Hopp til innhold
Ønsker du kinofølelsen hjemme i stua med et absolutt minimum av apparater, høyttalere og kabler? Da kan en lydplanke med Dolby Atmos være løsningen.

Dolby
Atmos
hva er det?

Dolby Atmos er et avansert surroundlydformat som gir en følelse av høyde i surroundopplevelsen, hvor lyden allerede kommer fra fronten, bakenfra og (kanskje) fra siden. I ekte kinoer og seriøse hjemmekinoer monterer du separate Atmos-høyttalere i taket for å få den perfekte omsluttende 3D-lyden, men det kan også gjøres enklere. Det er her lydplanken med Dolby Atmos kommer inn i bildet. Den hever TV-lyden betraktelig, og lyden er halve opplevelsen når du ser på film eller spiller.

Hva er en
lydplanke
med Dolby Atmos?

Stadig flere av dagens lydplanker har en eller annen form for innebygd surround, og her har Dolby Atmos blitt veldig populært. La det være sagt med en gang: selv den beste Dolby Atmos-lydplanken klarer ikke helt å holde tritt med et ekte Atmos-system, men du har fortsatt mange muligheter for å få gode surroundopplevelser uten å kutte hull i taket og fylle stua med høyttalere og kabler.

De minste og billigste lydplankene skaper "virtuell surround" ved å manipulere lydsignalet slik at det føles mer omsluttende. Hvis du bare ønsker å gi TV-lyden et løft så enkelt og diskret som mulig, kan det være en velfungerende og svært budsjettvennlig løsning. Den er uansett langt bedre enn lyden fra TV-ens egne innebygde høyttalere.

Hvis du tar steget opp, begynner det å bli virkelig morsomt. Da kan du få en lydplanke med innebygde Atmos-høyttalere, som er spesielt dedikert til å gi deg den skikkelige 3D-opplevelsen. De fleste av disse modellene fungerer ved å skyte lyden fra Atmos-kanalene opp i taket slik at den reflekteres ned mot lytteposisjonen og gir deg en følelse av høyde. Det finnes også seriøse lydplanker som kan gi ganske god Atmos-følelse uten å være avhengig av vegger og tak. Dette kan noen ganger være en fordel, spesielt i store rom eller hvis du har veldig stor takhøyde.

Noen lydplanker spiller «bare» lyden i to kanaler (stereo), men det kan låte veldig bra, spesielt hvis du også bruker lydplanken til å spille musikk. Hvis musikk er en stor del av livet ditt, anbefaler vi imidlertid en ekte stereoløsning i stedet for en lydplanke. Det gir musikkopplevelser på et helt annet nivå, og TV-lyd i god stereo er også ren nytelse for øret.

Trådløse
bakhøyttalere
og subwoofer

Lydplanker med Dolby Atmos varierer mye i størrelse, pris og lydkvalitet. De aller største kan ha 10 eller enda flere innebygde høyttalere, men dette reflekteres også i prisen og de tar gjerne en del plass under TV-en.

Ønsker du den store Atmos-lyden uten å måtte se på en diger lydplanke, kan du i stedet velge en mindre modell og komplettere den med separate trådløse bakhøyttalere og en egen trådløs subwoofer. På den måten får du både i pose og i sekk, fordi du er enda mer omringet av lyd fra alle kanter, uten at du trenger å føre flere kabler gjennom stua. Et slikt oppsett kan kjøpes for overraskende lite penger, og hvis du tenker på en enkel og velspillende Atmos-løsning, kan det være det perfekte kompromisset. Hvis budsjettet er stramt, kan det være lurt å begynne med lydplanken og bygge resten senere.

Hvor får jeg
Dolby
Atmos-lyden fra?

Det er et par ting som må på plass for at du skal få Dolby Atmos hjemme i stua. Lydplanken din må ha et Atmos-signal å jobbe med, og det kan du få på flere måter. Netflix, HBO, Disney+ og de andre videostrømmetjenestene tilbyr Atmos-surroundlyd på mange av titlene deres, men du trenger et Premium/4K-abonnement for å dra nytte av det (hvis det er flere å velge mellom).

Du kan få enda bedre Atmos-lyd hvis du kjøper filmene på Blu-ray og har spilleren koblet til TV-en. På Blu-ray finner du de absolutt beste og mest høyoppløste surroundlydsporene, og dette er en av grunnene til at mange hardcore filmentusiaster fortsatt velger å kjøpe filmene sine på plate. Men du kommer veldig nært med et godt streamingabonnement. Mange nyere spill til Xbox og PC har også Dolby Atmos-lydspor, og du kan fordype deg mye mer i spillet når du er helt omgitt av skikkelig god lyd.

Til slutt må du sørge for at TV-en din har en HDMI-tilkobling som støtter den såkalte eARC-funksjonen. Hvis TV-en er noen år gammel, har den kanskje bare standard ARC (Audio Return Channel), og da kan du ikke overføre Atmos-lyd fra TV-en til lydplanken. Du kan fortsatt få vanlig 5.1-kanals surround, men Atmos krever eARC, og det har du heldigvis på de aller fleste nyere TV-er.

Kom innom HiFi Klubben og la oss vise deg noen av de smarte mulighetene. Det kan ofte gjøres både enklere og billigere enn du tror!

Trenger jeg
ATMOS?

Et par aktive stereohøyttalere med innebygd forsterker er en enkel, elegant og spesielt velspillende vei til bedre TV-lyd. Du får et komplett hi-fi-anlegg til all musikken din på kjøpet. Ingen lydplanke kan måle seg her.
Les mer om stereo