Hopp til innhold

Glem forvirrende reklamer – vi sier det som det er!

SLIK FINNER DU FREM I
TV-JUNGELEN

Flimrer det for øynene dine når du leser tekniske data? Blir du surrete når ekspeditører og reklamer løper i ring rundt deg? Får du vondt i hodet av TV-bildet ditt? Hi-Fi Klubben hjelper deg.

Dagens flatskjermer er større, flottere og bedre enn noensinne. Til gjengjeld går utviklingen så raskt at selv fagfolk skal være oppmerksomme for å følge med. I denne artikkelen hjelper vi deg å skille babyen fra badevannet. Vi punkterer en rekke av de mytene som gjør ditt TV-liv vanskeligere enn strengt nødvendig. 

Tenk sluttresultat – glem resten

Hvis du vil ha et langt og lykkelig liv sammen med TV-en din er det i bunn og grunn fire ting som har noe å si:

  • Godt bilde
  • God lyd
  • Alle nødvendige funksjoner og tilkoblinger
  • Tilgang til alle ønskede TV-kanaler 

Dette er dessverre altfor enkelt for TV-produsentene når de skal markedsføre sine siste vidundere. Derfor erstatter de det med oppblåste data og hjemmelagde salgsargumenter som har veldig lite med virkeligheten å gjøre og sjelden har noen betydning for deg. På papiret høres det ut som ren magi, men i praksis er det bare tull og tøys. Gå etter det som teller, så er du på rett spor!

Joda – størrelsen betyr noe

Med dagens svært høye digitale bildekvalitet trenger du ikke lenger å være redd for å sitte for tett på TV-en. Hovedregelen nå er: Jo større, jo bedre! Kvaliteten er god nok, og en stor TV gir rett og slett en større bildeopplevelse enn en liten. 55 tommer er ganske vanlig i dag, og TV-er på 65 tommer og enda større er på full fart inn i de norske hjem.

Bruk øynene dine og sunn fornuft istedenfor spesifikasjoner når du velger TV. Så kan det aldri gå helt galt.

LED – slankt design og lavt energiforbruk

Det store flertallet av flatskjermer benytter seg av den såkalte LED-teknologien. Selve panelet i LED-skjermer består av såkalte flytende krystaller som slipper ut og stenger for lyset med et intrikat system av mikroskopiske fargefiltre. Selve lyset kommer fra lysdioder (LED), som muliggjør svært slanke design og imponerende lavt energiforbruk.

LED-TV-er er ukompliserte å ha med å gjøre i hverdagen, de kan gi deg fremragende bildekvalitet, og de fungerer fint under nesten alle lysforhold og med alle bildekilder. Et minus er at de ikke gan gjengi noe som er helt sort, og man kan oppleve at bakbelysningen skinner ujevnt igjennom i mørke partier, spesielt mot kanten av panelet (”bleeding”).

 

Ultra HD – ultrahøyoppløste bildeopplevelser

UltraHD, også kalt UHD eller 4K, er det siste høydepunktet i HD-kappløpet. Med UHD får du 4 ganger høyere oppløsning enn på Full-HD-skjermer. Omregnet i megapiksler som vi kjenner fra kameraer, er UHD 8 megapiksler, mens Full-HD er 2 megapiksler. Og bare for å ha nevnt det, har dagens HDTV-kanaler en oppløsning på 1 megapiksel. Med andre ord er UHD en drastisk forbedring.

Etter en litt nølende start begynner det nå å bli en del UHD-materiale tilgjengelig. UHD Blu-ray-spillere og filmer har vært på markedet lenge, og du kan også se en lang rekke populære 4K-titler i vanvittig kvalitet på Netflix (hvis du har en god Internett-linje). Rett rundt hjørnet lurer 4K-spillkonsoller og 4K TV-sendinger over kabel og fibernett. Nå kan du endelig oppleve hvor bra UHD-TV-en din faktisk er.

En annen fordel med UHD er den ultrahøye pikseltettheten og den gode oppskaleringsfunksjonen som ofte hører med i disse TV-ene. Nå kan du glemme alle de gamle tommelfingerreglene for hvor nær skjermen du kan sitte før øynene dine blir fylt med pikselgrøt. Med UHD kan du trygt kjøpe den største TV-en du har plass til og råd til!

UHD/4K er naturligvis ikke den siste etappen i kappløpet. Allerede nå kjemper TV-produsentene om å være først ute med ytterligere forbedringer. Samsung lanserer for eksempel nå QLED-modeller som skal konkurrere med OLED om å gi deg den ultimate bildeopplevelsen.

OLED – fremtidens TV?

De såkalte OLED-TV-ene har vært underveis i mange år, men nå er de endelig en realitet på markedet, inntil videre ledet an av LG. I en OLED-skjerm er det de enkelte pikslene som sender ut lyset, på samme måte som i gårsdagens plasma-TV-er. Dermed får du en rekke fordeler fra både LED og (tidligere) plasma: superslankt design, lavt energiforbruk, perfekt sortnivå og lynrask responstid. 

