Hopp til innhold
DALI EPICON 2 Kompakt høyttaler

DALIEPICON 2Kompakt høyttaler (par)

Denne lille juvelen får på et nesten magisk vis musikken til å oppstå helt fritt i rommet. Eksklusiv høyglans finish fullfører inntrykket av verdensklasse.
Hvit
par51 996,-
Forventet på lager onsdag 15. desember 2021.
 Oppleves i

Les mer:

Beskrivelse

EPICON – veien til musikkens hjerte 

Med EPICON-serien har DALI laget en ny referansehøyttaler som er frukten av 30 års intenst utviklingsarbeide. EPICON erstatter EUPHONIA som har vært DALIs lovpriste prestisjeserie i en årrekke. EUPHONIA-prosjektet har i samme periode levert det tekniske fundamentet til DALIs kritikerroste og mer økonomiske høyttalerserier HELICON, MENTOR, IKON m.fl.

Siden lanseringen av EUPHONIA har det skjedd en stor teknologisk utvikling som har gjort det mulig å løfte prestasjonene opp på et nytt nivå med EPICON. De grunnleggende prinsippene er stort sett de samme, men under overflaten har det skjedd en lite revolusjon. EPICON rommer nemlig en skikkelig verdensnyhet i form av DALIs patenterte og unike magnetsystem Linear Drive. Linear Drive gir enestående lav forvrengning fra dynamiske høyttalerelementer, og du kommer nærmere naturtro musikkgjengivelse enn noensinne før.

Perfekt musikkformidling uten dikkedarrer

EPICON er en kompromissløs high-end-høyttaler helt uten ”imponator-effekt”. Men skinnet kan bedra – etter få minutter opdager du nemlig at EPICON gjør akkurat det en high-end-høyttaler skal, nemlig å gjengi alle detaljer i musikksignalet helt uten farging eller forvrengning. Vel og merke uten å bli overdrevent analytisk slik som mange dedikerte monitorhøyttalere har en tendens til å være.

Lyden fra EPICON er ikke lokalisert i to høyttalere foran deg. Musikken puster og flyter uhindret, bassen oppstår i rommet istedenfor ”i kassen”, og du kan gå på oppdagelsesreise i et overflødighetshorn av fine detaljer som får deg til å gjenoppdage musikken din, akkurat slik den er spilt inn. EPICON gjengir det den blir bedt om, og ellers er det helt stille. Slik får du den ettertraktede ”sorte” bakgrunnen i musikken, som er målet for all seriøs high-end.

Linear Drive og SMC – et unikt magnetsystem

DALIs unike og patenterte Linear Drive Magnet System i bass/mellomtone-elementene er den mest revolusjonerende nyheten i EPICON. Linear Drive omfatter både et nytt design av magnetmotoren og et nytt magnetmateriale, SMC (Soft Magnetic Compounds).

SMC er basert på presset jernpulver, og det har så liten elektrisk ledeevne (1.000-10.000 ganger mindre enn jern) at det ikke oppstår forvrengning som følge av virvelstrøm (ulineær, frekvensavhengig og hastighetsavhengig oppbremsning) i spolens kjerne. SMC har kort sagt lineære magnetiske egenskaper i hele frekvensområdet, og eliminerer dermed en lang rekke forvrengningsprodukter som tradisjonelle magnetsystemer må slite med. Samtidig er det formbart, og kan støpes i akkurat den formen man måtte ønske.

Andre finesser i Linear Drive-designet er aluminiumsringene rundt polstykket, som stabiliserer de elektriske egenskapene i svingspolen, uansett hvor lang vandring den foretar. Den ekstremt gjennomtenkte geometrien og dimensjoneringen av svingspole og polstykke setter kronen på verket i en helt unik og velfungerende magnetmotor. Når du hører den krystallklare gjengivelsen av stemmer og instrumenter fra EPICON, blir det lett å skjønne egentlig hvor mye forvrengning andre konstruksjoner lager i bass/mellomtone-området.

I tillegg til ekstremt lav forvrengning bidrar Linear Drive også til å gi høyttalerelementene en jevnere og mer ”forsterkervennlig” impedansekurve uten dykk og fasevinkler som kan gjøre konkurrerende produkter svært strømkrevende. Dette betyr for det første at delefilteret arbeider under mye bedre forhold, og for det andre at du har mye større frihet når det gjelder valg av forsterker. Legg likevel merke til at du bør velge en forsterker fra øverste hylle for å få det fulle potensialet ut av EPICON, men det trenger ikke nødvendigvis å være et kraftverk av en maskin.

Suverene DALI-elementer har blitt enda bedre

Bortsett fra magnetsystemet Linear Drive bygger bass/mellomtone-elementene på samme teknologi som i EUPHONIA, bare at de er enda mer forfinet. Det støpte aluminiumschassiet er utformet på en aerodynamisk måte, og tillater ekstreme membranbevegelser uten luftkompresjon. Samtidig gir den spesielle blandingen av trefibre og papir en svært stiv og lettbevegelig membran uten resonnanseproblemer. Selve monteringen i frontbaffelen er optimert via CNC-freste utskjæringer som har gjort det mulig å skape en enda friere gjennomstrømning av luft bak elementene.

