Hopp til innhold

SLIK VELGER DU
RIKTIG TV

Ikke la deg forvirre av uvesentlige tekniske data og eplekjekke selgere når du skal kjøpe din neste TV. HiFi Klubben sier det som det er, slik at du kan ta det rette valget.

Fokuser på det viktige – glem resten

Når du skal velge TV, er det i bunn og grunn bare en liten håndfull med ting som egentlig har noe å si: 

  • Størrelse og design
  • Godt bilde
  • God lyd
  • Alle nødvendige funksjoner og tilkoblinger
  • Tilgang til alle ønskede TV-kanaler

Når disse tingene er på plass, kan det aldri gå helt galt. Så kan du heller dykke ned i detaljene etterpå hvis du føler for det. Du er alltid velkommen til å spørre oss i HiFi Klubben hvis du vil ha en ærlig og kompetent forklaring på de mange tekniske begrepene og forkortelsene. Noen er viktige, mens andre er rene salgstriks, og selv for fagfolk kan det være en utfordring å skille klinten fra hveten.

Størrelse og design – hva har du plass til og lyst på?

En stor TV gir enkelt og greit en større bildeopplevelse enn en liten, og med dagens ultra-høyoppløste bildekvalitet (8K/4K/UHD) kan du trygt glemme de gamle tommelfingerreglene og gå for den største TV-en du har plass og råd til. Designet betyr også noe – du skal jo gjerne tåle synet av TV-en din når den er avslått også. Her er det smak og behag (og lommeboka) som bestemmer.

UHD, LED, QLED og OLED – hva betyr det?

UltraHD, også kalt UHD eller 4K, er den vanlige standarden for bildeoppløsningen på gode TV-er. 4K gir 4 ganger høyere oppløsning enn Full-HD-skjermer, og du får en fantastisk skarphet og detaljrikdom på ekte 4K bildemateriale, f.eks. fra 4K-streamingtjenester (Netflix m.fl) og UHD Blu-ray.

De nyere 8K-TV-ene gir igjen en firedobling av oppløsningen i forhold til 4K, men det er fremdeles litt å vente før bildekilder i 8K blir allment tilgjengelige. Kvaliteten er imidlertid uansett på topp med de eksklusive 8K-bildepanelene.

De såkalte LED-skjermene inneholder flytende krystaller som gjennomlyses bakfra av lysdioder (LED). Dette muliggjør svært slanke design og imponerende lavt energiforbruk. QLED er en mer avansert versjon av LED som er utviklet av Samsung og brukes i deres mest eksklusive serier.

I OLED-TV-ene er det de enkelte pikslene som sender ut lyset, på samme måte som i tidligere tiders plasma-TV-er. Dette har en lang rekke fordeler – for eksempel perfekt sortnivå – men OLED trives til gjengjeld best i rom uten for mye sollys.

Les mer om LED, QLED og OLED her

Antenne, kabel, satellitt eller bredbånd?

TV-signalet ditt skal selvfølgelig også komme fra et sted. I dagens digitale TV-univers har du i praksis fire muligheter: 

  • Antenne (DVB-T2)
  • Kabel-TV (DVB-C)
  • Satellitt/parabol (DVB-S2)
  • Bredbånd/fibernett 

Med antenne og kabel-TV – og i mange tilfeller også satellitt/parabol – har du muligheten til å få TV-tuneren og eventuelt tilhørende kortleser bygget inn i TV-en, slik at du slipper en separat tunerboks med tilhørende fjernkontroll. 

Bruk øynene og sunn fornuft

Selv den billigste og dårligste flatskjermen har i dag strålende spesifikasjoner på papiret, og produsentene måler ting på så forskjellige måter at du uansett ikke kan sammenligne direkte. 

Be heller om å få se den samme filmen eller den samme TV-sendingen på flere forskjellige modeller, og sammenlign bildets bevegelser, lyse og mørke partier, fargemetning, hudtoner etc. Det forteller deg langt mer om kvaliteten. 

Smart TV – en uendelig underholdningsplattform for hele familien

Smart TV er en fellesbetegnelse for alle funksjonene du kan få på TV-en din via Internett, wi-fi eller USB. Du kan for eksempel streame foto-/videosamlingen din fra PC-en eller telefonen, eller du kan kose deg med integrerte apper på TV-en (YouTube og mange andre). 

Netflix og andre populære streamingtjenester er så godt som en selvfølge på alle dagens Smart TV-er, men det kan være ganske store forskjeller mellom de forskjellige produsentenes Smart TV-funksjoner. Spør oss i HiFi Klubben – vi er klare til å hjelpe deg trygt i mål. 

Les også: Strem verdens beste filmer og serier på TV-en din

Ikke glem lyden!

Dagens superslanke flatskjermer har kun plass til bittesmå innebygde høyttalere med tynn plastikklyd. Heldigvis er det massevis av muligheter for å få TV-lyd som lever opp til det fantastiske bildet. Dette kan du lese mer om her, og du er alltid velkommen til å ta en tur innom HiFi Klubben for å høre forskjellen.