På papiret er OLED en god kandidat til fremtidens TV, og prisene beveger seg ned mot et nivå der også vanlige folk kan være med på moroa. Utvalget er allikevel fremdeles meget begrenset, og det er en rekke uavklarte spørsmål, f.eks. rundt levetiden på panelene og innbrenning. OLED er alt i alt en lovende teknologi, men det er fremdeles en stund til den blir helt dagligdags – hvis den blir det.

Antenne, kabel, satellitt eller bredbånd?

TV-signalet ditt skal selvfølgelig også komme fra et sted. I dagens digitale TV-univers har du i praksis fire muligheter: 

  • Antenne (DVB-T)
  • Kabel-TV (DVB-C)
  • Satellitt/parabol (DVB-S)
  • Bredbånd/fibernett 

Med antenne og kabel-TV – og i enkelte tilfeller også satellitt/parabol – har du for eksempel muligheten til å få TV-tuneren og eventuelt tilhørende kortleser innebygd i TV-en, slik at du slipper en separat tunerboks med tilhørende fjernkontroll. Det er en stor bekvemmelighet i hverdagen. Bredbånd/fibernett krever alltid en separat mottagerboks

Kom til Hi-Fi Klubben hvis du har spørsmål eller leter etter det rette tilbehøret til TV-en din. Vi har løsninger for alle behov.

Ekstra TV kan bli dyrt

Hvis du har mer enn én TV hjemme, skal du være ekstra oppmerksom med tanke på TV-tilbyder. Med DVB-T og DVB-C kan du enkelt fordele signalet utover flere TV-er, men avhengig av din tilbyder og din programpakke kan det bli en del ekstrakostnader. Du kan f.eks. få bruk for ekstra programkort og kortlesere. 

Med satellitt- og bredbånds-TV er situasjonen enda verre. Har skal du som hovedregel ha en separat mottagerboks for hver enkel TV. Noen tilbydere gir i dag med et ekstra programkort gratis i abonnementet, mens andre krever at du kjøper ved siden av. Har du tre eller fire TV-er i huset – noe som ikke er usedvanlig i dag – kan dette i noen tilfeller koste vanvittige mye penger. Husk derfor ALLTID å spørre!

Nei – TV-en din er ikke fremtidssikret

La det være sagt én gang for alle: Fremtidssikring er en illusjon! Utviklingen går så raskt i disse dager, at det alltid ligger en ny og bedre TV-teknologi eller sendestandard og lurer rett rundt hjørnet. Utviklingen vil garantert ta igjen selv den mest ”fremtidssikre” TV-en. 

Dette betyr heldigvis ikke at du må skrote den fine, nye TV-en din om et halvt år. Men du skal være forberedt på at du på et tidspunkt kan få bruk for en separat mottakerboks eller lignende, hvis du vil ha det aller nyeste. Slik er det simpelthen i disse tider, og det kan vi like gjerne venne oss til med én gang, alle sammen. 

Fremtidssikring er en illusjon. Uansett hvilken TV du velger kan du før eller siden få bruk for en separat mottagerboks eller lignende.

Papirspesifikasjoner og tåkeprat

For vanlige TV-kjøpere er det lett å la seg villede når produsentene buldrer avgårde med responstid, kontrast, 100/200/600/800 Hz og hva de nå ellers finner på. Men i praksis kan du ikke bruke disse tallene til noe som helst. Selv den billigste og dårligste flatskjermen har i dag strålende spesifikasjoner på papiret, og produsentene måler ting på så forskjellige måter at du uansett ikke kan sammenligne direkte. 

Et helt absurd eksempel er det såkalte PQI-tallet. Her kikker produsenten på TV-en sin og gir den poeng for forskjellige egenskaper etter en hjemmelaget skala. Litt som å teste en sportsbil og legge like mye vekt på terrengegenskaper og tilhengerfeste som topphastighet og akselerasjon. Den tvilsomme målingen er altså avløst av et enda mer tvilsomt tall for ”total kvalitet”. Det gir ingen mening. Hos Hi-Fi Klubben velger vi å se helt bort fra disse tallene, og vi anbefaler deg å gjøre det samme.

Bruk øynene dine og sunn fornuft

I stedet for å lese spesifikasjoner skal du først og fremst bruke øynene dine når du velger TV. Be om å få se den samme filmen eller den samme TV-sendingen på flere forskjellige modeller, og sammenlign bildets bevegelser, lyse og mørke partier,  fargemetning, hudtoner etc. Det forteller deg langt mer om kvaliteten enn de fleste tekniske data – særlig hvis du sørger for å få se på noe annet enn de høyoppløste demo- eller animasjonsfilmene som påfallende ofte spilles i butikkene. Disse filmene selger selv de dårligste TV-ene og er derfor svært populære i salgsøyemed. 

