Hopp til innhold

Deep dive

Det er derfor disse
høyttalerne
vil blåse deg bort

Vestlyd er et dansk høyttalermerke med mottoet "Live Louder". Power Monitorene deres har referanser til klassisk retrodesign, og lyden er skapt for å blåse deg av banen med bass, åpenhet, dynamikk og livefølelse.

Derfor vil disse
høyttalerne
gi deg bakoversveis

Hva er det som gjør Vestlyd så spesielt? Henrik Reinholdtsen er direktør for Nordic Hi-Fi, og han har vært med på å tenke ut og utvikle disse unike høyttalerne. Hør ham fortelle historien her.

”The best moments in life are the loudest.” Dette sa Vestlyd selv da de i 2022 ble lansert som et nytt dansk høyttalermerke. Vestlyd er designet i Danmark av Nordic HiFi, som opprinnelig var en filial av HiFi-klubben, men i dag er et selvstendig selskap med eget utviklingsteam.

Navnet Vestlyd ble ikke tilfeldig valgt. ”Vest” forteller at høyttalerne er utviklet på den danske vestkysten, og dette trekker også en rød tråd til den monitorlignende lyden, som blant annet har gjort en rekke gamle JBL-høyttalere til vintageklassikere. Disse høyttalerne ble opprinnelig utviklet i Los Angeles på den amerikanske vestkysten. 

Ordet ”lyd” er også bevisst inkludert i navnet. Det er nemlig et massivt fokus på lydkvaliteten i disse høyttalerne. Vestlyd ble skapt i beundring av de klassiske monitorhøyttalerne, hvor dynamikk, lydtrykk og livefølelse betyr mer enn design. I motsetning til i dag, hvor det meste er utformet med estetikk som det viktigste, og lydkvaliteten er blitt noe sekundær. 

Vestlyd-høyttalerne er både seriøs hi-fi og underholdning i toppklasse, og de knuser alt som lukter selv et snev av billig hermetikklyd. Enten du spiller hiphop, elektronisk, stadionrock, klassisk, storband eller noe annet, får du en dynamikk som bare sier KAPOW i rommet rundt deg. Lyden levers med punch og styrke som virkelig kan føles, men også med en klarhet i detaljene som gjør at alt dukker opp i luften rett foran deg. Kort fortalt er Vestlyd et unikt produkt som vil gi gjenklang i hele høyttalerbransjen. 

Coaxial
all lyden fra ett enkelt element

Vestlyd-høyttalerne er bygget etter det såkalte koaksial-prinsippet, hvor diskanthøyttaleren er montert midt på det store basselementet. Dette betyr at systemet fungerer som én stor høyttalerenhet, hvor all lyd kommer fra samme punkt. Den eliminerer faseforskyvninger mellom bass og diskant, og fordi basselementet også fungerer som et horn, er den også en meget effektiv konstruksjon. Alt dette er ting som bidrar til en veldig «rask» og monitor-aktig lyd. 

Basselementet er designet og optimalisert av Vestlyd selv for å oppnå høyest mulig output med lavest mulig forvrengning. Avansert måleutstyr og FEA (Finite Element Analysis) datasimuleringer har blitt brukt for å optimalisere alle elementer fra svingspole til membran. Den iøynefallende "waveguiden" i midten av elementet er laget av solid aluminium, og sammen med en annen tykk aluminiumsring inne i motorsystemet minimerer den selvinduksjon og andre forvrengningseffekter.

Spesielt er den kritiske intermodulasjons-forvrengningen kraftig redusert gjennom denne originale og effektive løsningen, og dette er en av grunnene til at en Vestlyd-høyttaler alltid spiller rent og uforvrengt, selv om du spiller basstung musikk på konsertvolum.

Hvis du stusser over den synlige limingen på innsiden av membranen rundt waveguiden, så er det verken på grunn av feil eller slurv. Via datasimulering har Vestlyd funnet ut at liming utenfra gir størst styrke i det kritiske området hvor svingspolen er festet til membranen. Noe som igjen gir lavere forvrengning, spesielt ved store membranbevegelser.

Basselementets store membran gir en mye bedre akustisk belastning for diskanten enn det som er mulig med et tradisjonelt horn. Delefrekvensen kan derfor plasseres svært lavt, slik at den viktige mellomtonen også kommer på plass. Du får ikke «hengekøye-lyd» med et stort fall i mellomtonen som du kan oppleve på noen tilsvarende store toveishøyttalere. Hele tonespekteret henger vakkert og musikalsk sammen, og du kan nyte all slags musikk på en Vestlyd-høyttaler – ikke bare rock og techno.

Kraftig
og uforvrengt diskant

Diskanten er en spesialdesignet kompresjonsdriver med moderat 2:1 kompresjon. Dette gir en mye lavere forvrengning enn tilsvarende konstruksjoner, som kan ha en faktor på opptil 5:1. For å opprettholde den høye effektiviteten har Vestlyd utstyrt elementet med et eksklusivt og ultrakraftig neodymmagnetsystem, som du svært sjelden vil møte på i denne prisklassen.

