Hopp til innhold

Hva skal jeg velge?

Streaming
MULTIROM, CHROMECAST AUDIO, AIRPLAY 2

Vil du spille trådløs musikk i flere rom og velge høyttalere fritt på tvers av merker? Da kan AirPlay 2 og Chromecast Audio være to alternativer. Til gjengjeld får du andre gode muligheter med et skikkelig multiromssystem.

Chromecast Audio og AirPlay 2 er to ulike veier til trådløs musikk i flere rom der du ikke er tvunget til å ha samme merke på alle høyttalere og avspillere. Dette gir deg frihet og massevis av muligheter, men du bør allikevel vurdere behovene dine nøye før du velger. Et fullblods multiromssystem kan nemlig være en bedre investering på lengre sikt, og du får også den beste brukeropplevelsen med denne løsningen.

Chromecast Audio – fritt og økonomisk

Chromecast – tidligere kjent som Google Cast – er en teknologi utviklet av Google. Den rene lydvarianten kalles Chromecast Audio og kommer bygget inn i en rekke høyttalere og musikkanlegg. Alternativt kan du få Chromecast Audio i form av en liten, billig adapter som du enkelt kan koble til på baksiden av anlegget. Vær oppmerksom på at Chromecast også finnes i varianter som er primært beregnet til TV-er og videostreaming (Chromecast 2/Chromecast Ultra).

Med Chromecast Audio kan du streame lyd og musikk fra alle apper som støtter teknologien. Disse har det etter hvert blitt ganske mange av, både på Android, Apple iOS og PC/Mac. Bare trykk på et lite ikon i musikk-appen, og velg høyttaler eller apparat, så spiller musikken i ett eller flere rom samtidig, alt etter hvordan du har satt det opp i Google Home-appen.

Chromecast er en både enkel og god start på trådløs musikk og multirom, ikke minst hvis du spiller på et anlegg der funksjonen er innebygget, som for eksempel forsterkeren C338 fra NAD. Du kan også komme i gang for en veldig billig penge ved å bare kjøpe en adapter. Senere kan du bygge ut med Chromecast-høyttalere eller flere adaptere etter behov.

På minussiden kan du ikke streame flere forskjellige musikkspor samtidig fra samme app med Chromecast. Derfor er systemet mest egnet hvis du bare vil ha enkel tilgang til å spille musikk fra streaming-appen din over til én eller flere høyttalere rundt i hjemmet. Du har alltid musikken lett tilgjengelig på telefonen, og du bestemmer nøyaktig hvor i hjemmet den skal spille, også hvis du vil fylle mange rom med samme musikk, for eksempel til en fest. Dette i seg selv kan være en liten revolusjon.

AirPlay 2 – streaming og multirom for Apple-fans

AirPlay 2 er nyeste versjon av Apples AirPlay-teknologi, som har vært på markedet i en del år. En av de store nyhetene i versjon 2 er avansert multiromsfunksjonalitet. Systemet vil også støttes av en lang rekke andre produkter fra blant andre Bowers & Wilkins, B&O Play, Denon/HEOS, Bluesound og Sonos.

Som alltid er AirPlay bare for Apple iOS-brukere på mobil- og nettbrettplattformer (iPhone/iPad), men AirPlay kan også brukes i iTunes på PC/Mac. Inntil videre ser det ut til at det kun blir Apple Music som vil gi mulighet for streaming av flere forskjellige låter samtidig med AirPlay 2. Hvis du ikke er Apple-bruker, kan du med andre ord trygt glemme alt om AirPlay.

Når det er sagt, så ser AirPlay 2 ganske interessant ut som et mer åpent alternativ til de etablerte multiromssystemene. Teknologien er en del av iOS-styresystemet, så praktisk talt alle apper som kan spille lyd – inkludert YouTube og Netflix – kan streame den til høyttalere og anlegg med AirPlay 2.

Multiromssystemet – den komplette løsningen

Et skikkelig multiromssystem som Sonos, HEOS by Denon eller Bluesound er laget helt fra bunnen av for å spille trådløs musikk i flere rom så bra som mulig. Dette gir deg mange fordeler:

  • Du kan styre både musikken og volumet i alle rom fra systemets egen app.
  • Du kan fritt streame forskjellig musikk til høyttalere i forskjellige rom, også innenfor samme musikktjenest.
  • Du kan bruke systemet med Apple- og Android-telefoner samtidig.
  • Både appen, høyttalere og avspillere blir fortløpende oppdatert fra produsenten over nettet.
  • Høyttalerne matcher hverandre i design og funksjonalitet.
  • Du kan få løsninger til nesten alle slags rom, også TV-lyd.

Med ekte multirom blir du bundet til ett merke av trådløse høyttalere og avspillere, men det har også sine fordeler. Siden  alt er utviklet på samme sted og kjører fra systemets egen app gir et slikt system nemlig en langt mer helhetlig brukeropplevelse enn gjør-det-selv-løsningen med Chromecast eller AirPlay 2. Og hvis det er flere brukere – for eksempel en hel familie – er det en kjempefordel å kunne velge forskjellig musikk i forskjellige rom samtidig, uansett hvilken musikktjeneste du spiller fra, og uansett om telefonen din heter Apple eller Android.

Selv ekte multiromsløsninger kan imidlertid ha sine små begrensninger her og der, for eksempel når det gjelder Bluetooth, YouTube-lyd, Spotify vs. Spotify Connect, HD-lyd eller annet. Under de enkelte systemene kan du lese mye mer om både styrker og begrensninger. Her nøyer vi oss bare med å konstatere at et skikkelig multiromssystem fremdeles er den beste løsningen hvis du går etter en komplett, velspillende og brukervennlig, trådløs musikkløsning til hele hjemmet.

Produkter med Chromecast Audio

Produkter med AirPlay 2

 

Produkter med Chromecast Audio