I en tid uten internett eller sosiale medier hadde ikke kundene en plattform der de kunne dele frustrasjonene sine, så de etablerte radioforhandlerne fortsatte med de ufine metodene. Derfor satte Peter Lyngdorf i gang med å ’disrupte’ hele hi-fi-bransjen, 17 år før en Harvard-professor beskrev begrepet ’disrupsjon’. Peter så på direktesalg som veien å gå. I stedet for å gi forhandlerne alle fordelene ville han hoppe over de fordyrende mellomleddene. Dette var en viktig del av hans gryende distribusjonsforetak:
”Jeg kunne redusere prisene med 30-40 % og selge til kundene for samme pris som jeg solgte til forhandlerne.”
Banken ga grønt lys for Peter Lyngdorfs forretningsplan. Og den 1. mai 1980 fant overraskede Audionord-kunder en avis med kvalitets-hi-fi til rabattpris i postkassen sin. Danmarks HiFi Klub, som HiFi Klubben først het, var kommet til verden.
Dobbelt opp på kvaliteten
Utfordringene Peter opplevde med forhandlerne fikk stor betydning for måten han ville drive forretning på. Han formulerte fire strategier som skulle være HiFi Klubbens fundament:
1. Direkte salg til kundene uten fordyrende mellomledd
2. Meget fornuftige priser
3. Stabile priser = ingen salg
4. Eksklusivitet
HiFi Klubbens gjennomsnittspris på anlegg var høyere enn radioforhandlernes – men kundene fikk et mye bedre produkt. Hadde de andre en høyttaler til kr. 1.000,-, så hadde HiFi Klubben en til 1.100,- som var dobbelt så bra. Alle produktene som hadde blitt solgt gjennom Audionord hadde garantisedler i eskene som kunder sendte i retur med navn, adresse og dato. Det betød at Audionord hadde et kartotek med kontaktopplysninger på nesten alle kundene sine.
”Den første ’Audiovisen’ ble sendt ut til 8.000 tidligere Audionord-kunder. Vi sendte alltid med fire forhåndsfrankerte kuponger, slik at man enkelt kunne bli medlem av HiFi Klubben. Andre gang vi sendte ut hadde medlemstallet allerede steget til 16.000,” forteller Peter Lyngdorf. Klubben var en realitet.