Hopp til innhold
En ekte hjemmekino med surroundlyd spiller selv den beste lydplanken ned i støvlene. Her får du de virkelig gode filmopplevelsene, det er ikke vanskelig, og prisen starter der alle kan være med.

Hjemmekino med surroundlyd 
hva er det?

I en ekte hjemmekino med surround kommer lyden både forfra og bakenfra, slik at du er omgitt av lyd og kan leve deg helt inn i opplevelsen, uansett om film, serier, konserter eller gaming står på menyen. Hjemmekino med surroundlyd er for deg som ønsker opplevelser som går rett til hjertet, og i dag trenger du ikke lenger projektor, lerret, mørkelegging av rom og en hylle full av Blu-ray og DVD-plater for å få skikkelig gode filmopplevelser med lyd i surround. TV-en din og favoritt-streamingtjenesten er nok for å komme i gang.

Den store fordelen med den ekte hjemmekinoen er at alle lydkanalene gjengis av skikkelige hi-fi-høyttalere, som er plassert på rett plass i forhold til lydbildet og med riktig avstand mellom dem. Det gir deg et stort, presist og overbevisende lydbilde, som langt overgår det du får fra en typisk lydplanke-løsning. Kort fortalt får du opplevelsen som produsenten har jobbet hardt for å gi deg i lydstudioet. Kroppen din vil også bli skjemt bort med dyp og saftig bass fra en ordentlig subwoofer. Ingen lydplanke kan måle seg her.

Hjemmekino
anlegg

Hva trenger jeg for å få en
hjemmekino
med surroundlyd?

Det enkleste surroundsystemet er det klassiske 5.1-oppsettet. Det vil si:

 • En 5.1-kanals hjemmekinoreceiver
 • 2 x fronthøyttalere
 • 1 x senterhøyttaler
 • 2 x bakhøyttalere
 • 1 x subwoofer
 • Er ikke surround
  tungvint?

  Du tenker kanskje at en hjemmekino med separate høyttalere er både dyrt og tungvint. Men du kan faktisk få en komplett løsning med receiver, høyttalere og subwoofer for de samme pengene som du må betale for en god lydplanke, og lyden er så mye bedre at du ikke vil tro dine egne ører. Du kan enkelt få hjemmekinoanlegg som er både større, bedre og dyrere, men det er helt opp til deg. Du kommer langt med en løsning i budsjettklassen.

  I en skikkelig hjemmekino må høyttalerne kobles til systemet med kabler, og dette tar litt tid. Sånn er det – men så er det ikke verre heller. Du plasserer høyttalerne der de skal være, og så fører du kablene langs gulvlisten eller hvor det er smartest i akkurat din stue. Velger du en smal og diskret kabel kan den gjøres nesten usynlig, og det er i grunnen ikke annerledes enn om du hadde fått noen nye lamper i stua. De er vanligvis ikke trådløse heller.

  Skikkelig hjemmekino med surround er bedre og enklere enn noensinne.

  Når høyttalerne og kablene er på plass, må systemet stilles inn, men du trenger ikke være ingeniør for å få ting til å fungere. De fleste nyere receivere har gode innebygde elektroniske hjelpeguider som trinn for trinn får oppsettet til å spille perfekt. Så selv om surroundlyd er bedre og mer avansert enn noen gang, er det også enklere enn noen gang. Det er fantastisk!

  Husk: Du trenger kun å gjøre oppsettet én gang, men du vil nyte den gode surroundlyden din i årevis med skikkelig god, autentisk kinofølelse hver gang du setter på en god film eller serie. Tro oss når vi sier at det definitivt er verdt innsatsen. Hvis du skulle stå fast, står vi selvfølgelig klare til å hjelpe deg med råd og veiledning i HiFi Klubben.

  Surround er for alle!

