Hopp til innhold
Bowers & Wilkins
Gulvstående høyttaler (par)

Bowers & Wilkins 804 D4

183 996,-par
Sort
Forventet på lager lørdag 29. juni 2024
  -
Slank, elegant og kompakt gulvhøyttaler fylt til randen med teknologi i verdensklasse. En perfekt high-end høyttaler til mindre stuer.

Les mer:

Beskrivelse

Bowers & Wilkins 804 D4 – en kompakt high-end gulvhøyttaler

 • Ekte high-end prestasjoner i mellomstore og små lytterom
 • Fremragende lydkvalitet til alle typer musikk
 • Slankt og stuevennlig design
 • Biomimetic Suspension Continuum FST-mellomtone
 • Eksklusiv møbelfinish i sort pianolakk, hvit lakk eller ekte trefiner

B&W 804 D4 er en elegant, avansert og relativt kompakt gulvhøyttaler – en ideell løsning for deg som vil ha musikkopplevelser i overlegen high-end kvalitet uten at det går for mye utover plassen eller budsjettet. Hvis anlegget ditt kan håndtere oppgaven vil 804 D4 svare med en fylde, dynamikk og innlevelse i musikken som er uhørt for høyttalere i denne størrelsen.

Du får fortsatt det unike Reverse Wrap designet som på de større modellene, men i stedet for to 7” Aerofoil basser som i 803 D4, får du i stedet to 6,5” elementer. Den mest merkbare forskjellen er imidlertid at Continuum FST-mellomtonen på 804 D4 er montert direkte i kabinettet. Det gir et betydelig mer dempet visuelt uttrykk i forhold til de større modellenes separate Turbine Head. 

Diskantelementet er naturligvis med diamantmembran og montert i et oppgradert Nautilus-hus, dreiet ut av ett stykke aluminium. Til tross for sin mindre størrelse er 804 D4 fortsatt en fullblods high-end høyttaler med en lydmessig ytelse som kan få selv større høyttalere til å blekne i sammenligning. Og med hele fire eksklusive utførelser å velge mellom har den også meldt seg på kappløpet om å bli et nytt design-ikon innen høyttalere.

804 D4 fås med finish i høyglans sort pianolakk, hvit lakk, valnøtt eller rosentre. 

Bowers & Wilkins 800 Series Diamond – high-end i absolutt verdensklasse

Den legendariske 800-høyttalerserien fra Bowers & Wilkins så dagens lys for første gang i 1979. Den gang var det med den ikoniske 801 Matrix, som raskt ble en uunnværlig del av inventaret hos utallige lydstudioer og lydentusiaster verden over. Faktisk ble B&W 801 Matrix brukt i innspillingssammenheng på over 80% av all klassisk musikk som ble spilt inn i 1980-årene.

Siden da har Bowers & Wilkins igjen og igjen sprengt grensene for hva som er mulig i konvensjonelt høyttalerdesign. I 1998 introduserte de Nautilus-serien, som var basert på designprinsippene bak den sneglehusformede og ikoniske Nautilus-høyttaleren. Dermed la de også grunnlaget for de modellene vi kjenner fra 800-serien i dag.  

800 Series Diamond D4 er ikke bare verdens beste høyttalerserie, det er også den mest avanserte høyttalerserien som noensinne har blitt produsert. I kombinasjon med det rette anlegget leverer disse ekstreme high-end-høyttalerne en lydkvalitet som ikke kan bli bedre med dagens teknologi. Av samme grunn har 800-serien i årevis vært fast inventar i en lang rekke profesjonelle lydstudioer verden over.  

Listen omfatter blant annet de legendariske Abbey Road-studioene i London og George Lucas' Skywalker Sound-studioer i California, der Hollywood lager lyd til mange av sine største suksesser. Et tydeligere kvalitetsstempel er det nesten ikke mulig å få.  

The reverse wrap – en endevending av kabinettet 

B&W har på alle modellene i den nye serien valgt en "omvendt" tilnærming på kabinettet. Man har beholdt den karakteristiske avrundingen av kabinettet, som er eksepsjonelt egnet for å eliminere innvendige refleksjoner. Jo færre rette flater, desto bedre diffusjon av interne, stående bølger. Her har man imidlertid valgt å reversere dette prinsippet, slik at avrundingen ikke er på baksiden av høyttaleren, men foran.  

