HiFi Klubben

Hopp til innhold
Lokale tilbud Gjør et kupp på utstillingsmodeller, utgående produkter og overskuddslager fra alle butikkene våre Les mer

LED – QLED – OLED

Hva slags TV skal du velge?

TV-teknologiene utvikler seg konstant. Nye løsninger som QLED og OLED har dukket opp, mens andre – for eksempel plasma – har blitt foreldet og havnet på siden. 3D har kommet og gått igjen, buede skjermer har mistet nyhetsverdien, Smart TV blir mer og mer raffinert... og slik fortsetter det.

Akkurat nå vurderer du kanskje om du skal satse på en tradisjonell LED-TV, eller om du skal ta sjansen og investere i et av de nye alternativene. Det spørsmålet vil vi gjerne hjelpe deg med å svare på her.

LED – slankt design og lavt energiforbruk

LED-TV er kategorien som omfatter de fleste av dagens TV-er. Bildepanelet på en LED-TV består av millioner av flytende krystaller (LCD) som slipper gjennom og stenger ute lyset, i kombinasjon med et sinnrikt system av mikroskopiske fargefiltre. Selve lyset kommer fra lysdioder (LED), noe som åpner for et svært slankt design og et imponerende lavt energiforbruk. Lysdiodene sitter enten langs kanten (Edge-LED) eller fordelt over hele bakpanelet (Full Backlight).

LED-TV-er er ukompliserte å forholde seg til i hverdagen, de kan gi fremragende bildekvalitet, og de fungerer fint under nesten alle lysforhold og med alle bildekilder. De er også den mest prisgunstige kategorien, noe som har gjort både store skjermer og Smart TV tilgjengelig for vanlige forbrukere.

En ulempe er at LED-TV ikke kan gjengi helt kullsorte nyanser, og du kan også oppleve at bakbelysningen skinner ujevnt gjennom i mørke partier, særlig i ytterkantene på skjermen (”bleeding”). Dette er imidlertid ikke noe du typisk vil legge merke til i hverdagen.

QLED – Samsungs svar på verdens beste TV-teknologi

QLED er en ny TV-teknologi som er utviklet av Samsung. Dette er en ny underkategori  innen LED-TV der både LED-bakbelysningen og LCD-krystallenes prestasjoner er raffinert til det nesten perfekte. Giganten Samsung tror faktisk så sterkt på QLED-teknologien at de har valgt å satse 100 prosent på den fremfor å gå OLED-veien som noen av konkurrentene.

En QLED-TV bygger på den såkalte Quantum Dot bakbelysningen der det sitter et lag med ultrasmå nanokrystaller (quantum dots) rett bak LCD-panelet. Hver enkelt krystall er laget for å sende ut enten rødt, grønt eller blått lys når den treffes av bakbelysningen. Dette lyset styres så videre til de respektive røde, grønne og blå bildepunktene (pikslene) på selve skjermen. De enkelte pikslene våkner med andre ord til live med lys i sin egen ”riktige” farge i stedet for hvitt, og det utgjør en forskjell.

Forbedringen fra LED til QLED er ganske drastisk. En QLED-TV er i stand til å gjengi hele fargerommet helt korrekt, helt lineært og med full brillians uansett lysstyrke. Det betyr imponerende mettede og naturlige farger under alle forhold. Når du samtidig får både sortnivå og innsynsvinkel som er veldig tett på OLED, så er det ikke vanskelig å forstå hvorfor Samsung ikke uten videre overgir seg til OLED som fremtidens TV-teknologi.

Samsung har til og med gått så langt som å frigi både QLED-navnet og selve teknologien, slik at andre produsenter kan komme etter med TV-modeller bygget etter samme prinsipp. Det er virkelig en kamp mellom kjemper som har blitt blåst i gang her!

OLED – fremtidens TV?

De såkalte OLED-TV-ene (Organic LED) har etter en startfase på noen år blitt en reell spiller på markedet, foreløpig ledet an av LG. I en OLED-skjerm er det de enkelte pikslene i seg selv som sender ut lys, og dermed kan du kombinere en rekke av fordelene fra LED og de nå utdødde plasma-TV-ene: superflatt design, lavt energiforbruk, perfekt sortnivå og ultrarask responstid.

Det er litt merkelig, men OLED og QLED er hver for seg overlegne på det de andre er dårligst på. OLED har perfekt sortnivå siden pikslene kan slå seg helt av enkeltvis for å oppnå kullsort. Til gjengeld er lysstyrken litt begrenset i forhold til QLED.

QLED må kjempe hardt for å stenge ute kraftige lyset som kommer fra baksiden av panelet, og det lar seg (ennå) ikke gjøre 100 prosent. Til gjengjeld er QLED overlegent når lysstyrken skal skrus opp der det trengs, også lokalt i bildet. Dette gir teknologien en fordel fremfor OLED, spesielt i rom med mye lys.

