Hopp til innhold

LED, QLED, Mini-LED, Micro-LED eller OLED

Hva slags
TV
skal du velge?

TV-teknologiene utvikler seg konstant. Nye løsninger som Mini-LED, QLED og OLED har dukket opp, mens andre – for eksempel plasma og de tradisjonelle LCD-TV-ene – har blitt foreldet og havnet på siden. 3D og buede skjermer har kommet og gått igjen, Smart TV og HD-streamingtjenester har blitt hverdag... og slik fortsetter det.

Det er litt av en jungel å navigere i, og for å gjøre vondt verre, så står både produsenter og tvilsomme elektronikkforhandlere på tå for å lure deg til å kjøpe det de tjener mest på akkurat nå. Du må derfor være litt på vakt når du kjøper TV og velger teknologi.

Her kan du se en redelig oversikt over de forskjellige grunnteknologiene. Og ellers er du alltid velkommen til å spørre HiFi Klubben om råd, slik at du kan finne den perfekte TV-en til dine behov.

Bestselgere
TV

Micro-LED
FREMTIDENS TV?

Når LED-ene blir små nok, kan det la seg gjøre å ha én LED for hver piksel, der LED-ene i seg selv skaper bildet. Denne teknologien brukes i dag hovedsakelig til digitale ”billboards” og storskjermer til konserter, siden de enkelte pikslene i disse tilfellene er store nok til at det kan la seg gjøre. Teknologien kalles Micro-LED og må ikke forveksles med Mini-LED, der LED-ene som nevnt bare er ansvarlig for å produsere lyset. Micro-LED blir hele tiden bedre og billigere, men kan fortsatt bare fås i TV-er i svært store størrelser og til skyhøye priser.

Med Micro-LED kan du få maksimal lysstyrke og det dypeste sortnivået, siden LED-ene kan slås helt av på pikselnivå. Tiden vil vise om Micro-LED kan overta for de andre teknologiene i fremtiden for å gi oss det perfekte bildet.

OLED
Det fine alternativ

I teorien er Micro-LED den perfekte kombinasjonen av disse to teknologiene, men siden denne teknologien fortsatt er veldig fersk, er det fremdeles et åpent spørsmål, om OLED, Micro-LED, eller noe helt annet blir fremtidens dominerende TV-teknologi.
Se alle OLED-TV

De såkalte OLED-TV-ene (Organic LED) har etter en startfase på noen år blitt en reell spiller på markedet. I en OLED-skjerm er det de enkelte pikslene i seg selv som sender ut lys, litt på samme måte som beskrevet i Micro-LED-teknologien over. Dermed kan du kombinere en rekke av fordelene fra LED og de nå utdødde plasma-TV-ene: superslankt design, lavt energiforbruk, perfekt sortnivå og ultrarask responstid.

Det er litt merkelig, men OLED og LED er hver for seg overlegne på det de andre er dårligst på. OLED har perfekt sortnivå, siden pikslene kan slå seg helt av enkeltvis for å oppnå kullsort. Til gjengjeld er lysstyrken litt begrenset i forhold til LED.

LED må kjempe hardt for å stenge ute kraftige lyset som kommer fra baksiden av panelet, og det lar seg (ennå) ikke gjøre 100 prosent – heller ikke med Mini-LED. Til gjengjeld er LED overlegent når lysstyrken skal skrus opp der det trengs, også lokalt i bildet. Dette gir teknologien en fordel fremfor OLED, spesielt i rom med mye lys.

Bestselgere
OLED

QLED
LED PÅ NESTE NIVÅ

En QLED-TV er i stand til å gjengi hele fargerommet helt korrekt, helt lineært og med full briljans uansett lysstyrke. Det betyr imponerende mettede og naturlige farger under alle forhold. Du får samtidig både sortnivå og innsynsvinkel som er tett på OLED.
Se alle QLED-TV

QLED-teknologien ble opprinnelig utviklet av Samsung, men andre produsenter jobber i dag med de samme prinsippene – av og til under litt andre navn. I en QLED-TV er både LED-bakbelysningen og LCD-krystallenes prestasjoner raffinert og gjort mer ”finmasket”, slik at og du kan oppnå en virkelig god bildekvalitet.

En QLED-TV bygger på den såkalte Quantum Dot-bakbelysningen, der det sitter et lag med ultrasmå nanokrystaller (”quantum dots”) rett bak LCD-panelet. Hver enkelt krystall er laget for å sende ut enten rødt, grønt eller blått lys når den treffes av bakbelysningen. Dette lyset styres så videre til de respektive røde, grønne og blå bildepunktene (pikslene) på selve skjermen. De enkelte pikslene våkner med andre ord til live med lys i sin egen ”riktige” farge i stedet for hvitt, og dette utgjør en synlig forskjell.