Diskanten har en membran av laminert titan, og med sitt supereffektive kjølesystem kan elementet levere et ekstremt høyt og uforvrengt lydtrykk uten å brenne ut. Diskantmodulen er elegant integrert med bakplaten på koaksialenheten og kan skrus av og på for hånd uten bruk av loddebolt.

Bass og diskant er så finjustert til hverandre på 15"-versjonen at bare et superenkelt 1. ordens delefilter er nødvendig for diskanten. Det massive basselementet spiller helt uten delefilter opp til rundt 1100 Hz, hvor den naturlig ruller av og diskanten tar over. Det gir en mer umiddelbar og åpen gjengivelse, og her ligger en god del av forklaringen på de gode musikalske kvalitetene fra denne voldsomme tungvekteren.

God lyd
i hele rommet

Normalt er koaksial-høyttalere veldig retningsbestemte og må vinkles mot lytteren for å nå sweet spot. Men Vestlyd har prioritert god spredning av lyden, og derfor får du en mye bredere lyttevindu enn du vanligvis får i høyttalere av denne typen. Hemmeligheten ligger i den spesialdesignede "waveguiden" i midten av basselementet. Linsen er laget av solid aluminium, og det er med på å gi deg en overbevisende gjengivelse av mellomtone og diskant, mens det store elementet leverer dyp og slagkraftig bass. 

Hele Vestlyd koaksialelementet er designet for å ha høy – ​​og ikke minst lineær – spredning både i vertikalt og horisontalt plan. Både diskanthøyttaleren og waveguiden er designet for å sende lyden ut mot bassmembranen, og den buede formen på membranen er med på å «trekke» lyden ut mot kanten. Her bidrar ringen rundt basselementet til å redusere diffraksjoner. Kort oppsummert er hele kjeden fra diskantenhet til kabinett designet for å oppnå best mulig spredning og høyest mulig musikalitet i lyden, uten at prisen tar helt av.

Fet bass
skal merkes
ikke leses

Du lurer kanskje på hvorfor et enkelt 15” basselement er så god til å gi trykk i mellomgulvet. Men målt i effektivt membranareal tilsvarer 15" mer enn 2 x 10", og da begynner ting å gi mer mening. En slik ordning ser man sjelden i dag, og det vil ofte være i høyttalere som er enda større enn V15C. Sett i det perspektivet er Vestlyd-høyttalerne nesten kompakte. Det samme gjelder V12C, hvor 12"-elementet tilsvarer mer enn 2 x 8".

Et annet sted hvor de tekniske dataene må leses riktig er i frekvensområdet. V15C er oppgitt til å ha en nedre grensefrekvens på 36 Hz (-6 dB), noe som på papiret ikke er fryktelig imponerende for en så stor høyttaler. Men 36 Hz er en teknisk oppgivelse, som ble målt i et ekkofritt rom. I det virkelige lytterommet vil V15C spille dypere og tallet sier veldig lite om opplevelsen. En annen viktig teknisk detalj er høyttalernes svært «forsterkervennlige» impedanskurve, som heller ikke uten videre kan leses ut av spesifikasjonene.

Den relativt høye grensefrekvensen er et bevisst valg fra Vestlyds side. Den aller dypeste bassen i 20-35 Hz-området oppleves mest som «rumling» når du spiller musikk, og det krever enorme mengder energi å gjengi den på høye volum. Spesielt hvis kabinettet også skal være mindre enn en fryseboks. Av samme grunn ser du mange subwoofere med 1000 innebygde watt eller mer – bare for å ha en sjanse til å gjengi de virkelig dype rumlingene.

Bassen som sparker i mellomgulvet og trykker i brystet ligger først og fremst i 70-80 Hz-området, og det er bassen som gir deg konsertfølelsen når du skrur opp anlegget. Ved å prioritere dette frekvensområdet har Vestlyds ingeniører gjort det mye enklere å drive høyttalerne med et ordinært system – og å oppnå vanvittige lydtrykk med et kraftig system. En Vestlyd-høyttaler opprettholder også frekvenskurven uten merkbar forvrengning, selv når du spiller dundrende høyt. I motsetning til de fleste mindre høyttalere, som gir opp når du kommer langt over 95 dB.

Så prøv å glemme de tekniske dataene en stund. Kom heller inn i en av våre butikker og la oss gi deg en Vestlyd-demo på full guffe. Finn gjerne noen låter med masse dyp bass som du vil utfordre høyttalerne med. For eksempel testklassikeren «Limit to your Love» fra James Blake, som kan bringe de fleste høyttalere i knestående med sin ultra-dype synthbass. Du må gjerne prøve å sammenligne med andre modeller, som på papiret kan gå dypere. Vi tror du vil bli overrasket over den massive fysiske opplevelsen fra Vestlyd. Fet bass må kjennes – ikke leses!

