Hopp til innhold

Hva slags TV skal du velge?

LED - QLED - OLED

TV-teknologiene utvikler seg konstant. Nye løsninger som QLED og OLED har dukket opp, mens andre – for eksempel plasma og de tradisjonelle LCD-TV-ene – har blitt foreldet og havnet på siden. 3D og buede skjermer har kommet og gått igjen, Smart TV og HD-streamingtjenester har blitt hverdag... og slik fortsetter det.

Her kan du se en kort oversikt over de forskjellige teknologiene, og ellers er du alltid velkommen til å spørre HiFi Klubben om råd, slik at du kan finne den perfekte TV-en til dine behov.

LED – slankt design og lavt energiforbruk

LED-TV er teknologien som la grunnlaget starten på de superslanke TV-ene vi har i dag. Bildepanelet på en LED-TV består av millioner av flytende LCD-krystaller som slipper gjennom og stenger ute lyset, i kombinasjon med et sinnrikt system av mikroskopiske fargefiltre. Selve lyset kommer fra lysdioder (LED), noe som åpner for et svært slankt design og et imponerende lavt energiforbruk. Lysdiodene sitter enten langs kanten (Edge-LED) eller fordelt over hele bakpanelet (Full Backlight).

På minussiden kan ikke en LED-TV gjengi perfekt sort, og du kan også oppleve at bakbelysningen skinner ujevnt gjennom i mørke partier, spesielt i de ytre områdene av skjermpanelet (”bleeding”). Dette er imidlertid ikke du vanligvis tenker over i hverdagen.

LED-TV-er er ukompliserte å forholde seg til i hverdagen, og de fungerer fint under nesten alle lysforhold og med alle bildekilder. De er også den mest prisgunstige kategorien, noe som har gjort både store skjermer og Smart TV tilgjengelig for vanlige forbrukere. De er imidlertid i ferd med å bli avløst av de nyere og mer avanserte QLED-TV-ene.

LED-TV

QLED – LED på neste nivå

QLED-teknologien ble opprinnelig utviklet av Samsung, men andre produsenter jobber i dag med de samme prinsippene. I en QLED-TV er både LED-bakbelysningen og LCD-krystallenes prestasjoner raffinert til det nesten perfekte, og du kan oppnå en fantastisk bildekvalitet.

En QLED-TV bygger på den såkalte Quantum Dot bakbelysningen der det sitter et lag med ultrasmå nanokrystaller (quantum dots) rett bak LCD-panelet. Hver enkelt krystall er laget for å sende ut enten rødt, grønt eller blått lys når den treffes av bakbelysningen. Dette lyset styres så videre til de respektive røde, grønne og blå bildepunktene (pikslene) på selve skjermen. De enkelte pikslene våkner med andre ord til live med lys i sin egen ”riktige” farge i stedet for hvitt, og det utgjør en forskjell.

En QLED-TV er i stand til å gjengi hele fargerommet helt korrekt, helt lineært og med full briljans uansett lysstyrke. Det betyr imponerende mettede og naturlige farger under alle forhold. Du får samtidig både sortnivå og innsynsvinkel som er veldig tett på OLED.

QLED-TV

OLED – fremtidens TV?

De såkalte OLED-TV-ene (Organic LED) har etter en startfase på noen år blitt en reell spiller på markedet. I en OLED-skjerm er det de enkelte pikslene i seg selv som sender ut lys, og dermed kan du kombinere en rekke av fordelene fra LED og de nå utdødde plasma-TV-ene: superflatt design, lavt energiforbruk, perfekt sortnivå og ultrarask responstid.

Det er litt merkelig, men OLED og QLED er hver for seg overlegne på det de andre er dårligst på. OLED har perfekt sortnivå siden pikslene kan slå seg helt av enkeltvis for å oppnå kullsort. Til gjengjeld er lysstyrken litt begrenset i forhold til QLED.

QLED må kjempe hardt for å stenge ute kraftige lyset som kommer fra baksiden av panelet, og det lar seg (ennå) ikke gjøre 100 prosent. Til gjengjeld er QLED overlegent når lysstyrken skal skrus opp der det trengs, også lokalt i bildet. Dette gir teknologien en fordel fremfor OLED, spesielt i rom med mye lys.

På papiret er OLED alt i alt en svært het kandidat som fremtidens TV, men det er fortsatt et åpent spørsmål om OLED eller QLED blir fremtidens dominerende TV-teknologi.

OLED-TV

Så hva skal du velge?

Om du skal gå for LED, QLED eller OLED er i høy grad et spørsmål om behovene dine og budsjettet ditt – og selvfølgelig smak og behag. Vi i HiFi Klubben vil veldig gjerne veilede deg så du kan finne ut om du skal legge pengene i rå størrelse, flottere design eller bedre bildekvalitet. Dette valget vil du uten tvil stilles overfor hvis du ikke har et uendelig budsjett å rutte med.

Det er ikke lett å beskrive forskjellene med ord, så vi oppfordrer deg til å komme innom og oppleve de forskjellige modellene i praksis. Da kan vi i samme omgang hjelpe deg med å finne en ordentlig lydløsning til TV-en din. Lyden er nemlig fortsatt halve opplevelsen!

Husk at du hos HiFi Klubben får 6 års garanti og alltid gratis frakt til nærmeste HiFi Klubben-butikk. På de fleste TV-er under 65 tommer har vi vanligvis også gratis frakt til nærmeste postfilial.

Store TV-er på 65-tommer og større (og enkelte 55-tommer TV-er) leveres med budbil til adressen din (til fortauskanten) fra kr. 299.