Dette designet gjør det vanskeligere å montere elementene, men fordelen med denne formen er at den speiler formen på mellomtone- og diskanthodet. Kabinettet får dermed en enklere jobb med å lede den interne energien i kabinettet bort fra elementene, slik at det ikke oppstår faseforvrenging. I tillegg er kabinettet ved hjelp av avansert datasimulering gjort betydelig stivere og mer resonansdødt når elementene er i bevegelse. Dette bidrar igjen til at du bare hører høyttalerelementene og ikke lyden av kabinettet. B&W er enkelt fortalt en av de beste i verden til å bygge høyttalerkabinetter der ingenting er overlatt til tilfeldighetene.  

Matrix og Flowport – et kabinett du ikke kan høre 

Den unike Matrix-avstivningen i 800-serien eliminerer vibrasjoner i høyttalerkabinettets vegger, som ellers kan farge lyden. I D4-generasjonen har B&W forbedret avstivningen ved å legge til ekstremt stabile aluminiumprofiler på en rekke kritiske steder, inkludert den overdådige lærbekledde topplaten i aluminium.  B&W har også denne gangen valgt å montere basselementene direkte på Matrix-strukturen fremfor i det ytterste laget. Dette forbedrer sammenføyningen mellom elementene og kabinettet og gir merkbart færre resonanser i både kabinettet og i Matrix-strukturen.  

Det raffinerte Matrix-skjelettet av perforerte, sammenflettede plater passer perfekt sammen med den innvendige overflaten i kabinettet. Dette resulterer i rikelig med kontaktpunkter som avstiver kabinettet i både vannrett og loddrett plan. Cellene i skjelettet er fylt med en nøyaktig beregnet mengde av dempemateriale som eliminerer alle tilløp til resonanser.  

Bassrefleksporten er B&Ws unike Flow Port som har små fordypninger i munningen. Overflaten er konstruert etter de samme aerodynamiske prinsippene som en golfball – luftmotstanden reduseres slik at luften kan passere lettere. Det gir en renere og dypere bass, og du vil aldri oppleve plagsomme "portlyder", uansett hvor høyt du spiller.  

Diamantdiskanten – fortsatt en juvel 

Det kostbare diskantelementet i 800-serien har membran i ren diamant. Diamant er et ekte mirakelmateriale som forener styrke og stivhet til en perfekt membran. Dette unike elementet kombinerer høy belastningsgrad med en enestående silkemyk, luftig og nøytral gjengivelse som har fått all verdens musikkelskere og hi-fi-anmeldere til å overgi seg ubetinget. 

Både i det hørbare spekteret og i resten av arbeidsområdet er membranen praktisk talt fri for frekvenstopper og andre ujevnheter som ellers er vanlig på dome-elementer, uansett hvor velkonstruerte de er. En jevn avrulling etter 20 kHz er alt som skjer før det endelig begynner å gi seg på utrolige 70 kHz.  

Hvordan forbedrer man en perfekt diskant?

B&W har gjort sitt ypperste for å forbedre diamantdiskanten som man har benyttet i de siste to generasjonene av 800-serien. Men konklusjonen deres har vært at dette ikke er mulig – enda. Diamant er fremdeles det overlegent beste materialet å lage en diskantdome av, så denne er derfor bevart i de nye D4-modellene. I den nye generasjonen har B&W imidlertid designet et helt nytt "solid-body"-hus til diskanten, som er dreiet ut fra en massiv bit med aluminium med Nautilus-rør integrert i huset. Det nye utvidede huset gir en enestående åpen, musikalsk og virkelighetstro diskantgjengivelse helt uten komprimering, farging og forvrengning.   

FST Continuum Biomimetic Suspension mellomtone – nå enda bedre 

I den forrige D3-generasjonen introduserte B&W det revolusjonerende Continuum-matierialet i deres unike ”kantløse” FST mellomtone-elementer. Materialet er vevd på en spesiell måte som gir god brytning, det vil si at uønskede resonanser på overflaten av membranen vil ødelegges og fjernes fra lydbildet. På denne måten vil du høre mer av det opprinnelige musikksignalet og betydelig mindre av egenfrekvensene i elementet.