Når du har funnet en TV med godt bilde, skal du forsikre deg om at det har de riktige tilkoblingene, og at det kan motta TV-signalet du mottar hjemme. Her kommer f.eks. de innebygde digitale TV-tunerne inn i bildet (se lenger opp i artikkelen). Du skal også helst kunne koble til alle dine eksisterende og kommende bildekilder (Blu-ray, spillkonsoll m.m.). Og ikke minst bør du sjekke at Smart TV-funskjonene oppfyller dine behov. 

Hvis du velger en kvalitets-TV med et svært godt bilde og de rette tilkoblingene, kan du aldri trå helt feil. Da er det viktigste på plass, og du kan nyte nyervervelsen din i årevis, også selv om du får bruk for en ekstern boks på et senere tidspunkt.

Kalibrering – den billige veien til fremragende TV-bilder

Fabrikkinnstillingene på neste alle nye flatskjermer er laget for å imponere deg i butikken – ikke for å gi deg korrekt og behagelig bilde hjemme i stuen. Derfor bør du absolutt bruke litt tid på å stille inn TV-en din skikkelig. 

En 100% korrekt kalibrering er en jobb for profesjonelle, men det er heldigvis mange innstillinger som du selv kan angi på et blunk i de vanlige TV-menyene. Du kan faktisk komme nesten i mål bare ved å gå inn i bildemenyen og velge ”Film” i stedet for standardinnstillingen som typisk heter ”Dynamisk”. 

Der er også mange andre grunnleggende innstillinger som du lett kan klare selv, men det blir for mye å gå inn på her. Spør på Hi-Fi Klubben, så skal vi nok gi deg noen gode tips for å få TV-en din til å yte best mulig. 

Smart TV og streaming – en uendelig underholdningsplattform for hele familien

Smart TV er en fellesbetegnelse for alle funksjonene du kan få på TV-en din via Internett, Wi-Fi eller USB. Du kan for eksempel streame foto-/videosamlingen din fra datamaskinen eller hygge deg med innebygde apper på TV-en (f.eks. YouTube). Mange modeller kan kommunisere direkte med smarttelefonen eller nettbrettet og dermed gi deg enda flere muligheter.

Den absolutt største revolusjonen som fulgte i kjølvannet av Smart TV er allikevel Netflix og andre videostreamingtjenester som HBO, Amazon, Viaplay osv. Med abonnement gir disse tjenestene deg tilgang til en uuttømmelig verden av filmer, serier og annet videomateriale av meget høy kvalitet. Du trenger i prinsippet aldri til å kjøpe en DVD- eller Blu-ray-film – du streamer alt fra Internett i stedet, akkurat når du måtte ønske det. En helt ny TV-opplevelse for hele familien!

Netflix er så godt som en selvfølge på alle dagens Smart TV-er, men ut over dette kan det være store forskjeller i brukergrensesnittet og hvilke apper og funksjoner de ulike produsenter tilbyr. Hvis en bestemt Smart TV-funksjon er viktig for deg, må du tenke deg om for før du drar kortet. Spør oss i Hi-Fi Klubben – vi er klare til å hjelpe deg trygt i mål.

USB-opptak og timeshift – se TV når du vil

Mange flatskjermer er utstyrt med en utrolig nyttig funksjon som dessverre altfor ofte blir oversett, nemlig "timeshift" og opptaksfunksjon. Via en vanlig USB-harddisk, som kan fås for en billig penge og gjemmes bort bak TV-en, kan du ta opp favorittsendingene dine, og ikke minst sette direktesendt TV på pause og spole frem og tilbake.

Denne funksjonen åpner for en helt ny og langt friere TV-opplevelse, der du aldri trenger å gå glipp av et mål i fotballkampen eller må dope ned ungene ved leggetid for å rekke begynnelsen på kveldens film. Noen modeller har også doble TV-tunere som lar deg ta opp en sending samtidig som du ser på en annen. Det kan være avgjørende når to av favorittene dine sendes samtidig på forskjellige kanaler.

 

 

Ikke glem lyden!

Dagens superslanke flatskjermer har kun plass til bittesmå innebygde høyttalere med tynn plastikklyd. Selv de flotteste klistremerker med ”Super Surround”, ”Mega Bass” eller annet svada kan ikke endre det faktum. Du fratar deg selv halve gleden hvis du nøyes med TV-ens innebygde høyttalere. 

Heldigvis er det massevis av muligheter for å få TV-lyd som lever opp til det fantastiske bildet. Dette kan du lese mer om  her, og du er alltid velkommen til å ta en tur innom Hi-Fi Klubben for å høre forskjellen. Det kan gjøres enkelt, billig og elegant.