Hopp til innhold

Skjem bort LP-samlingen din og få en helt autentisk lydopplevelse

KOM GODT I GANG MED
PLATESPILLEREN

Flere og flere gjenoppdager den gamle platespilleren eller forelsker seg i den på nytt. Men akkurat som i et ekteskap er det lettere å holde liv i kjærligheten hvis man vet litt om partneren sin. Her kan du lese om hvordan du kommer godt i gang med den mest romantiske musikkspilleren av dem alle.

Vinylplaten og platespilleren er nå eldre enn samtlige mennesker på denne planeten, men flere og flere forelsker seg i det gamle formatet på nytt. Det er i grunn merkelig, men etter 2000-tallets nesten totale digitalisering av musikkbransjen – ikke minst på grunn av MP3 og iPod-en – var det åpenbart tid for en motreaksjon. 

Denne motreaksjonen har blitt så sterk at det globale salget av vinylplater har økt med utrolige 54 prosent fra 2013 til 2014. Hvis hjertet ditt også banker litt raskere når du hører den sjarmerende knitringen av kontakten mellom pickup-nålen og platerillen, så kan du lese her hvordan du kommer godt i gang med å starte – eller friske opp – en platesamling.

Platespillere i alle former, farger og prisklasser

Hos HiFi Klubben tilbyr vi et meget bredt utvalg av platespillere i alle prisklasser. Enten du er lidenskapelig entusiast eller bare interessert i hele vinylfenomenet, har vi helt sikkert noe for deg. 

Hvis du ønsker deg en platespiller fullstendig strippet for dilldall, men fremdeles med skikkelig hi-fi-lyd, kan Argon TT-2 være et godt valg. Her får du en platespiller som gjør nøyaktig det den skal, og der pengene er lagt i driftssikkerhet og god lyd i stedet for design og hjelpefunksjoner. En god start på vinyluniverset, som kan bli enda bedre hvis du skjemmer den bort med en ekstra god pickup, som for eksempel 2M Blue fra danske Ortofon. 

Hvis det skal være så brukervennlig som mulig, kan du velge en platespiller som Denon DP-300F med helautomatisk betjening, innebygget RIAA/pickup-forforsterker (se lenger ned) og medfølgende pickup. Da kan du på et øyeblikk koble platespilleren til ethvert moderne anlegg uten ekstrautstyr og ekstra kostnader. 

God lyd trenger absolutt ikke å være en belastning for øyet. Hvis du har lettere for å spotte en designmessig skavank enn en ustemt tredjefiolin, så vil du kanskje ta en titt på designplatespilleren Pro-Ject RPM 1 Carbon som produserer en fremragende lydkvalitet og samtidig ser strålende ut. Da trenger du ikke gå på kompromiss med stueinnredningen for å gjøre stas på platesamlingen.

RIAA/pickup-forforsterkeren – den nødvendige vinylpartneren din

Bare forkortelsen RIAA kan få nerdealarmen til å ule hos mange vanlige musikkbrukere. Men du kommer ikke utenom RIAA/pickup-forforsterkeren hvis du vil ha lyd ut av platespilleren din. RIAA-en er nemlig skapt for det ene formål å forsterke det ekstremt svake utgangssignalet fra pickupen til noe en vanlig forsterker (eller et par aktive høyttalere) kan forstå. 

I tiden da LP-ene dominerte musikkindustrien og verden ventet i spenning på Barbra Streisands neste frisyre, bygget produsentene forsterkerne sine med platespillerinnganger klare til bruk. Dette betød at RIAA-en satt på et kretskort på bakplaten, slik at man bare trengte å plugge inn kontaktene for å høre på vinyl. 

I dag er det sjeldent at forsterkere bygges med en slik inngang, og derfor er det ofte nødvendig å gå til anskaffelse av en separat RIAA/pickup-forforsterker. Det finnes som nevnt også platespillere med innebygget RIAA, slik at du uten videre kan koble dem direkte til enhver forsterker på samme måte som f.eks. en CD-spiller.

Kom innom HiFi Klubben

HiFi Klubben står alltid klar med en platespiller som du kan komme ned og høre på. Bare stikk innom en av butikkene våre og spør i vei. Etterpå garanterer vi at du er godt rustet til å kaste deg ut i vinylens vidunderlige verden.

Utvalget av tilbehør til platespillere er omtrent like stort – om ikke større – enn utvalget av platespillere. Det finnes nemlig svært mange små dingser som kan gjøre vinylopplevelsen din mye bedre. Ta for eksempel den uunnværlige platebørsten som skal rydde banen for pickup-nålen, slik at den plukker opp musikk og ikke støv fra rillene i platen. Den lille BR1 fra Argon Audio har ultratynne, antistatiske børstehår i karbonfiber som løser oppgaven elegant. 

En annet type tilbehør som kan forbedre musikkopplevelsene dine hørbart kunne vært en ny platematte – for eksempel i kork, som Pro-Ject Cork it. En slik platematte kan hjelpe deg med å få has på både støv, statisk elektrisitet og resonanser. 

Hvis du virkelig føler for skjemme bort platesamlingen, kan en ny og bedre pickup gjøre underverker. Hos HiFi Klubben har vi pickuper i alle prisklasser, og en velvalgt kvalitetspickup kan gi deg en forbedring av lyden som løfter vinylopplevelsen din helt opp i skyene.

Les mer om pickupen her!

Kom innom HiFi Klubben

HiFi Klubben står alltid klar med en platespiller som du kan komme ned og høre på. Bare stikk innom en av butikkene våre og spør i vei. Etterpå garanterer vi at du er godt rustet til å kaste deg ut i vinylens vidunderlige verden.