I kombinasjon med et kantløst FST-oppheng vil Continuum-membranen gjengi forskjellige frekvenser på forskjellige områder av overflaten. Membranen "flekser" med utgangspunkt i tonen som spilles i stedet for å bevege seg som et stempel, og dette bidrar til å spre alle frekvensene i arbeidsområdet like godt. Du er derfor ikke tvunget til å sitte i én bestemt posisjon til å kunne nyte musikken optimalt. 

En viktig nyhet i D4-generasjonen er det helt nyutviklede Biomimetic Suspension- opphenget som erstatter den tradisjonelle ”spideren” av tekstil. Spiderens roller er å sentrere svingspolen i magnetgapet og gi helt nøyaktig demping av membranens bevegelser uten å hindre bevegelsen, litt som støtdempere i en bil. Det nye opphenget gir langt mindre luftkomprimering og farging i forhold til tidligere og resultatet er en hittil uoppnåelig naturlighet og åpenhet for stemmer og instrumenter. 

Den avanserte "anti-resonance"-fasepluggen gir et verdifullt bidrag til demping av vibrasjoner og kontrollering av brytningen i membranen. Sammen med det ekstremt kraftige magnetsystemet i neodym og et stivt og resonansdødt kabinett er dette nye mellomtoneelementet B&Ws beste noensinne.  

Arven fra Nautilus – et unikt design 

B&Ws legendariske Nautilus-høyttaler fikk sin sneglehusform for å eliminere kabinettets innvirkning på lyden, og det samme prinsippet brukes fortsatt i 800-serien. Både mellomtone- og diskantkabinettet er konisk på baksiden og fungerer i prinsippet som et omvendt horn som effektivt forhindrer lyden fra baksiden av membranen i å slå tilbake og farge lyden.  

Ved hjelp av avanserte datasimuleringer og utallige prototyper har B&W klart å skape det unike Turbine Head-mellomtonehodet som enestående effektivt kontrollerer og eliminerer uønskede resonanser. Dette er blant annet oppnådd ved hjelp av interne avstivere og "tuned mass-damping", også kalt "harmonic absorption". Denne teknikken brukes for å dempe resonanser i alt fra Formel 1-biler til skyskrapere. Dette ”turbinhodet”er for øvrig bygget i ett stykke støpt aluminium – her er det ikke inngått kompromisser noen steder!

Aerofoil – bassgjengivelse fra de høyeste luftlagene 

Basselementene i 800-serien har membraner i Aerofoil som er en sandwichkonstruksjon av et syntetisk skummateriale omgitt av et karbonfiberlag på hver side. Dette gir en meget lett og stiv membran som er bortimot det perfekte "stempel", det vil si at det er svært vanskelig å drive den til brytning i hele arbeidsområdet dens. Dette er nøyaktig den samme grunnen til at man bruker diamantmembran i diskanten.

Det innvendige skummaterialet i Aerofoil-membranene kan justeres i tykkelsen for å optimalisere stivheten på forskjellige steder på membranen. Du kan sammenligne det med en flyvinge som har optimal tykkelse de stedene der det er viktigst for aerodynamikken og vekten. Dette er ingen tilfeldighet – Aerofoil er nemlig utviklet fra materialer og prinsipper som er svært utbredt i flyindustrien hvor maksimal styrke og minimal vekt er helt avgjørende.

Gjennom utallige målinger og datasimuleringer er det mulig å finne svært spesifikke steder der membranen vil oppføre seg annerledes enn andre steder. Disse stedene kan B&W nå gå inn i og modifisere med enten et tynnere eller et tykkere skumlag for å gi membranen maksimal stivhet nøyaktig der hvor det er mest behov for det. På denne måten elimineres forvrengning og brytningen flyttes langt utenfor det hørbare området.  

