Hopp til innhold

AudioQuest

AudioQuest er verdens ledende leverandør av høykvalitetskabler til hi-fi og hjemmekino. Det finnes en god AudioQuest-løsning til nesten ethvert formål, uansett om ambisjonenene dine sier budsjettklasse eller ekstrem high-end!

  • Kabelteknologi i verdensklasse til hi-fi og hjemmekino
  • Enormt utvalg
  • Elegant og solid design
  • Både kabler og hi-fi-tilbehør (inkl. DAC-er og hodetelefoner)
  • Løsninger til både budsjettklasse og ekstrem high-end 

142 produkter

AudioQuest – hi-fi-kabler i verdensklasse

AudioQuest ble stiftet i California i 1980 av William (Bill) E. Low. Selskapet er i dag verdens ledende leverandør av høykvalitetskabler og tilbehør til hi-fi-bransjen. En imponerende utvikling, som har vært mulig ved å holde fokus på én ting: kvalitet!

Alle AudioQuest-produkter er designet for optimal ytelse til sine respektive, eksakte formål. AudioQuest bruker alltid de beste materialene innenfor prisklassens rammer, og det forskes konstant på hvordan nivået kan heves ytterligere. Produktutvalget er samtidig så bredt at du kan finne en god AudioQuest-løsning, nesten uansett hva slags kabelløsning du trenger – fra budsjettklasse til ekstrem high-end!

Hos AudioQuest har man for lengst innsett at selv de beste kablene ikke kan forbedre lyd- eller videosignaler – de kan i beste fall bare unngå å forringe dem. Det er her AudioQuest-mottoet ”Do No Harm!” stammer fra – man søker konsekvent etter den konstruksjonen som gir minimal påvirkning eller forvrengning av signalet.

Nedenfor gir vi deg en kort oversikt over AudioQuest-universet, slik de selv forklarer det. Hvis du vil vite mer, kan du finne masse interessant lesestoff på produsentens egen hjemmeside. 

De Fire Elementer – grunnpillarene i den perfekte kabelen

I jakten på den perfekte kabelen har AudioQuest definert fire hovedprinsipper – ”Elementer” – som danner ryggraden i hele deres filosofi:

Massive ledere

I kabler med mange individuelle ledere vil disse påvirke hverandre. Signalet går alltid den veien med lavest motstand – nærmest overflaten – og ”hopper” derfor fra leder til leder. Alle disse kontaktpunktene resulterer i et mylder av komplekse elektriske problemer, som ytterligere forsterkes av elektromagnetisk påvirkning mellom lederne. Ved å bruke massive ledere unngår AudioQuest denne påvirkningen (forringelsen) av signalet.

Metaller

AudioQuest bruker kobber og sølv av ekstremt høy kvalitet i alle kablene sine. Deres LGC-kobber (Long-Grain Copper) er en eksklusiv og ekstra ren variant av OFC-kobberet (Oxygen Free Copper) som brukes av mange konkurrenter. Videre utgjør antallet av kobberkrystaller i LGC-kobber bare rundt en femdel av typiske alternativer. Dette gir færre kontaktpunkter mellom krystallene og dermed mindre påvirkning av signalet.

I deres eksklusive serier bruker AudioQuest enda mer raffinerte metaller som PSC/PSC+ (Perfect-Surface Copper) med en helt fantastisk ren og glatt overflate. Siden signalet i stor grad går langs overflaten av lederen, har dette stor betydning. Enda høyere oppe på kvalitetsstigen finner du PSS (Perfect-Surface Silver), der lederen er laget etter de samme prinsippene, men i rent sølv!

Geometri

Den geometriske strukturen i kabelen – for eksempel parallelle ledere eller spiralledere – er avgjørende for de elektriske egenskapene, og dermed sluttresultatet. AudioQuest har utviklet ”Counter Spiral”-geometrien, der de positive og negative lederne er tvunnet rundt hverandre i motgående spiraler. Dette minimerer innbyrdes elektromagnetisk påvirkning av lederne og dermed støy og forvrengning. 

Isolasjon (Dielectric)

Isolasjonen rundt lederne absorberer elektrisk energi og returnerer den igjen med en større eller mindre tidsforsinkelse. Resultatet er en utsmøring av både analoge og digitale signaler, som stjeler viktige mikrodetaljer fra lytteopplevelsen. AudioQuest er veldig klar over dette fenomenet, og derfor bruker de et bredt spekter av isolasjonsmaterialer som hver for seg er optimale for en bestemt signal- og kabeltype.

