Hopp til innhold

SLIK FÅR DU DEN OPTIMALE
HD-HJEMMEKINOEN

I dag kan du få super lyd og krystallklar, ultrahøyoppløst bilde i hjemmekinoen din for en billig penge. Men det er også mange nye begreper å holde styr på. I denne artikkelen forklarer vi noen av de vanskelige ordene og hjelper deg med å komme trygt i mål.

Multikanals HD-hjemmekino – den komplette løsningen, men ikke den eneste

Hjemmekinoreceiveren er både hjernen og hjertet i HD-hjemmekinoen din. Den er mye mer enn bare en forsterker med 5, 7 eller enda flere kanaler – den er et imponerende multimediasenter der du kan koble til alle lyd- og bildekilder, bytte fritt mellom dem og sende signalet videre i optimal kvalitet til TV, projektor og høyttalere. De siste generasjonene kan til og med gi deg full app-styring og innebygget musikkstreaming, slik at du også får tilgang til all verdens musikk rett fra sofaen. 

Med de utallige funksjonene og de mange lydkanalene med tilhørende høyttalere kan en full hjemmekino til gjengjeld kreve sitt av både deg og interiøret ditt. Derfor må du være litt tolerant for elektronikk og høyttalere – med mindre du skjuler det hele i et hi-fi-møbel og bygger høyttalerne inn i vegger og tak. Det kan nemlig også la seg gjøre. 

Hvis musikk betyr mye for deg, eller hvis du foretrekker en enklere, men allikevel god løsning, kan du vurdere å investere i et godt stereoanlegg i stedet for surround. Dermed får du en bedre forsterker og bedre høyttalere for den samme prisen, for både musikk og film høres fantastisk ut i to gode kanaler. 

Så da er det sagt – la oss nå ta en titt på dagens mange interessante muligheter innen surroundhjemmekino!

Lyden er fortsatt nøkkelen til store opplevelser

HD og UHD/4K/8K-videoformatene kan i dag kan gi deg en bildekvalitet og en filmopplevelse som den gode gamle DVD-en ikke engang kunne drømme om. Men selv om det har kommet mange nye muligheter sammen med HD og UHD, er det én ting som ikke har forandret seg: Du må fortsatt ha skikkelig lyd – ellers kan du nesten like gjerne hive pengene rett ut av vinduet! 

Uansett om du velger et hjemmekino-system med 5.1, 7.1 eller enda flere kanaler, må receiveren din ha effekt nok til å drive høyttalerne dine i god kvalitet ved alle lydstyrker. Samtidig må du sørge for at du har de riktige tilkoblingsmulighetene i forhold til ambisjonsnivået ditt, f.eks. med tanke på antall høyttalere og UHD-muligheter. Når det er på plass, kan det aldri gå helt galt. I det følgende kan du lese mer om hva det er viktig å legge merke til, og hva du trygt kan hoppe over eller ikke være så nøye på.

Ekte watt og markedsføringswatt

Står det at en hjemmekinoreceiver har en effekt på f.eks. 100 watt, betyr det i noen tilfeller ”100 watt i to av syv kanaler samtidig og i hele frekvensområdet”. Det er slik man oppgir effekt for en god gammeldags stereoforsterker, og det er i det minste nok til å spille stereo på en fornuftig måte. Noen produsenter – for eksempel Onkyo – tar den imidlertid så langt at de primært oppgir effekten for en 1 kHz-testtone i 6 ohm og i bare en av de syv kanalene. Med andre ord: De måler en irriterende pipetone i mono! 

Disse ”markedsførings-wattene” er funnet opp for å gi den vanlige forbrukeren et inntrykk av at produktet er mye bedre – og særlig kraftigere – enn de i virkeligheten er. Men hvis effekten ikke er målt på like vilkår, kan du ikke bruke tallene til noe som helst. En sammenligning av en seriøs hi-fi-effekt i to kanaler i forhold til en pipetone i en kanal gir ganske enkelt ingen mening. Det er som å sammenligne epler og bananer. 

At markedskreftene er mektige, er NAD er godt eksempel på. De har i alle år hatt – og har fortsatt – tunge tradisjoner for å bruke enorme ressurser på strømforsyningen i receiverne sine. Nettopp derfor har de målt og markedsført sine oppgitte watt med ”alle kanaler drevet med full effekt”. Markedet har dessverre hverken etterfulgt eller forstått denne ærligheten, og derfor har NAD valgt å endre praksis og primært angi ”stereo-watt” (to kanaler i drift) på samme måte som konkurrentene. Men de måler og opplyser fortsatt de ærlige og usminkede data med full effekt på alle kanaler samtidig. Og du kan trygt stole på at det er en grunn til at de andre ikke gjør det! 

