Hopp til innhold

Bare ta det med ro. Det vanskeligste med en hjemmekino er å velge riktig godteri til filmen.

OPPSETT
AV HJEMMEKINO FRA BEGYNNELSE TIL SLUTT

Er du en av de som har kikket forvirret på de mange inngangene på en hjemmekinoreceiver og etterpå konkludert med at den vanlige TV-lyden egentlig er bra nok for nå? Fatt mot. Vi i Hi-Fi Klubben har satt sammen en guide som med enkle grep sender deg til hjemmekinoparadiset. Vi viser vei i videoen over, men vi har også laget et tekstsammendrag under.

1.

Du har kjøpt en ny hjemmekinoreceiver – gratulerer! Pakk den ut av esken og legg tingene utover slik at de er lett tilgjengelige når du trenger dem. Det gjør hele prosessen mye greiere å komme seg gjennom.

2.

Plasser receiveren og eventuelle andre apparater på sin rette plass. Sørg for at det er luft rundt receiveren til kjøling. Noen receivere har det med å bli varme når de jobber lenge i strekk, så med mindre du utelukkende ser kortfilmer, er det en god ide å gi den litt pusterom.

3.

Monter eventuelle veggfester, og plasser høyttalerne og subwoofere korrekt i forhold til skjermen og den foretrukne lytteposisjonen din.

4.

Koble på kildene dine, for eksempel en PlayStation 4 eller en Blu-ray-spiller, til hjemmekinoreceiveren med en HDMI-kabel. Koble deretter receiveren til TV-en eller projektoren – igjen med en HDMI-kabel. Da er bildedelen på plass.

Når høyttalerne skal kobles opp, kan kablene kobles til receiveren på to forskjellige måter. Du kan ”avisolere” kabelen, det vil si at du fjerner en bit av isolasjonen og dytter høyttalerkablene direkte inn i skruterminalene, eller du kan bruke bananplugger. Bananplugger er lettere å håndtere, og man er sikret god kontakt mellom kabelen og skruterminalen. Dette er derfor som regel den løsningen vi anbefaler. 

Subwooferen kobles til med en dedikert subwooferkabel som går inn i  subwooferutgangen på receiveren. Subwooferutgangen er enten markert med ’SW’ eller ’SUB’. Koble deretter strøm på både receiveren og subwooferen. Nå er du klar til å fintune systemet.

5.

Hvis receiveren din har auto-setup, noe de aller fleste har, så kobler du den medfølgende målemikrofonen til den dedikerte mikrofoninngangen og gjennomgår receiverens auto-setup.  Det smarte med auto-setup er blant annet at lydnivåer og frekvenser blir tilpasset den enkelte høyttaler, slik at systemet ditt spiller optimalt. 

6.

Nå er systemet faktisk klart til bruk, og det låter slik det selv mener at det skal. Men det er jo ikke sikkert at det låter akkurat slik som du synes at det skal. Sett deg derfor ned, sett på en film eller en konsert, og lytt. Romkorreksjonen pleier for eksempel å være litt sparsom med bassen. Hvis du synes at dette er tilfellet i ditt oppsett, kan du lett justere det ved å skru opp subwooferen litt. 

Hvis receiveren din støtter det, kan du gjennomgå romkorreksjonen. Denne sørger for å stille inn høyttalerne dine, slik de låter best mulig i akkurat ditt rom. De aller fleste romkorreksjonssystemer krever at du foretar 5-6 tester, slik at receieren din kan gjenkjenne de forskjellige sitteplassene. Det er imidlertid ikke alle receivere som har et slikt system.

7.

Lagre innstillingene dine (presets), slik at du slipper å starte forfra igjen hvis den nysgjerrige nevøen din plutselig bestemmer seg for å se hva som skjer hvis man trykker på alle knappene samtidig.

8.

Nå er du  klar. Det var jo slett ikke så ille. Hent popcornet på kjøkkenet, samle familien i sofaen og nyt at du nå er den lykkelige eier av din helt egen hjemmekino.