Bestselgere
QLED

Toppklassen
NEO QLED / Mini LED

Mini-LED, også kjent som Neo QLED eller QNED, er en videreutvikling av LED-teknologien. Her har man klart å lage lysdiodene som bakbelyser bildet rundt 40 ganger mindre. Dette gir plass til langt flere LED-pærer, noe som betyr at en Mini-LED-TV-er har mye bedre kontroll over både de lyse og de mørke delene av bildet i forhold til tradisjonelle LED-TV-er.
Se alle NEO QLED-TV

Du får bedre sortnivå og kontrast samt langt mindre ”bleeding”. Mini-LED er en teknologi som potensielt kan løfte LED-teknologien til et helt nytt nivå. En annen fordel med Mini-LED er at dybden på TV-ene kan reduseres enda mer, siden man sparer så mye plass rundt LED-pærene. Derfor kan TV-er med Mini-LED-TV i teorien ble nesten like tynne som OLED-TV-er. Husk bare at dette også betyr at det blir enda mindre plass til en ordentlig høyttaler!

Mini-LED kan kombineres med QLED for å gi et enda bedre bilde. Det er dette for eksempel Samsung kaller ”Neo QLED”.

Bestselgere
NEO QLED

LED
SLANKT DESIGN OG LAVT ENERGIFORBRUK

LED-TV er teknologien som la grunnlaget for de superslanke TV-ene vi har i dag. Bildepanelet på en LED-TV består av millioner av flytende LCD-krystaller som slipper gjennom og stenger ute lyset, i kombinasjon med et sinnrikt system av mikroskopiske fargefiltre. Og allerede her oppstår også forvirringen, fordi det man for få år siden kalte for LCD-TV i dag er erstattet av LED-TV. Men bildet er fortsatt basert på LCD-krystaller.
Se alle LED-TV

Forklaringen er at selve bildet dannes av et LCD-panel, men lyskilden er endret fra å være tynne lysstoffrør til å være lysdioder (LED). Dette gir mulighet for et svært slankt design og et imponerende lavt energiforbruk sammenlignet med gårsdagens LCD-TV-er. På LCD-TV-ene satt belysningen som regel bak selve panelet, noe som gjorde skjermene tykkere. På LED-TV-er sitter lysdiodene enten langs kanten av TV-en (Edge-LED) eller er fordelt over hele bakpanelet (Full Backlight).

På minussiden kan ikke en LED-TV gjengi perfekt sort, og du kan også oppleve at bakbelysningen skinner ujevnt gjennom i mørke partier på panelet, spesielt i de ytre områdene (det som kalles ”bleeding” på fagspråket). Dette er imidlertid ikke noe du vanligvis tenker over i hverdagen. Men på helt sorte/mørke bilder, vil du kunne gjenkjenne det i større eller mindre grad på de fleste LED-TV-er.

LED-TV-er er ukompliserte å forholde seg til i hverdagen, og de fungerer veldig godt under nesten alle lysforhold og med alle bildekilder. De er også den mest prisgunstige kategorien, noe som har gjort både store skjermer og Smart TV tilgjengelig for vanlige forbrukere. De er imidlertid i ferd med å bli avløst av de nyere og mer avanserte QLED-TV-ene.

Bestselgere
LED-TV

Så hva skal du velge?

Om du skal gå for LED, Mini-LED, OLED eller noe helt annet er i høy grad et spørsmål om behovene dine og budsjettet ditt – og selvfølgelig smak og behag. Hvis du bruker TV-en i et rom med mye lys utenfra eller direkte sol, så er nok LED eller QLED å foretrekke på grunn av den høye lysstyrken. Motsvarende bør du vurdere å se mot OLED hvis du er ute etter perfekt sortnivå.

Vi i HiFi Klubben vil veldig gjerne veilede deg så du kan finne ut om du skal legge pengene i rå størrelse, flottere design eller bedre bildekvalitet. Det er ikke lett å beskrive forskjellene med ord, så vi oppfordrer deg til å komme innom og oppleve de forskjellige modellene i praksis. Da kan vi i samme omgang hjelpe deg med å finne en ordentlig lydløsning til TV-en din. For selv om det har skjedd veldig mye med bildekvaliteten på TV-er de siste årene, så har produsentene fortsatt veldig lite fokus på lyden. Og lyden er fremdeles halve opplevelsen!

Bestselgere
TV-LJUD