Optimalt neodym-magnetsystem

Aerofoil-basselementene er utstyrt med dobbelt neodym-magnetsystem som gir ekstremt nøyaktig respons i et større frekvensområde enn konvensjonelle magnetsystemer. De unike magnetiske egenskapene til neodym har gjort det mulig å redusere magnetens størrelse i betydelig grad sammenlignet med tidligere tiders massive ferritt-systemer. Dette er svært gunstig for luftpassasjen rundt elementet.  

Neodymmagnetenes beskjedne størrelse gjør det også mulig å plassere dem mer presist i forhold til svingspolen, slik at de kan posisjoneres der de har størst effekt. Svingspolen har en stor diameter, noe som både gir bedre kjøling og optimaliserer samspillet med magnetsystemet. De lydmessige fordelene er mindre komprimering og bedre dynamikk.  

State-of-the-art delefilter – less is more

Elementene i 800-serien er så finjustert til hverandre at delefilteret kan reduseres til bare noen få komponenter, noe som er til fordel for både lydkvalitet og forsterkerbelastning. Én enkel kondensator med 6 dB kutting er tilstrekkelig til å filtrere ut lave frekvenser fra diskanten, og et slikt førsteordensfilter reduserer faseforskyvning til et minimum. Kondensatorene skreddersys for B&W av tyske Mundorf, og i alle 800-modellene brukes det en kombinasjon av gull, sølv og olje for å oppnå helt optimale egenskapene for disse kritiske komponentene.  

I D4-generasjonen er delefilteret på alle modeller plassert bak på høyttaleren på en stor kjøleribbe i aluminium. Det gir god avskjerming fra vibrasjoner og delefilteret har nesten samme temperatur uansett hvor mye du presser høyttaleren. Dette reduserer forvrengningen i delefilterkomponentene drastisk. Designet gir også mer plass til å posisjonere de forskjellige komponentene i delefilteret lenger fra hverandre, slik at de elektriske feltene ikke påvirker hverandre.  

Suveren møbelfinish i ekte tre eller lakk 

De unike og formpressede kabinettene i 800-serien har ingen synlige mellomrom eller kanter – alt er samlet ved den store aluminiumsprofilen på baksiden av høyttaleren. I D4-genereasjonen beholder B&W deres fantastiske kabinettfinisher i høyglans sort pianolakk, satengmatt hvit lakk og ekte rosentre. I tillegg introduseres en ny finish i ekte valnøtt, slik at du nå har fire eksklusive alternativer for å tilpasse høyttalerne i 800-serien elegant inn i interiøret ditt. *

Den nye topplaten i aluminium bidrar til å avstive kabinettet, men den er også en visuell nytelse med sin utsøkte bekledning i eksklusivt Conolly-lær, som gir en utrolig elegant overgang til de unike separate diskant- og mellomtonehodene.

Den ultimate lydopplevelsen

Vil du vite mer om 800-serien fra Bowers &, Wilkins, så kan du lese mer her.

Vår
Ekspertvurdering

Fordeler

 • Ekte high-end ytelse i mellomstore og små lytterom
 • Fremragende lydkvalitet til alle typer musikk
 • Slankt og stuevennlig design
 • Biomimetic Suspension Continuum FST-mellomtone
 • Diamond Dome diskant i separat Nautilus-hus
 • 2 x 6,5” Aerofoil-basselementer
 • Resonansdødt Reverse Wrap Matrix-kabinett
 • Eksklusiv møbelfinish i sort pianolakk, hvit lakk eller ekte trefiner

Begrensninger

 • Ikke mellomtone i separat Turbine Head
 • Ikke så mye bunn og råstyrke som i de større modellene i 800-serien

Tilbehør til Bowers & Wilkins 804 D4

Tekniske spesifikasjoner

Frekvensområde (-3dB)24 - 28000 Hz
KabinettkonstruksjonBass-refleks
Bi-wireJa
Frekvensområde (-6dB)20 - 35000 Hz
Følsomhet89 dB
Impedans8 ohm (minimum 3 ohm)
Diskant1" Diamond Dome
Mellomtone5" Continuum FST
Bass2x 6.5" Aerofoil
HøyttalertypeHiFi-høyttalere

Anbefalte produkter

M23
Effektforsterker
44 998,- / Stk