TV
5 produkter
TV
I HiFi Klubben finner du et håndplukket utvalg av markedets beste fjernsyn og Smart TV-er i alle prisklasser. Alle typer har fordeler og bakdeler, og vi gir deg klar og ærlig veiledning, uansett om du går etter pris, design eller bildekvalitet. Og du får alltid 5 års garanti.
Dette skal du overveie når du kjøper ny TV
Med teknologiens raske utvikling er det etterhvert vanskelig å følge med og holde styr på hva alle de forskjellige tingene er. Har du også gått deg vill i jungelen av LED, OLED og QLED og de andre smarte forkortelsene, er det heldigvis hjelp å få. I HiFi Klubben er en av våre viktigste oppgaver å gjøre teknologien forståelig for alle, så her vil vi forsøke å få klarhet i noen av de viktigste tingene du skal overveie når du velger din nye TV.
Størrelser
Selv om det er mange andre viktige faktorer, er ofte størrelsen på TV-en det første temaet. Som du sikkert vet, måles TV-ens størrelse i tommer, diagonalt fra hjørne til motstående hjørne. En tomme tilsvarer 2,54 cm, så hvis du skal måle om en bestemt TV kan være i stua di, kan du raskt regne det ut ved å gange tommene med 2,54 for å få størrelsen i cm. I spesifikasjonene kan du også se målene for bredde og høyde, og de kan være enklere å arbeide med når du skal måle opp.
Har du allerede en bestemt plass på veggen hvor du skal henge din nye TV, er det en god ide å måle opp helt fra starten, så du ikke kaster bort tiden med å se på en TV som ikke kan være der. Har du derimot en stor tom vegg, så er det gode muligheter for å gå all-in og velge en av de største skjermene, så du kan skape ekte kinostemning hjemme i stua.
Hvis du mangler en TV til barnerommet, kan en av de mindre størrelsene på for eksempel 32, 40 eller 42 tommer være en god løsning. Det er en fin størrelse på skjermen, som de saktens kan se film og spille på, men som ikke fyller hele rommet.
Skal tenåringen ha oppgradert sin TV, kan dere overveie å gå opp et nummer i størrelse; da skal du vurdere 49, 50 eller kanskje 55 tommer.
Har du planer om å lage en hjemmekino, bør du ikke gå lengre ned i skjermstørrelse enn 65-70 tommer. Hvis du har plass til det, gir det en fet opplevelse å velge en av de største modellene på 75 eller 85 tommer, så får du virkelig følelsen av å være midt i handlingen. Det krever selvfølgelig at du har et rom som er stort nok til det.
Som en tommelfingerregel bør du sitte 3-4 meter fra skjermen, hvis det er en 65-75 tommer, mens en mindre skjerm krever kortere avstand og en større skjerm krever lengre avstand.
Du kan også velge ut fra hva du primært bruker TV-en til. Ser du mest nyheter og alminnelig underholdning, kan en skjerm med medium stor størrelse fint klare jobben. Er du derimot sportsfan, bør du velge 60 tommer eller mer – sport er bare best på en stor skjerm.
Skal du primært bruke TV-en til gaming, er en mindre skjerm best, da du ofte sitter nærme den. En for stor skjerm, gjør det vanskelig for deg å se hele bildet samtidig, og det kan både gå ut over spillet og deg selv.
LED, OLED og QLED – hva skal du velge?
Kanskje har du allerede styr på hva du skal gå etter, men det kan også være at du er en av dem som nesten gir opp, før du har kommet i gang, når du støter på de første merkelige forkortelsene og tekniske uttrykkene.
Det behøver hverken være vanskelig eller teknisk å kjøpe en ny TV. Nedenfor kan du lese kort om de forskjellige typene, men du er også alltid velkommen inn i butikken, hvis du heller vil se de forskjellige mulighetene med dine egne øyne – det er som regel mer håndgripelig enn vanskelige forklaringer.
LED
LED TV har etterhvert vært på markedet i en del år, så hvis du ikke allerede har en LED TV, så har du sikkert hørt om dem. En LED TV er en god løsning til daglig, da den fungerer godt i de fleste lysforhold og gir deg veldig god bildekvalitet. Bildepanelet består av millioner av LCD-krystaller, som lukker og åpner for lyset som kommer fra LED lysdiodene.
Prismessig ligger LED fjernsyn på et nivå som er innenfor de flestes rekkevidde, både når det gjelder Smart TV og storskjerm. En liten ulempe ved LED TV-en, er at de ikke kan vise helt svart og særlig i ute på kantene av skjermen kan du oppleve at bakbelysningen skinner gjennom i de mørke områdene. Det er dog sjeldent at det distraherer til hverdags, men hvis du er litt nørdete, kan det være et minus.
OLED
OLED står for Organic LED og er et godt valg, når du skal ha en god TV. I motsetning til den tradisjonelle LED-teknologien, gir OLED et perfekt svartnivå. Det er de enkelte pikslene (bildepunktene) i skjermen som sender ut lys, og det gir flere fordeler, som en helt flat skjerm og lavt energiforbruk. Det perfekte svartnivået kan oppnås nettopp på grunn av de enkelte pikslene, da du kan slå av de riktige, for å få den dype svarte fargen.