På papiret er OLED alt i alt en svært het kandidat som fremtidens TV, og prisene beveger seg så smått på vei ned til et nivå der også vanlige mennesker kan være med. Utvalget er imidlertid fortsatt begrenset, og det er en rekke uavklarte spørsmål knyttet til f.eks. panel-levetid og innbrenning. Det er fortsatt et åpent spørsmål om OLED eller QLED blir fremtidens dominerende TV-teknologi.

Så hva skal jeg velge?

Om du skal gå for LED, QLED eller OLED er i høy grad et spørsmål om behovene dine og budsjettet ditt – og selvfølgelig smak og behag. Hi-Fi Klubben har valgt å føre alle tre kategoriene, og vi vil veldig gjerne veilede deg så du kan finne ut om du skal legge pengene i rå størrelse, flottere design eller bedre bildekvalitet. Dette valget vil du uten tvil stilles overfor hvis du ikke har et uendelig budsjett å rutte med.

Lenger nede kan du se en detaljert oversikt over hvordan de forskjellige fordelene og ulempene fordeler seg på de tre kategoriene. Som du kan se er det mer enn vanskelig å kåre en entydig vinner. I skrivende stund (våren 2017) er det likevel helt tydelig at LED er den ”vanlige” kategorien, mens QLED og OLED er de eksklusive alternativene for deg som gjerne betaler ekstra for å få det aller beste.

Det er ikke lett å beskrive forskjellene med ord, så vi oppfordrer deg til å komme innom og oppleve de forskjellige modellene i praksis. Da kan vi i samme omgang hjelpe deg med å finne en ordentlig lydløsning til TV-en din. Lyden er nemlig fortsatt halve opplevelsen!

 

 

 

LED

QLED

OLED

Vinner

Status

Gjennomtestet teknologi

Ny kategori, men basert på gjennomtestet LED-teknologi

Ny og fortsatt litt lite utprøvd kategori

LED

Skjermstørrelser

Alle størrelser

Kun 43” og større

For øyeblikket begrenset – kun 55” og større

LED

Sort-nivå

Dårligere enn QLED

Bedre enn LED, men ikke like bra som OLED

0,0 nits – sort er HELT sort

OLED

Lys-output

>1000 nits på de beste skjermene

Opptil 2000 nits på de beste skjermene

Ca. 800 nits

QLED

Tykkelse

Edge-LED typisk under 5 cm

Typisk under 5 cm

Enda tynnere. Selve panelet kan i prinsippet lages papirtynt.

OLED

Innsynsvinkel

Kan variere avhengig av paneltype

Bedre enn LED, men ikke like bra som OLED

På papiret perfekt

OLED

Kontrastforhold

Meget bra i dag, men ikke perfekt

Bedre enn LED, men ikke like bra som OLED

I teorien ”uendelig” kontrast

OLED

Strømforbruk

Omtrent som OLED

Opptil 25% høyere enn LED og OLED, pga. Langt høyere peak lys-output.

Ca. som LED

Innbrenning

Ikke en faktor. Du må ha på et statisk bilde i dagevis før det kan skje.

Ikke en faktor. Du må ha på et statisk bilde i dagevis før det kan skje.

Kan forekomme. Du bør ikke ha på et statisk bilde over lenger tid.

LED/QLED

Levetid

60-100.000 timer på panelet

60-100.000 timer på panelet

Fortsatt uvisst. LG sier 100.000 timer, men det mangler testdata over lang tid.

Pikselfeil

Lav risiko

Lav risiko

Lav risiko, og hvis de oppstår, kan de være vanskelige å se.

Fargegjengivelse

Ca 97% av DCIP3 (det spekteret man bruker i dag til f.eks. HDR-materiale). Potensial til å nå ”REC2020” som ser ut til å være fremtidens standard.

100% av DCI-P3 color volume

Ca 97% av DCIP3 (det spekteret man bruker i dag til f.eks. HDR-materiale). Potensial til å nå ”REC2020” som ser ut til å være fremtidens standard.

QLED

Pris

Alle prisnivåer og kvaliteter.

Høyere tomme-pris enn LED, men lavere enn OLED.

Høyere tomme-pris enn de fleste LED-modeller.

LED

 

 

Få et bedre TV-bilde – helt gratis

Fem minutter og et par enkle innstillinger er alt som skal til for å få en mye bedre TV-opplevelse.
Se her

 

Slik får du fet lyd på TV-en din

De innebygde høyttalerne i TV-en din låter ikke bra. Vi viser deg hvordan du gjør det mye bedre.
Se her

 

Plasser TV-en din der du vil

TV-møbel, vegg, hylle eller gulv? Vi har en smart løsning uansett hvor du vil sette TV-en din.
Se her

 

LED – QLED – OLED

Tre forskjellige typer TV-er – hva er best? Vi hjelper deg med å finne den perfekte TV-en til dine behov.
Se her

 

Se alle TV-ene våre her