Hopp til innhold

13 produkter
 • Pickup

  Pickup

  Når vi snakke om en pickup innenfor hi-fi-verdenen, befinner vi oss i avdelingen for platespillere. En pickup er den anordningen på en platespiller hvor den lille nålen til avlesingen av rillene sitter. Den omdanner svingningene til elektriske signaler, så det kan skapes lyd og vi kan nyte fantastisk musikk fra våre plater. 

  Pickupper fås i to varianter: MM (Moving Magnet) og MC (Moving Coil). MM er enkel i bruk og fås til platespillere i alle prisklasser. MC krever omhu og ekstra forsterkning og er primært til kresne audiofile vinyl-entusiaster. Matchet korrekt med platespiller og tonearm kan MC til gjengjeld gi en helt suveren musikkopplevelse.

  Hva er en pickup?

  En pickup består av en liten diamantnål som er montert på et nålerør, som kalles en cantilever. I den andre enden av cantileveren sitter enten en magnet eller en spole, som beveger seg sammen med nålen i platens riller.

  Når pickuppen beveger seg, skaper den spenning i et magnetfelt, og utslagene i denne spenningen er det vi kan forsterke og sende ut gjennom våre høyttalere som musikk.

  To primære typer

  Hos HiFi Klubben forhandler vi de to mest brukte pickupper. MM og MC. Hvilken type som er best for deg, avhenger primært av hvor god kvalitet du vil ha, og hvor stort budsjett du har. 

  MM – Moving Magnet

  MM pickup er den mest brukte typen på markedet. Den er billig å produsere og den kan lages i god kvalitet til en fornuftig pris. Det er typisk en MM pickup som er inkludert når du kjøper en ny platespiller. Den er enkel å bruke og passer til platespillere i mange forskjellige prisklasser.

  En MM pickup er et elektrisk system, hvor en magnet er montert på cantileveren. Magneten beveger seg mellom to spoler, så delene til sammen danner en liten elektromagnetisk generator. Når nålen og magneten beveger seg, danner de sammen strøm i spolene, som avspeiler musikken i rillene.

  Den største fordelen ved å velge MM pickup er prisen. Den er som sagt billig å fremstille og skaper god lydkvalitet, som er tilfredsstillende for de fleste. En annen fordel er at nålen og cantileveren ofte sitter separat i en enhet, som kan skiftes ut når nålen blir slitt. Så behøver du ikke å skifte ut hele pickuppen.

  Sist, men ikke minst, er utgangsspenningen på 4-6 mV, hvilket betyr at den ikke krever masse ekstra forsterkning. Du kan koble til en MM pickup direkte til enhver platespillerinngang eller en billig separat RIAA-forsterker, hvis ditt anlegg ikke har inngang til platespiller.

  Det er også en ulempe ved MM pickuppen. Cantileveren og magnetene er forholdsvis tunge, og det gjør pickuppen mindre følsom ovenfor små påvirkninger. Det betyr at den ikke er fullt så god til å fange opp de aller minste detaljene i rillene på platen, og du dermed ikke får fullt så mange detaljer i lydbildet som med en Moving Coil Pickup.

  Det er dog snakk om små detaljer, så hvis du bare vil ha en god opplevelse med din platespiller, uten at det behøver å være i den absolutte toppklassen, kan en MM pickup saktens levere varene. Og du kan få MM pickupper i meget god kvalitet – helt opp til high-end nivå.

  MC – moving coil

  Hvis godt ikke er godt nok for deg, skal du ha en MC pickup. Den er typisk dyrere og finnes på de bedre platespillerne, eller selges i løssalg. 

  MC pickupper er både vanskeligere og dyrere å produsere, hvilket også er grunnen til at de koster mer enn MM pickupper. Prisen henger til gjengjeld sammen med kvaliteten, så du får ofte en markant bedre lydopplevelse med en MC pickup. 

  I motsetning til MM pickuppene, er det på MC pickuppen spolene som beveger seg, i stedet for magneten. Spolene er montert på cantileveren, så de sitter i et kraftig magnetsystem, hvor de kan vibrere etter musikken.

  Spolene er meget små og så fine at de er vanskelige å produsere korrekt, hvis det ikke gjøre med håndkraft. Derfor er de fleste MC pickupper håndlagde, så de små spolene og tynne ledningene sitter som de skal.

  Fordelene ved MC pickupper er at cantileveren, nålen og spolene er lettere og derfor bedre til å fange opp de små detaljene i platens riller. Det gir deg et langt mer fullstendig lydbilde, så du får med alle detaljene.

  En ulempe ved MC pickuper, er at nålen ikke kan skiftes ut, når det blir slitt. Dermed må du skifte ut hele pickuppen. Utgangsspenningen er også lavere enn på en MM pickup, så det er nødvendig med en god RIAA eller pickup-forforsterker med en spesiell MC-innstilling for å få ordentlig lyd. 

  Når alt er montert og passer samlet, er det til gjengjeld ingen tvil om at MC er flere lengder foran MM: Materialene er finere, og du kan oppnå en vesentlig høyere lydkvalitet. Derfor er det god grunn til å skjemme bort deg selv og platespilleren med en MC pickup, hvis du vil nørde med det, og oppnå lydkvalitet i toppklasse.

  Skiftes ut jevnlig for bedre holdbarhet

  Som med alt annet i verden, blir din platespiller og pickup også slitt når du bruker den. Det er ingen grense for hvor lenge din pickup kan holde, men en god tommelfingerregel er at diamantnålen normalt holder 1000 timer, før du kan begynne å høre feil ved lyden. Holdbarheten avhenger også av hvor god du er til å holde nålen og platene dine rene, og om nålen og tonearmen er riktig innstilt i forhold til hverandre. 

  Har du en gammel platespiller stående, anbefaler vi alltid å skifte u pickuppen, før du fyller huset med musikk fra din favorittplate. Nålen og cantileveren blir holdt fast av en tynn gummimansjett, som enkelt påvirkes av ting som fuktighet og temperatursvingninger. Hvis platespilleren din har vært satt vekk en stund, kan mansjetten ha tatt skade. Det gir deg i beste fall en forvrengt lyd og tapte detaljer i musikken, men i verste fall blir det riper i platene dine, fordi pickuppen ikke lengre følger rillene, men i stedet sliper sine egne.

  Det kan altså lønne seg økonomisk å skifte pickupen jevnlig, så du ikke plutselig skal skifte ut hele platesamlingen i stedet. En velholdt pickup gir dessuten langt bedre lydkvalitet, så du kan nyte musikken fullt ut.

  Godt tilbehør gjør det ikke alene

  Selv om pickuppen er en viktig del av din platespiller, kan den ikke trylle. Hvis platespilleren ikke er i orden, kan du sette på selv den beste pickupen, uten å oppnå et godt resultat.

  Hvis du skal prioritere en av delene, er det derfor bedre å investere i en god platespiller, som du senere kan oppgradere med en pickup i toppkvalitet.

  Vi hjelper deg gjerne med å velge den riktige typen og kombinasjon, så kikk innom din lokale HiFi Klubben butikk og la oss hjelpe deg med å få det mest optimale ut av din platespiller og pickup.