Vestlyd
– tilbake til røttene

Følg med når Roar forteller om de nye Vestlyd-høyttalerne. Bli med på en reise tilbake til den autentiske lydopplevelsen, hvor bass, dynamikk og åpenhet betyr mer enn kompakt design. Her kan du høre og føle musikken med hele kroppen – du skylder deg selv å prøve!

Når den virkelig
helt til topps?

Som du ser er det mange plusser ved å lage høyttalere som Vestlyd, og er du ute etter «morofaktoren» og livefølelsen er de i en klasse for seg selv. Vestlyd kan spille utrolig høyt med veldig lav forvrengning, og du skal slite med å finne noe bedre i dette området. Spesielt hvis du også tar prisen i betraktning.

Vestlyd er også ekstremt robuste. Du får ikke et tall på hvor mye de tåler i watt – noe som heller ikke gir så mye mening – men du kan stole på at du får mer enn nok. Du er i en helt annen klasse enn de typiske alternativene, som også koster MYE mer. Så lenge du sørger for å mate Vestlyd med et uforvrengt musikksignal, kan de klare nesten hva som helst.

Det er imidlertid noen begrensninger som er verdt å nevne hvis du ønsker å få mest mulig ut av dine Vestlyd-høyttalere. Heldigvis kan du enkelt unngå noen av dem ved å være litt bevisst på oppsettet. Det store gummiopphenget på basselementet gir for eksempel bedre bass enn det flate bølgeopphenget på en typisk PA-høyttaler. På den annen side gir den også en viss diffraksjon, som påvirker frekvensresponsen fra diskanten. Vestlyd låter derfor best når de ikke er rettet direkte mot lytteren – fordi diffraksjonen er mindre. Men med den gode spredningen er det heller ikke nødvendig å vinkle dem mot lytteposisjonen din (toe-in).

For å få høy følsomhet i en (relativt) liten høyttaler, som også skal spille dyp bass, er mellomtonen litt lenger frem i lydbildet enn på mange andre høyttalere. Vestlyd kan derfor høres litt "tynn" eller "rå", hvis du plasserer dem for langt unna bakveggen. Høyttalerne er bevisst innstilt for å stå tett inntil en bakvegg, og så lenge du gjør nettopp det, faller lydbildet automatisk på plass slik det skal.

Endelig koster det mange penge at finde komponenter til et delefilter, som kan holde til 1000 watt eller endnu mere. Derfor er delefilteret i Vestlyd meget simpelt designet med så få komponenter som muligt. Det er den væsentligste grund til, at lyden måske ikke er helt så poleret og ”korrekt”, som du kan finde det i nogle (meget) dyrere alternativer. Det må du leve med – til gengæld garanterer vi for, at du får det sjovt med Vestlyd, hver eneste gang du tænder for dit anlæg.

Til slutt koster det mye penger å finne komponenter til et delefilter som kan håndtere opptil 1000 watt eller enda mer. Derfor er delefilteret i Vestlyd veldig enkelt utformet med så få komponenter som mulig. Dette er hovedgrunnen til at lyden kanskje ikke er fullt så polert og "korrekt" som du kan finne i noen (mye) dyrere alternativer. Det må du leve med – til gjengjeld garanterer vi at du vil ha det gøy med Vestlyd hver gang du slår på anlegget ditt.

Også til
profesjonelt
bruk

Høyttalerne fra Vestlyd er så robuste og med så høy ytelse at de også kan være et godt valg i mange profesjonelle sammenhenger hvor du skal spille høyt, men samtidig rent. Her kommer mange rene PA-høyttalere til kort, fordi produsenten ofte har ofret oppløsningen for å oppnå et større lydtrykk. De kan spille høyt, men det er det. Du ville aldri giddet å høre på slik lyd hjemme i stua. 

Med Vestlyd får du den rå kraften du trenger uten å gi opp den gode lyden. Det betyr at du plutselig kan få en helt annen og langt bedre musikkopplevelse i treningsrommet, forsamlingslokalet, fellessalen, festlokalet, dansestudioet, treningsrommet, øvingsrommet og alle andre steder hvor du vil ha lyd som seriøst merkes på kroppen. 

For å gjøre det enda enklere å bruke Vestlyd-høyttalerne profesjonelt, er de utstyrt med Neutrik Speakon-terminaler i tillegg til de vanlige banan/skruterminalene. Speakon er mye brukt i den profesjonelle lydverdenen og gjør det mulig å koble til og fra høyttalerne på et øyeblikk med en matchende kabel. En detalj som viser at Vestlyd virkelig har tenkt gjennom ting. Den robuste finishen i kunstlær forteller samme historie – Vestlyd er bygget for å brukes!

Vestlyd
Live Louder
Part 1

Vestlyd er et nytt dansk høyttalermerke, lansert under slagordet "Live Louder". Powermonitorene deres er designet for å blåse deg av banen med bass, åpenhet og dynamikk. Live louder!
Les mer

Se videoen
Vestlyd
En konsert i din egen stue

Vestlyd handler om å ta musikken på alvor. Å være til stede, kjenne musikken i kroppen og la gåsehuden spre seg. Den opplevelsen vil vi gjerne dele med deg.