I HiFi Klubben mener vi fortsatt at det er useriøst å oppgi utgangseffekt med bare en kanal i drift, men siden noen av konkurrentene våre ikke vil oppgi ”riktige” data, ser vi oss nødt til å oppgi ”sminke-wattene” på f.eks. NAD og Denon, slikt at du har et reelt grunnlag for å gjøre sammenligninger. Derfor har vi nå tre linjer for oppgitt effekt på alle modellene våre, og på hjemmesiden vår kan du lese alle de forskjellige oppgitte effektene vi har kunnet få fra leverandørene våre. Da kan du sammenligne epler og epler og bananer og bananer. Og du unngår å bli lurt mens vi venter på at de andre tar til fornuften.

HD-filmlyd er mye bedre enn CD

De beste av de nye flerkanals HD-lydformatene – Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio – gir deg en tro kopi av filmstudioenes 24-bit originalopptak, noe som er 3-4 ganger CD-oppløsning i hele åtte kanaler! Til sammenligning er den gode gamle Dolby Digital- eller DTS-filmlyden fra DVD-er mye dårligere enn CD-ene, og heller på nivå med dårlig MP3-lyd. Det er altså nok av grunner til å gi lyden i HD-hjemmekinoen en sjanse ved å investere i en god receiver og skikkelige høyttalere. 

Ekte flerkanals HD-lyd får du i dag bare fra Blu-ray-filmer og HD-spillkonsoller (f.eks. PS4). HDTV-sendinger har ikke høyoppløst lyd – her får du i beste fall lyd på DVD-nivå. Den øvre grensen for lydkvaliteten på Netflix er for tiden ”Dolby Digital Plus”, som er noe bedre enn DVD. Det er fortsatt langt fra de ekte HD-lydformatene, men dette kan selvfølgelig endre seg i fremtiden. 

OBS: Vær oppmerksom på at multikanals HD-lyd kun kan overføres fra Blu-ray-spilleren over HDMI!

Dolby Atmos, DTS:X og Auro 3D – surround for deg som vil ta det helt ut 

Siden introduksjonen av Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio har det dukket opp en håndfull nye ”hyper-surround”-lydformater som kan løfte filmopplevelsen din enda mer ved å legge til enda flere surroundkanaler. Det nyeste tilskuddet er Dolby Atmos, med konkurrentene Auro 3D og DTS:X tett bak. 

Det nye og revolusjonerende ved Dolby Atmos er involvering av taket som en helt ny dimensjon i lydsystemet. Dette gir mulighet til å skape et enestående livaktig og tredimensjonalt lydbilde som nesten gjør at du føler deg vektløs i sofaen. Formatet ble for eksempel brukt i den episke storfilmen ”Gravity”. 

Grensen for et fullverdig Atmos-oppsett til hjemmebruk vil vanligvis være 7.2.4 kanaler, der 4-tallet indikerer antall takhøyttalere. Dette vil kreve både en avansert receiver og ekstra effekttrinn til å drive de ekstra kanalene, men hvis du ønsker å ta det enda lenger, kan du fint gjøre det. Atmos-systemet kan til hjemmebruk støtte hele 24 kanaler, inkludert 10 høyttalere i taket, og i profesjonelle kinosaler kan du finne opptil 64 kanaler! 

Du kan heldigvis gjøre det mindre, og hvis du ikke har interesse av høyttalere i taket akkurat nå, kan et vanlig 7.1-kanals system matet med HD-lyd fortsatt gi deg surround-opplevelser av fantastisk kvalitet.

Streaming og multirom – la all verdens musikk komme til hjemmekinoen

Mange nye hjemmekinoreceivere er født med innebygget nettverk og ulike muligheter for streaming av musikk, for eksempel med Bluetooth, AirPlay og ikke minst støtte for Spotify Connect. Fra smarttelefonen eller nettbrettet kan du på et øyeblikk velge mellom mer enn 30 millioner låter og spille dem direkte på anlegget. 

Hvis du vil ta det enda et steg videre, kan du sende musikk til et annet rom ved hjelp av Sone 2-funksjonen som kan finnes i en rekke receivere. Dette er imidlertid selv i beste fall mest egnet som en midlertidig løsning. Hvis du virkelig er interessert i flere rom, bør du skaffe deg et multiroms streamingsystem som Sonos, HEOS eller Bluesound. 

Med et multiromssystem koblet til et godt hjemmekinoanlegg har du faktisk alt hva hjertet begjærer når det gjelder både musikk og film. De ulike systemene har hver sine kvaliteter, men spesielt i hjemmekinosammenheng er HEOS verdt å nevne for sin sømløse integrering med Denon-receivere. 

Med HEOS kan du koble en musikkstreamer til receiveren en gang for alle og deretter glemme at den i det hele tatt finnes. Av/på og volumstyring følger nemlig automatisk receiveren, så det føles som om alt er bygget sammen i ett. Dette er et stort pluss, spesielt når hele familien skal lære å bruke systemet.