QLED
QLED er utviklet av det velkjente merket Samsung. Det er kort fortalt en forfinet utgave av teknologien fra LED TV-er – både i forhold til LED-bakbelysningen og LCD-krystallene. QLED fungerer med Quantum Dot-bakbelysning, som består av et lag ultrasmå nano-krystaller, som sitter rett bak LCD-panelet. Hver krystall sender enten et blått, grønt eller rødt lys når bakbelysningen treffer den. Det betyr at de pikslene du kan se på skjermen, lyses opp i deres riktige farger, fremfor det alminnelige hvite lyset, noe som gjør en stor forskjell på bildet.
Piksler
Antallet piksler – bildepunkter – sier noe om skjermens oppløsning. Hvis du er av dem som ikke har hverken tid, eller lyst, til å sette deg inn i alt for mye teknisk i forbindelse med kjøp av en TV, har vi samlet et par overordnede poenger om pikslene og hvilken betydning de har. Nedenfor kan du se hvor mange piksler de forskjellige typene har:
Full HD = 1920 x 1080 piksler
4K/UHD (Ultra HD) = 4 x full HD = 3840 x 2160 piksler
8K = 4 x 4K/UHD = 7680 x 4320 piksler
De meget populære 4K og 8K resolution modellene kan man altså si at har henholdsvis fire og åtte ganger så høy oppløsning som full HD. Et høyt antall piksler garanterer allikevel ikke et godt bilde, da det også henger sammen med størrelsen på skjermen. En liten skjerm med 4K kan derfor være bedre enn en stor skjerm med 4K, da de mange pikslene sitter tettere og dermed gir høyere skarphet.
Hvis det som står ovenfor er «gresk» for deg, er du alltid velkommen til å kontakte oss – enten via telefon eller fysisk i en av våre butikker. Vi står klare til å svare på spørsmål og guide deg i riktig retning, så du ender med beste oppløsning, størrelse og i det hele tatt den beste løsningen til ditt behov.
Lydkvalitet
Selv om teknologien og utviklingen stormer frem i rekordfart for tiden, kommer vi ikke utenom at flate skjermer gir flat lyd. Noen modeller gir en ganske fornuftig lyd, som fint kan leve opp til dine daglige behov. Men hvis du er opptatt av god lyd og vil ha en fullverdig opplevelse, anbefaler vi at du skaffer deg eksterne høyttalere som kan matche bildekvaliteten.
Det kan for eksempel være en lydplanke. Den har en innebygget forsterker og plasseres under TV-en din, enten på veggen eller et hi-fi-møbel. Det er en elegant løsning, som gir deg langt bedre lyd enn de innebygde høyttalerne i TV-en.
Vil du opp et nivå i kvalitet, kan du overveie et sett aktive høyttalere. De er enkle å installere, krever ikke et separat anlegg og gir også god lyd til spill, musikk m.m. En annen løsning er å koble TV-en til et stereoanlegg med to alminnelige høyttalere. Det kan gi super lyd, hvis du velger god kvalitet.
Hvis du vil ha den autentiske kinolyden, skal du ha fingra i et surround system, så du kan lage en perfekt og fullkommen hjemmekino. Til det trenger du en hjemmekinoreceiver og et antall høyttalere som kan plasseres rundt i rommet, så du får følelsen av å være en del av det som skjer på skjermen.
I HiFi Klubben synes vi det er trist når folk bruker mange penger på en suveren TV, men ikke får den fulle opplevelsen, fordi de innebygde høyttalerne ikke kan holde tritt. Hvis du har investert i en god TV, er det veldig ergerlig å miste en del av det på grunn av for dårlig lyd, så vi anbefaler alltid å supplere din nye TV med eksterne høyttalere, i en eller annen form.
Mye mer enn bare en TV
Det er etterhvert vanskelig å komme utenom de populære smarte TV-ene, og det er det heller ikke noen grunn til, for de gir deg et av hav muligheter for streaming.
I noen modeller kan du via innebygd Wi-Fi og apps koble din Smart TV direkte til for eksempel Netflix, HBO eller YouTube. Med innebygget wi-fi og Bluetooth har du mange muligheter for å koble din mobiltelefon eller nettbrett direkte på din TV, via en trådløs forbindelse.
Finner du en TV uten disse mulighetene, kan du alltids skape dem selv med en ekstern enhet, f.eks. en Chromecast. Den settes i TV-en, og deretter kobler du til din telefon via Wi-Fi og kan streame fra telefonens apper til din TV.
Besøk HiFi Klubben og opplev alle mulighetene
Noen av de mest populære merkene i øyeblikket er Samsung og Philips. Alle disse 2 merkene arbeider hardt for å gi deg de beste mulighetene; fantastisk skarphet, gode farger og generelt en god opplevelse med din TV. De har hver sine sterke sider og hvis du vil høre mer om mulighetene innenfor de forskjellige merkene, er du alltid velkommen til å spørre. I tillegg er deres produkter jevnlig på tilbud, så du kan oppgradere hjemmekinoen til en ekstra god pris.
Man kan lese seg til mye, men det blir aldri det samme som å oppleve de forskjellige typene fjernsyn i virkeligheten. Derfor anbefaler vi alltid å besøke en av våre butikker, så du kan få en helhetlig opplevelse, før du bestemmer deg for hvilken TV som skal være med deg hjem.
Det gir deg også sjansen for å se de forskjellige mulighetene for eksterne høyttalere, så du kan få enda mer ut av din nye TV.