Luftens frie bevegelse og de svært lettbevegelige kantopphengene er to av grunnpilarene i DALIs low-loss-prinsipp, som gir en fantastisk detaljering og respons ved alle lydstyrker og ved alle typer musikk. En EPICON-høyttaler trenger ikke å ”sparkes i gang” som mange andre høyttalere – musikken flyter alltid lett og uanstrengt, og det ettertraktede tredimensjonale lydbildet kommer tydelig frem i rommet, også når du bare spiller rolig bakgrunnsmusikk. 

Den eksklusive EPICON hybrid-diskantmodulen, som benyttes i EPICON 6, 8 og VOKAL, har også tatt det beste fra EUPHONIA og løftet det opp på neste nivå. Magnetsystemet har blitt større, og inkluderer nå et ventilert polstykke, stort bakkammer og avansert demping. Alt dette har blitt tilført for å eliminere de siste restene av kompresjon og forvrengninger. Hybrid-diskanten kombinerer fordelene fra dome- og båndprinsippet, slik at du både får stor belastbarhet,  stor horisontal spredning og en silkemyk og utrolig luftig diskantgjengivelse som kan måle seg med de beste elektrostat-konstruksjonene.

Samspillet mellom dome og bånd stiller svært store krav til at systemet er riktig innstilt. Dette er noe DALI har blitt mestere til gjennom mange års arbeid med nettopp dette prinsippet. EPICON-domen er av ekstremt høy kvalitet, og laget i helt korrekt geometri slik at den ruller pent av oppover der bånddiskanten kan ta seg av de aller høyeste frekvensene og gi den siste avgjørende luften i lydbildet.

Eksklusiv høyglansfinish i ekte tre eller sort pianolakk

En høyttaler i verdensklasse må selvfølgelig ha en utførelse på samme nivå. I tillegg til sort høyglans pianolakk får du EPICON i eksklusiv høyglanslakkert valnøtt, hvit eller en rosentrelignende høyglansutførelse (Ruby Macassar). Fineren er omhyggeligt valgt ut slik at høyttalerne i hvert par passer til hverandre. Den fantastiske høyglansutførelsen er skapt gjennom hele 10 lag med lakk, på den måten får man en suverent dyp og jevn glans. Med en samlet tykkelse på hele 2 mm gir lakken også et verdifullt bidrag til å stive av kabinettet og å gjøre utførelsen motstandsdyktig.

Ekstremt stivt og resonnansdødt kabinett

EPICON-kabinettet rommer en lang rekke avanserte løsninger som er til fordel for både design og lydkvalitet. Frontbaffelen, sidene og toppen er formpresset ved hjelp av en spesiell varme-lamineringsprosess, et design som øker den samlete stivheten, og drastisk reduserer kabinettresonnanser. Samtidig elimineres også stående bølger, siden parallelle flater unngås. De buede sidene består av hele seks lag sammenlimte MDF-plater som er forankret til kabinettets 53 mm tykke ryggrad.

I gulvmodellene er EPICON-kabinettet innvendig delt opp i to separate kammere, slik at begge basselementene har sitt eget kammer. Dermed kan fininnstillingen gjøres hver for seg for de to elementene uten at de påvirker hverandre. Dette er også grunnen til at du finner to bassrefleksporter på baksiden, en til hvert kammer.

Dempemateriale og avstivinger er plassert akkurat der de gjør mest nytte – alle andre steder har fri luftgjennomstrømming fått førsteprioritet. Dette gjør at både dynamikken og de eksklusive low-loss-kvalitetene får så fritt spillerom som mulig. Andre produsenter kan ha et helt annet syn på demping av kabinetter, men DALI har forlengst bevist at deres prinsipp fungerer i praksis, og at den kompletterer den gjennomførte low-loss-tenkingen.

I gulvmodellene er delefilteret plassert i sitt eget separate kammeri bunnen av kabinettet, slik at mekanisk påvirkning av komponentene – og dermed forvrengning – unngås. På baksiden har man brukt noen av de beste og kraftigste skruterminalene som finnes, uansett prisklasse, og de åpner for bruk av alle tenkelige typer kabelplugger, samtidig som de sikrer optimal kontakt i hele høyttalerens levetid.

Made in Denmark

EPICON-serien er utviklet, produsert og montert for hånd i Danmark. En helt spesiell ting med EPICON er at også selve høyttalerelementene er produsert på DALI-fabrikken. Dette har vært en forutsetning for å kunne oppnå de forrykende prestasjonene. Den store faglige stoltheten i dette arbeidet og den strenge kvalitetskontrollen gir deg ekstra sikkerhet for at du får et helt perfekt produkt hjem i stua.

Tekniske spesifikasjoner

Diskantstørrelse29mm
Følsomhet87 dB
Frekvensområde (-3dB) 47-30.000 Hz
Impedans4 ohm
Størrelse på basselement6.5"

Tilbehør til DALI EPICON 2

Anbefalte produkter

NAD M33 Stereoforsterker med streaming
Stereoforsterker med streaming
49 998,- / stk
HEGEL H390 Stereoforsterker med streaming
Stereoforsterker med streaming
57 998,- / stk