Musikalsk sinnstilstand
Man har i mange år forsket på hvordan musikk påvirker den menneskelige hjernen, men det har ofte kun vært med små musikkstykker på et par sekunder. Helt ny forskning har brukt hele låter for å finne ut hvordan sinnstilstanden kan defineres gjennom musikk, og det har gitt nye resultater.
En finsk forskergruppe har funnet ut av at det ikke kun er de auditive sentrene som aktiveres ved å lytte til musikk, men at hjernen reagerer på både rytme, tone og klang. Derfor kan musikk aktivere både følelsesmessige, motoriske og kreative områder i hjernen. For eksempel oppdaget de at musikk aktiverer de motoriske områdene i hjernen. Og det forsterker idéen om at musikk og bevegelse er tett forbundet.
Musikk gir lykkefølelse
Peter Vuust har et nært samarbeide med den finske forskergruppen, og han forteller at hjernen mottar musikk på minst tre forskjellige plan. Lydne påvirker blant annet hjernebarken, hvor den blir tilgjengelig for vår bevisthet. På et annet plan går musikken rett ned i følelsessenteret, og det er i samspillet mellom det bevisst rasjonelle og det ubevisst følelsesmessige at vårt forhold til musikken oppstår.
På det tredje plan viser nye undersøkelser at hjernen fortolfer taktarten i musikken, og at vi autmatisk synkroniserer oss med rytmikken. Og det er det, som gir oss lyst til å bevege oss til musikk.
”Jo mer musikken svinger og er synkopert, dess mer får vi lyst til å bevege oss, og det gir et skudd dopamin i hjernen som gir en lykkefølelse. Så vi mener at musikk påvirker hjernens belønningssenter meget sterkt,” forteller Peter Vuust.