Hopp til innhold

PROJEKTOREN
VEIEN TIL DE HELT STORE FILMOPPLEVELSENE

Med en projektor får du bilder som måles i meter i stedet for i tommer. Her får du fullt utbytte av Blu-ray og andre høyoppløste bildemedier, og du får samtidig en kinofølelse som overgår selv den fra de største flatskjermene.

Hvis du vil ha de helt store filmopplevelsene hjemme hos deg selv, er det nesten ingen vei utenom en projektor. Selv om du velger en stor flatskjerm på 50-60 tommer, er den fortsatt sjanseløs mot en 90-110 tommers projektoropplevelse. Blu-ray-filmer, sportssendinger fra den digitale TV-boksen din, høyoppløste konsollspill eller dine egne mesterverk fra digitalkameraet – størrelsen tilfører noe helt spesielt! 

En ordentlig flatskjerm med all den nyeste teknologien koster fort 15000 kroner eller mer. Har du tenkt på at du for det samme beløpet kan få en opplevelse som får flatskjermen til å blekne i sammenligning? Når du først har opplevd et optimalt bilde i en hjemmekino med projektor er det nesten ingen vei tilbake.

Husk å budsjettere med et godt lerret

Projektor og TV er to sider av samme sak

Projektor og flatskjerm er to forskjellige måter å oppleve film og bilder på, hver med sine fordeler og ulemper. Hvis du ikke kan mørklegge rommet – f.eks. stuen din – kommer projektoren til kort, uansett hvor god den er. I sånne tilfeller kan en stor flatskjerm være den beste løsningen. Projektoren har heller ikke verken TV-tuner eller høyttalere, så du trenger både tunerboks, et anlegg og rullegardiner bare for få sett på nyhetene. I tillegg slites den dyre projektorpæren. Mange velger derfor å investere i en TV for hverdagslig bruk, og så primært bruke projektoren til dét den er helt suveren til, nemlig film, spill, fotball og konserter. 

Hvis du har projektoren i stuen sammen med hjemmekinoanlegget og TV-en din, kan det være en fordel å velge en hjemmekinoreceiver eller Blu-ray-spiller med to HDMI-utganger. Da kan du nemlig koble opp systemet ditt en gang for alle, og se film på projektor eller flatskjerm ettersom du selv lyster. Alternativt kan du kjøpe en såkalt HDMI-splitter. 

Er du blant de heldige som har mulighet til å dedikere et rom utelukkende til hjemmekinoen, kan du heldigvis fortsatt nyte Champions League og andre TV-sendinger i storformat. Det krever bare en ekstra TV-boks, som du kobler til projektoren, evt. til hjemmekino-receiveren. En annen løsning er å kjøpe en Blu-ray-spiller med innebygget harddiskopptaker og dermed også TV-tuner.

Velg alltid riktig filmprojektor. Dataprojektorer er laget for kontorbruk, og de er ikke egnet til filmvisning, uansett hvor gode de er på papiret.

Mørklegging er alfa og omega

Du trenger ikke et veldig stort rom for å kunne få en velfungerende kino med projektor, men det er viktig at du kan mørklegge rommet, ellers får du aldri et ordentlig bilde. Er du ikke så heldig at du kan blende eventuelle vinduer permanent, kan du velge mellom mange forskjellige typer rullegardiner for formålet, både med og uten fjernbetjening. 

Det er også viktig å plassere projektoren korrekt, dvs. midt foran lerretet og i rett høyde, så projektoren henger vannrett. Noen ganger kan plasseringen by på utfordringer, og en mengde projektorer er derfor utstyrt med forskjellige hjelpefunksjoner. Det kan for eksempel være Lens Shift, som gir mulighet for å forskyve projektorlinsen, og dermed bildet, i loddrett og vannrett plan uten å ødelegge bildekvaliteten. La deg ikke friste til å henge projektoren skrått for deretter å rette opp bildet med den digitale ”keystone”-funksjonen – det tar knekken på bildekvaliteten!

Projektoren er et supplement til en TV – ikke en erstatning.

Glem ikke lerretet

 

Lerretet er en svært viktig detalj som dessverre altfor ofte blir oversett. Mange bruker alle pengene og all energien på å få en super projektor for så å kjøpe et for dårlig lerret, eller enda verre – bruker den hvite veggen i stuen. Men det er jo lerretet som skal reflektere bildet fra projektoren tilbake til øyenene dine – på samme måte som høyttaleren i stereoanlegget ditt er siste ledd i kjeden som skal gjengi godlyden fra forsterkeren. Ingen kjede er sterkere enn det svakeste leddet, og du har mange muligheter til å få et optimalt lerret til hjemmekinoen din, uansett om du vil ha motorisert, manuelt, fast ramme, akustisk transparent, skreddersydd etter mål eller annet. 

God fornøyelse med den nye hjemmekinoen din!

Du må kunne mørklegge hjemmekinoen din. Ellers bør du vurdere en stor flatskjerm i stedet.

Leksikon