Hjemmekino
receiver

Denon AVC-X6700H Hjemmekinoreceiver
Hjemmekinoreceiver
32 998,- / stk
Denon AVR-X1700H Hjemmekinoreceiver
Hjemmekinoreceiver
7 398,- / stk
Denon AVC-S660H Hjemmekinoreceiver
Hjemmekinoreceiver
5 898,- / stk

4K/8K og UHD – storslåtte ultrahøyoppløste bildeopplevelser

UHD – også kjent som 4K/8K – har etter hvert blitt standard i de fleste av dagens TV-modeller. Med UHD får du fire ganger så høy oppløsning som tradisjonell Full-HD, og ​​det gir deg bilder så detaljerte og fargerike at det nesten ser ut som om de er malt på skjermen – hvis det altså er ekte 4K/8K-materiale du ser på!

Det finnes flere forskjellige måter å få 4K/8K-materiale på TV-en din på. Video-streamingtjenesten Netflix har lenge tilbudt mange serier og filmer i ekte UHD-kvalitet. Alt som skal til for å få det til å fungere perfekt er en rask Internett-forbindelse. 4K Blu-ray har også kommet på markedet, og det vil utvilsomt komme flere nye 4K/8K streamingtjenester. Sony og Microsoft har dessuten lansert nye versjoner av PlayStation og Xbox, som kan kjøre spill i UHD-kvalitet.

Med både Full-HD og UHD kan du trygt glemme alle de gamle tommelfingerreglene om avstand til TV-en. Med dagens høyoppløste digitale bildekvalitet kan du trygt kjøpe den største TV-en du har plass og råd til!

OBS: Vil du være sikker på at HD-hjemmekinoen din fungerer optimalt, så bør du forsikre deg om at både TV-en og hjemmekinoreceiveren din støtter HDMI 2.1. Ellers får du lavere oppløsning på UHD-TV-en eller i verste fall sort skjerm.

 

Videokonvertering – trenger jeg det?

Dagens bildeunivers er digitalt, og HDMI-kabelen har blitt standarden for signaloverføring i hjemmekinoen. De gamle analoge videoinngangene (kompositt, komponent, etc.) er helt utelatt på mange av de nye receiverne, og det skal du være glad for. Det gir deg nemlig muligheten til å få et bedre digitalt produkt for mindre penger. 

Hvis du absolutt vil koble til en videokilde uten HDMI-utgang, som f.eks. en Nintendo Wii, trenger du en receiver med de nødvendige analoge inngangene og analog-til-digital videokonvertering, noe som igjen betyr at du må opp i de mer avanserte receivermodellene. Det må også brukes separate analoge kabler til signaloverføringen, og i samme slengen tar du avstand fra alt som heter HD. 

Hvis du står foran et kjøp av en hjemmekino, er det et godt tidspunkt å si takk og farvel til den analoge bildeverdenen på. Du blir kvitt massevis av kabler, begrensninger og komplikasjoner, og du vil få en mye bedre totalopplevelse for mindre penger.

Oppskalering – trenger jeg det?

Neppe noe annet begrep innenfor hjemmekino har blitt misbrukt så mye som bildeoppskalering, eller ”scaler”, som det også kalles. Scalerens funksjon er kort fortalt å konvertere et gitt bildesignal til en annen oppløsning, f.eks. 576 linjers DVD-oppløsning til 1080 linjers Full-HD. Det finnes massevis av myter og misforståelser rundt oppskalering, og du må som et minimum være klar over følgende: 

Oppskalering kan ikke forvandle et lavoppløst bildesignal til ekte HD eller UHD. Du får bare det lavoppløste signalet gjengitt i en høyere oppløsning. Med en god scaler kan fungere greit, men det er fortsatt ikke ekte HD. For å få fullt utbytte av et HD-format må hele avspillingskjeden, og opptakskjeden for den saks skyld, være i HD. Selv Full-HD Blu-ray kan få et kvalitetsløft ved å bli oppskalert til 4K/8K/UHD hvis spillerens eller TV-ens UHD-scaler er av høy kvalitet. Men ekte UHD krever uansett ekte UHD-materiale. 

TV-er og projektorer kan bare vise bilder i én oppløsning, nemlig den som panelet eller bildebrikken er født med. Hvis du mater enheten med signaler i en annen oppløsning, vil bildet automatisk bli opp- eller nedskalert i TV-ens eller projektorens innebygde scaler, som i de fleste tilfeller gir et pent resultat. For de fleste vanlige brukere er dette er helt tilstrekkelig, men for entusiaster er det rom for forbedring.