Utallige eksklusive detaljer

I tillegg til De Fire Elementer bruker AudioQuest en lang rekke teknologier som alle er med på å plassere deres produkter i den absolutte verdensklassen. Finessene varierer fra kategori til kategori, men blant de mest gjennomgående godsakene finner du:

Dielectric-Bias System – en elektrisk mettet isolering

Det er svært vanskelig å håndtere et fullfrekvent lydsignal uten at kabelisolasjonen påvirker signalet i tidsdomenet på forskjellig måte avhengig av frekvensene. Dette gjelder også for digitale kabler, der datastrømmen er utsatt for den fryktede ”jitter”-forvrengningen som smører ut signalet i tidsdomenet.

DBS-systemet består av en liten, sort, batteridreven boks som er montert på utvalgte kabler og tilfører isolasjonen et 72 volts elektrostatisk felt. Dermed ”mettes” isolasjonen, slik at den ikke absorberer energi fra selve signalet. Dette betyr at tidsforvrengning unngås og du slipper samtidig ”innspilling” av kabelen (break-in). Resultatet er en mer detaljert og dynamisk gjengivelse med en ”sortere” bakgrunn.

DBS skaper et elektrostatisk felt, men utfører ikke noe reelt arbeid. Den lille batteripakken varer derfor i mange år.

Noise-Dissipation System – vekk med RF-støyen

Innstrålet, høyfrekvent RF-støy (Radio Frequency) er en av de verste fiendene av god lyd. Tradisjonelt isoleres kabler mot RF-støy med en skjerming av folie eller flettet metall som leder støyen til jord. Dette skaper imidlertid en uønsket modulasjon i jordingen, som igjen påvirker signalet. Litt som et lite jordskjelv som skaper vibrasjoner i de tingene som er i kontakt med bakken.

AudioQuest bruker en avansert kombinasjon av metall og karbonholdige, syntetiske materialer rundt lederne for å fange opp RF-forstyrrelser og forvandle dem til ufarlig varme før de når jord. De siste RF-restene ledes til jord, men de har i mellomtiden blitt kraftig redusert, og har derfor ikke lenger den samme negative innvirkningen på signalet.

Send signalet i riktig retning – hver gang

Når metall blir strukket til lange ledere, dannes det krystallstrukturer som påvirker ytelsen. Det samme gjelder den første tiden når kabelen er i bruk (”innspilling”). Dette er vanskelig å måle, men det kan høres. Hver eneste rull med AudioQuest-kabel er derfor prøvelyttet og merket med den optimale signalretningen. Isolasjon og plugger er også merket med optimal signalvei, slik at du får de beste resultatene fra starten av, samt når du eventuelt bytter rundt på komponentene i systemet ditt på et senere tidspunkt.

Plugger og termineringer designet fra bunnen av

AudioQuest kjøper ikke kontakter ”utenfra” som mange konkurrenter. Hver eneste plugg blir designet fra bunnen av, så man kan være sikker på optimal prestasjon til hvert eneste formål. AudioQuest produserer det store flertallet av pluggene sine i ultrarent kobber. Dette er mykere og vanskeligere å arbeide med enn legeringene som ellers er normen, men de lydmessige resultatene er verdt anstrengelsene.

Den skinnende forgyllingen som finnes på de fleste av dagens kabelløsninger er i stor grad brukt av kosmetiske grunner. For å oppnå den blanke looken legger man et lag av nikkel mellom kobberet og forgyllingen. Dette ser bra ut, men forringer lyden. AudioQuest legger derimot gull- eller sølvbelegget direkte på kobberet for optimal kontakt. Dette gir den beste lyden – og resten har egentlig ikke så mye å si.

Cold-Weld System – sammensveising uten varme

Når man skal montere plugger på kabler, skjer det oftest gjennom en eller annen form for lodding eller sammensveising. Dette tilfører både varme og en endret sammensetning av metallet i kontaktpunktet, noe som kan påvirke signalet.

AudioQuest oppnår en suveren sammenkobling med deres Cold-Weld System (kaldsveising), karakterisert ved at kabellederen og kontakten er sammenføyd ved hjelp av et trykk på flere tonn og helt uten varme. Denne eksklusive prosessen brukes på nesten alle kablene fra AudioQuest – det er kabelteknologi i verdensklasse!

OBS: Hi-Fi Klubben kan levere hele sortimentet fra AudioQuest. Kontakt din nærmeste butikk hvis du er interessert i et spesielt produkt som ikke er vist på våre nettsider, så kan vi skaffe det for deg.