Hopp til innhold

Dolby Atmos – spektakulær surroundlyd
til film og gaming på TV-en

Film og gaming med Dolby Atmos surroundlyd er en fantastisk opplevelse. Og du kan bli med på moroa selv om du bare har en vanlig TV i stua. I dag trenger du nemlig ikke et stort anlegg med massevis av høyttalere for å få lyd i tre dimensjoner.

Dolby Atmos – få store lydopplevelser med TV-en din

Du har sikkert opplevd Dolby Atmos på kino, når fly og romskip har flydd rett over hodet på deg og du helt automatisk har dukket ned med hodet for å ikke få det kappet av. Dolby Atmos ble opprinnelig utviklet til verdens beste kinoer, og derfor er det faktisk ganske vanvittig at du i dag kan oppleve det hjemme i din egen stue med en vanlig TV.

Det revolusjonerende med Dolby Atmos er at man har lagt til høyttalere i taket som en helt ny dimensjon i lyden. Dette gir et fantastisk livaktig 3D-lydbilde som nesten kan få deg til å lette i sofaen. Et eksempel er det utrolige lydsporet i storfilmen ”Gravity”.

Hvis du er den lykkelige eier av en nyere spillkonsoll, som PlayStation 5 eller Xbox Series X, så skylder du deg selv å oppleve spillene dine med Dolby Atmos. Da blir du sugd rett inn i handlingen, og du får en helt annen og mye bedre opplevelse, uansett om det er fantasy, Formel 1 eller skytespill du driver med. Ikke engang det beste gaming-headsetet kan måle seg med dette.

Massevis av filmer og spill å velge mellom

Mange konsollspill og en lang rekke nyere filmproduksjoner – for eksempel på Blu-ray eller på video-streamingtjenester (Netflix, Apple TV, Disney m.fl.) – har allerede Dolby Atmos-lydspor, og det kommer nye hver eneste dag. Så det er tonnevis av godt materiale der ute, og med en smart-TV i stua er du helt klar for fantastiske lydopplevelser med Dolby Atmos-surround.

Ekte Dolby Atmos-surround – fantastisk kinolyd i din egen stue

Selv om det har kommet smarte lydplanker med Dolby Atmos på markedet de siste årene (les mer om dem lenger nede), så er det fortsatt ingenting som slår den ekte varen. I en ordentlig Dolby Atmos-hjemmekino har du høyttalere foran deg, bak deg og i taket. Dette gir deg en helt fantastisk og oppslukende lydopplevelse til både film, TV og gaming, og et slikt anlegg kan også spille musikk i strålende kvalitet. En god konsert i full surround er en opplevelse, som kan få gåsehuden til å reise seg igjen og igjen.

Hvis receiveren din har Dolby Atmos, så kan du velge fritt om du vil ha en tradisjonell surround-hjemmekino med to sidehøyttalere (7.1), eller om du vil bytte sidehøyttalerne ut med takhøyttalere og få den autentiske Atmos-opplevelsen (5.1.2). Grensen for et fullt utbygget Atmos-oppsett til hjemmebruk vil normalt være 7.2.4 kanaler (2 fronthøyttalere + senterhøyttaler + 2 sidehøyttalere + 2 bakhøyttalere + 2 subwoofere + 4 takhøyttalere). Det krever en tung receiver for å drive så mange kanaler, men man kan få mye ut av et mindre system også. Atmos trenger ikke å være dyrere eller mer komplisert enn vanlig hjemmekino.

De fleste nyere receivere har gode integrerte hjelpeguider som steg for steg får oppsettet ditt til å spille perfekt. Så selv om surround er bedre og mer avansert enn noensinne, er det også enklere enn noensinne. Bedre blir det ikke!

Hva med høyttalerne i taket?

Det store hinderet med Dolby Atmos er montering av takhøyttalerne hvis du for eksempel har betongtak eller bor i leilighet. Har du et nedsenket tak, så er det lettere, men ellers finnes det spesielle høyttalere som er designet for å stå oppå fronthøyttalerne dine og spille lyden fra Atmos-kanalene. Det fungerer faktisk ganske bra, og det kan ofte løse problemet.

Denon AVC-X3700H Hjemmekinoreceiver
Hjemmekinoreceiver
14 998,- / stk
NAD T778 Hjemmekinoreceiver
Hjemmekinoreceiver
32 998,- / stk

TV og lydplanke – Dolby Atmos på den enkle måten

En ekte surroundhjemmekino er fortsatt førstevalget hvis du vil ha helt autentiske filmopplevelser. Men i dag kan du faktisk komme et godt stykke på vei med en god TV og en lydplanke med Atmos-støtte.

Lydplanker med Dolby Atmos kan ”forstå” Atmos-lydsignalet og fordele lyden til de innebygde høyttalerne i lydplanken. En liten del av lyden blir digitalt manipulert og reflektert fra tak og vegger, og det er denne lyden som gir deg 3D-følelsen. Det er enormt komplisert rent teknisk, men det trenger du heldigvis ikke å tenke et sekund på. Det har folkene i hvite frakker gjort for deg.

En god Atmos-lydplanke kan få lyden til å føles som om den kommer fra alle retninger – inkludert ovenfra – selv om den faktisk bare kommer fra én høyttaler rett under TV-en. Det er ganske imponerende, og det gjør filmer og gaming på TV-en mye morsommere. Du trenger ikke å tenke på anlegg og høyttalere, og du kan styre alt sammen fra TV-fjernkontrollen like lettvint som om det var bare TV-en. Hvis du elsker film, gaming og surroundlyd, men ikke kan installere et separat anlegg med kabler og høyttalere i stua, så har du en opplagt løsning her.

Selv om du kan få god lyd fra en Atmos-lydplanke, så må du være klar over at løsningen har sine begrensninger. Du får ikke den samme mektige og presise 3D-lydopplevelsen som med et ekte Atmos-anlegg, og hvis musikk er en viktig del av livet ditt, så er det verdt det å vurdere et godt stereoanlegg eller et par aktive høyttalere i stedet. Da får du en mye mer naturlig og tilfredsstillende musikkgjengivelse, og du kan fortsatt få strålende og brukervennlig TV-lyd.

Sonos Arc Soundbar høyttaler
Sonos Arc
Soundbar høyttaler
9 990,- / stk

Auro 3D og DTS:X – andre veier til fantastisk surround

Til slutt må det bare nevnes at Dolby Atmos ikke er det eneste surroundformatet med høyde-effekt. I noen avanserte surroundprodukter kan du også finne de konkurrerende systemene Auro-3D og DTS:X, som minner mye om Dolby Atmos.

Hvis det skal være helt vanvittig, så kan et DTS:X Pro-system styre helt opptil 32 kanaler i et IMAX Enhanced-system, som matcher lyden i de beste storkinoene. De tyngste av Denons hjemmekinoreceivere kan håndtere alle disse lydsystemene, så her er det nesten bare fantasien (og lommeboka) som setter grensene.

Denon AVC-X6700H Hjemmekinoreceiver
Hjemmekinoreceiver
30 998,- / stk

Spør oss om surround

Som du kan se, er det massevis av muligheter for å få en fantastisk 3D-aktig surroundopplevelse, uansett om du sikter mot en ekte Dolby Atmos-hjemmekino eller en av de andre løsningene. Vi har også et godt utvalg av høykvalitets videoprojektorer hvis du vil gå all-in og bygge en fullblods dedikert hjemmekino. Du er alltid velkommen til å komme innom HiFi Klubben og fortelle oss om drømmene og ønskene dine. Så skal vi nok finne den helt rette løsningen som passer nettopp ditt behov og budsjett.