Audio Return Channel – alt i en kabel

Den såkalte Audio Return Channel (forkortet ARC), som i sin tid ble introdusert med HDMI 1.4-standarden, gjør det smartere enn noen gang å samle alle tilkoblinger i receiveren. Da kan du nemlig også overføre digital lyd i retur fra TV-en til din hjemmekinoreceiveren din via HDMI, uten at du må trekke en ekstra lydkabel for å få TV-lyd på anlegget, slik det var før. Dermed er den får du en ekte én-kabel-løsning.

Med HDMI 2.1 kom den nyere eARC-versjonen, som gir et vesentlig løft i lydkvaliteten samtidig som den støtter en lang rekke bedre surroundformater via eARC – for eksempel Dolby Atmos.

Nesten alle nyere hjemmekinoreceivere har eARC, men sjekk allikevel de tekniske spesifikasjonene for å være sikker – hvis du må ha det da. Videre må TV-en din også støtte eARC-funksjonen for at det skal fungere. Pass på at du bruker den ARC-merkede HDMI-tilkoblingen på både TV-en og hjemmekinoreceiveren. Det er som regel bare én HDMI-kontakt som er beregnet på returlyden.

På noen TV-er må du dessuten aktivere eARC i lyd-menyen for å få optimal lydkvalitet.

To HDMI-utganger – trenger jeg det?

Noen hjemmekinoreceivere og Blu-ray-spillere i den tyngste klassen er utstyrt med to HDMI-utganger. Denne luksusfunksjonen gir deg muligheten til samtidig å koble til flatskjerm og projektor, og fortsatt få alle kontrollsenter-fordelene. Men det er ikke på alle modeller at du har muligheten til å få signal på begge utgangene samtidig (parallell drift), så hvis du ønsker å bruke de dobbelte utgangene til å se film på TV og projektor samtidig, må du være oppmerksom på dette. Det er heller ikke en selvfølge at bildekvaliteten er like bra på begge utgangene.

Auto-oppsett – enkelt og korrekt oppsett av hjemmekinoen

De fleste nyere hjemmekinoreceivere er utstyrt med en automatisk hjelpefunksjon (auto-setup) som raskt og enkelt kan stille inn surroundanlegget ditt korrekt. Du trenger bare å først koble til TV-en, og deretter høyttalerne og subwooferen samt den inkluderte målemikrofonen.

Så trykker du på noen taster på fjernkontrollen, og receiveren går i gang med å sjekke og justere innstillingene for høyttalerstørrelse, kanalnivå, fase og frekvensgang for alle høyttalerne, inkludert subwooferen. 

Auto-oppsettfunksjonen er utrolig lettvinn, og sparer deg for massevis av jobb og utregninger, og den leverer praktisk talt alltid et korrekt resultat. Bruk den – det finnes ingen grunner til å la være.

 

Audyssey romkorreksjon – optimal surroundlyd eller...?

Digital romkorreksjon, vanligvis fra firmaet Audyssey, (MultEQ XT, XT32 Pro), er en funksjon som finnes i forskjellige kvalitetsgrader fra receiver til receiver. Romkorreksjonen måler responsen i lytterommet ditt og korrigerer etter beste evne for eventuelle feil, f.eks. resonnanser, brumlebass eller for skarp diskant. 

Romkorreksjonen kan i noen tilfeller gi en markant forbedring av lyden, men det er et viktig poeng at dette er en feilkorreksjon – og at det selvfølgelig er best å unngå feilene i utgangspunktet. Du bør derfor fortsatt tenke på å innrede lytterommet ditt hensiktsmessig, med passende demping og korrekt høyttalerplassering. 

Romkorreksjon er et område som i høy grad legger opp til delte meninger og eksperimenter. Noen entusiaster setter pris på de mest avanserte digitale løsningene, som både jobber med høy presisjon og gir massevis av muligheter for individuell tilpasning. Andre slår funksjonen helt fra seg, og arbeider utelukkende med lytterommet og høyttalerplasseringen for å få renest mulig lyd. 

Heldigvis kan du bestemme dette selv. Du kan nemlig slå av og på romkorreksjonen etter eget ønske, og du kan alltid gå inn og etterjustere resultatet eller starte på nytt hvis du f.eks. har valgt å ommøblere eller flytte høyttalerne. Så det er bare å prøve seg frem – men husk også å nyte filmene og konsertene dine mens du jobber mot det optimale oppsettet av hjemmekinoen. Det er jo tross alt det alt handler om.

God fornøyelse
og spør oss!

Denne lille guiden kan selvfølgelig ikke dekke alle spørsmålene du kan ha rundt emnet hjemmekino. Og det er selvsagt en stor fordel å oppleve de forskjellige løsningene i virkeligheten, før du bestemmer deg. Derfor er du alltid velkommen til å ta turen innom HiFi Klubben og få råd og veiledning. Vi er klare til å hjelpe deg!
Finn butikk