  Hjemmekino
  receiver

  Antall kanaler sier ikke nødvendigvis noe om lydkvaliteten, og velger du en solid 5.1-kanals receiver med et godt høyttalersystem kan du få virkelig god surroundlyd for overraskende lite penger. Du kan også gå et steg videre og velge en 7-kanals løsning, hvor du legger til to sidehøyttalere for å få et enda mer omsluttende lydbilde. Da er du klar for suverene lydopplevelser i hjemmekinoen, og det kan fortsatt gjøres for en rimelig penge.

  Musikk låter også bra i en ekte hjemmekino.

  Du trenger heller ikke kjøpe hele hjemmekino-oppsettet på en gang hvis budsjettet er litt stramt. Du kan enkelt bygge hjemmekinoen i etapper, slik at du starter med for eksempel en god hjemmekinoreceiver og et par gode fronthøyttalere. I neste trinn kan du legge til senterhøyttalere og en subwoofer, og når prosjektet skal fullføres, runder du av med bakhøyttalere og eventuelt sidehøyttalere. På denne måten blir det rimeligere å bygge den helt riktige løsningen.

  Velger du å starte med en tyngre receiver får du bedre lyd og mer finesse hele veien – også for musikk i stereo – du får også muligheten til å utvide til mer avansert surround senere, for eksempel Dolby Atmos.

  Hvor får jeg
  surroundlyden
  fra?

  Det er enkelt å få flerkanals surroundlyd, spesielt når det ikke trenger å være med Dolby Atmos. Netflix, HBO, Disney+ og de andre videostrømmetjenestene tilbyr standard 5.1-kanals Dolby Digital surroundlyd på svært mange av titlene deres, og i motsetning til Atmos trenger du ikke et Premium/4K-abonnement for å dra nytte av det (hvis det finnes flere å velge mellom).

  TV-en din trenger heller ikke være helt ny. Hvis den bare har standard ARC (Audio Return Channel), kan du fint få normal surroundlyd over til anlegget. Bare Dolby Atmos krever den mer avanserte eARC-funksjonen.

  Hvis du fortsatt har en platespiller (DVD eller Blu-ray), vil du nesten alltid finne et ekte surround-lydspor på platen, og det samme gjelder om du spiller på TV-en fra PlayStation, Xbox eller PC. Selv uten Atmos låter det veldig bra, og du kan fordype deg i filmen, konserten eller spillet mye mer når du er midt i lydbildet.

  Mange titler på YouTube i dag har også en eller annen form for surroundlyd, som du kan bruke på nyere TV-er (2021 og utover) eller via en av de populære kompakte streamingenhetene (Chromecast, Apple TV etc.). Lydkvaliteten på YouTube er imidlertid veldig svingende, og det kan godt hende det krever litt tålmodighet å få det til å fungere bra. Prøv det - det kan være verdt bryet.

  Kom innom HiFi Klubben og la oss vise deg noen av løsningene for skikkelig god hjemmekino med surroundlyd.

  God fornøyelse
  og spør oss!

  Denne lille guiden kan selvfølgelig ikke dekke alle spørsmålene du kan ha rundt emnet hjemmekino. Og det er selvsagt en stor fordel å oppleve de forskjellige løsningene i virkeligheten, før du bestemmer deg. Derfor er du alltid velkommen til å ta turen innom HiFi Klubben og få råd og veiledning. Vi er klare til å hjelpe deg!
  Finn butikk

  Slik får du
  kino
  hjemme i stua

  Vil du vite mer om hjemmekino? Se her hvor enkelt du kan få mye bedre lyd til TV-en din. Det er nok av flotte løsninger å velge mellom, både for små og store behov. Husk: lyden er halve opplevelsen!
  Les mer her

  10 grunner til å
  Oppgradere
  hjemmekinoreceiveren din

  Når du vil ha virkelig store opplevelser med film, TV og gaming, er det ingenting som slår en ordentlig surround-hjemmekino. De nyeste hjemmekinoreceiverne fra Denon gjør deg klar for alt – både i dag og i morgen!
  Les mer