siste rommet mitt hadde aldri blitt så bra uten dem.

Ingvar Öhman er ikke helt ukjent i svenske lydkretser og regnes for å være en anerkjent ekspert på akustikk. Han har blant annet vært involvert i utviklingen av studiomonitoren Guru fra Uppsala.

Lydvandringen


Det var med spenning vi begynte å gå gjennom Joachims hus for å se og oppleve alle installasjonene. Vi startet på kjøkkenet der lyden kommer fra fire innbyggingshøyttalere fra DALI som er montert over kjøkkenbordet. Jeg må innrømme at lyden fra disse var imponerende stor. Å bygge inn høyttalerne i taket er virkelig en elegant løsning når lyden og lydkilden er sekundære. Som Joachim påpekte så konsumerer vi musikk/lyd forskjellig i ulike sammenhenger.

I den andre enden av det store rommet finner vi en TV med komplett lydsystem. Stereohøyttalere og senterhøyttaler, samt subwoofer fra DALI igjen. Bak TV-veggen har Joachim bygget et teknisk rom med egen inngang for enkel tilgang til utstyret.

- I det tekniske rommet kan jeg gjemme unna sensitivt utstyr slik at det blir mindre utsatt, sier Joachim. Samtidig er det lett å komme til for utskifting, omkoblinger, osv. Men jeg har bare én lydkilde, og det er mediaspilleren inne i kinorommet. Musikken blir streamet hit med Bluesound.

I det tekniske rommet har Joachim også gjemt subwooferen som er synkronisert med innbyggingshøyttalerne over spisebordet.

Neste steg i reisen vår blir de to soverommene man passerer på vei til kinorommet. Det er Joachim og Agnes sitt soverom med to innbyggingshøyttalere, også DALI, og Josefines barnerom med enda to innbyggingshøyttalere.

- Hele familien har blitt vant til å alltid ha musikk rundt seg – men forskjellig musikk for forskjellige stemninger, sier Joachim. Det er stor forskjell på det man spiller på kjøkkenet når man har middagsgjester og det man setter på når man skal koble av i kinorommet.

Hjertet i huset

Enden på vandringen vår blir kinorommet, som for Joachim er hjertet i huset. Det er tydelig at han har opparbeidet seg erfaring fra fire tidligere kinorom. Det er også tydelig at det har blitt fokusert mer på lyden i dette rommet.

- Jeg var på en presentasjon på Hi-Fi Klubben da DALI var på besøk for et par år siden. Der stiftet jeg for første gang bekjentskap med DALIs high-end-høyttalere EPICON 8, sier Joachim. Det var virkelig kjærlighet ved første blikk.

Kinorommet er skikkelig gjennomtenkt når det gjelder akustikk. Alt fra de fire store lydabsorbentene som sitter på veggene, kamuflert som filmplakater for Star Wars og Alien, til den spesielle, lydtransparente bakveggen med lamellgardiner og 40 cm isolasjon. I bakveggen sitter også Joachims andre tekniske sentral. En høy stabel av NAD-produkter med harddiskspilleren i sentrum som lydkilde for hele huset.

Som to vakre skulpturer i det fineste treverk står de to EPICON 8-høyttalerne. Joachim får en ro over seg når han berører dem. De er komplettert med en EPICON senterhøyttaler og en svært avansert subwoofer. Vi kan selvfølgelig ikke vente på å få en prøvelytting av anlegget. Det er ikke vanskelig å overtale Joachim til å sette på en av hans favorittsanger.

Vi slår oss ned i hver vår lenestol. Etter bare fire takter av Eagles’ Hotel California, forstår jeg hvorfor han valgte denne som en kritisk testlåt. Alt fra de enkelte instrumentenes nakne toner til øyeblikket bassen og trommene kommer inn er en heftig lydopplevelse. Som sagt – det er ikke vanskelig å forelske seg i DALIs EPICON. For meg har de en fantastisk lyd i klasse med betydelig dyrere produkter på markedet. Lydbildet minner om giganter som Wilson og Sonus Faber.

Analogt eller digitalt

Jeg kan selvfølgelig ikke la være å ta opp det klassiske spørsmålet om lydkilder med Joachim. High-end-verdenen er i dag splittet med analoge entusiaster som spiller vinyl på rørforsterkere på den ene siden og de ​​som har gått hele veien og har en fulldigital signalvei med høyoppløste, digitale lydfiler på den andre siden.

Joachim nøler ikke når han blir spurt. Han har for lengst pensjonert de gamle vinylplatene og har ikke platespiller. Musikklyttingen hans foregår i to etapper. Han bruker WiMP mye for å teste og finne ny musikk, men ikke for seriøs lytting. Når han finner noe han liker, kjøper han det i CD-format og ripper det i harddiskspilleren fra NAD.

Et eller annet sted i dette leiet ligger skillet mellom highend og lowend. Flere og flere musikkelskere velger å konsumere musikken sin direkte fra streamingtjenester som Spotify eller Wimp. Men kvaliteten på den musikken skiller seg ikke mye fra mp3-filer. High-end-lytteren krever at kvaliteten er minst på CD-nivå, det vil si en oppløsning på 16 bits med en samplingfrekvens på 44 000 hertz. Mange går enda lengre og går for høyoppløst musikk i master-kvalitet, 24 bits og en samplingfrekvens på 96 000 hertz eller mer.

Problemet ligger i å få tak i den høyoppløste musikken. Flere av de store anerkjente hi-fi-merkene har ordnet seg egen distribusjon av høyoppløst musikk, som for eksempel, Linn, Bower & Wilkins og Naim. Videre finnes det en rekke portaler på nettet hvor man kan kjøpe og laste ned FLAC-filer i høy oppløsning, som eClassical, HD Tracks, osv.

- NAD har virkelig gjort det enkelt å bruke deres produkter, sier Joachim. Når jeg dytter inn en CD i harddiskspilleren, får jeg umiddelbart to valg. ”Spill av” eller ”Rip”. Man trenger ikke å være teknisk anlagt for å betjene utstyret.

- Utviklingen innen digital teknologi, og spesielt streamingproduktene fra Bluesound, har virkelig gjort det enkelt for musikkelskere i dag, sier Joachim. Jeg har gradvis digitalisert hele musikksamlingen min og lagt den på den 3 TB store harddisken fra NAD. Selv om det ligger musikk tilsvarende minst 500 CD-er, har jeg knapt begynt å fylle opp harddisken.

Det viktige tilbehøret

Det er ganske tydelig at Joachim ikke overlot noe til tilfeldighetene da han plukket ut utstyret sitt. Han fikk også god hjelp på veien av Hi-Fi Klubben på Söder i Stockholm. Også når det gjelder kabling og annet tilbehør har han vært grundig.

- Mesteparten av kablene mellom ulike deler av utstyret mitt er originalt, fra NAD eller Denon, sier Joachim. Bare når det kommer til enkelte høyttalerkabler har jeg kuttet ned på ambisjonsnivået. Jeg har tross alt 250 meter med kabel i huset.

Den digitale revolusjonen har også spart oss for mange av de forskjellige fjernkontrollene som har ligget og samlet støv i lytterommet. I dag kontrollerer Joachim alt utstyret fra en iPad ved hjelp av NADs app for fjernstyring.

- Det er fantastisk å kunne se og få tilgang til hele musikksamlingen på en skjerm, sier Joachim. Det blir så mye lettere å få oversikt og å spille plater som ellers ville samlet støv på en hylle.

Det absolutt beste

Jeg avslutter med å spørre Joachim hva som er det absolutt beste med hans femte kino- og lytterom.

- Den største forskjellen er satsningen min på ekte high-end, sier Joachim. Når jeg sammenligner med billigere oppsett, så føles det som om jeg har artisten eller gruppen tilstede midt i rommet. Det er også noe med at høyttalerne mine er perfekt synkronisert med subwooferen og gir en fantastisk tight bassgjengivelse – i det hele tatt en stram frekvensrespons hele veien.

Kjøkken

Stue

RUBICON LCR
DALI RUBICON LCR
Vegghøyttaler
29 996,- / Par

Teknisk rom

Soverom

Barnerom

Kinorom

NAD M50.2
Musikkstreamer
48 998,- / Stk
M27
Flerkanals effektforsterker
42 998,- / Stk
EPICON 8
DALI EPICON 8
Gulvstående høyttaler
219 996,- / Par