Hopp til innhold

Hvordan bruker jeg
platespilleren?

Platespilleren har sin helt egen plass, både i dagens musikkunivers og i dit anlegg. Den stiller noen helt spesielle krav, men heldigvis er det enkelt å få den til å spille godt, om du gjør det korrekt.

Platespilleren har noen magiske kvaliteter, som du ikke får når du streamer musikk fra telefonen. Vinyl er en autentisk hands-on opplevelse, og det er herlig å se finmekanikken arbeide når musikken spiller. Her får du noen tips til hvordan du raskt får din nye platespiller opp i riktig hastighet, slik at du kan konsentrere deg om det viktigste, nemlig å nyte musikken.

Så billig
kan du komme i gang

Du trenger ikke mer enn en kjøreklar platespiller og et par kompakte aktive høyttalere for å spille vinyl i god hi-fi-stereo. Bluetooth og smart TV-lyd får du med på kjøpet. Roar viser deg hvor enkelt det er.

Oppakning og
montering
tålmodighet er nøkkelen

Når du kjøper en platespiller i HiFi Klubben, kommer den som regel med en matchende pickup montert fra fabrikken. Det er en god ting, for da er det vanskelige allerede gjort for deg. Da gjenstår det kun å montere de tingene på platespilleren som er pakket separat i kassen av hensyn til transporten, samt å gjøre et par enkle innstillinger:

  • Monter platetallerkenen på senterpinnen og trekk drivremmen ut på drevet.
  • Monter motvekten fast på tonearmen.
  • Innstill nåletrykket og antiskating.
  • Klart for tilkobling av platespilleren.

Det høres kanskje komplisert ut, hvis du ikke har prøvd det før, men i praksis er det ganske enkelt og kan gjøres på få minutter. Det følger alltid med en bruksanvisning sammen med platespilleren, og ellers hjelper vi deg selvfølgelig gjerne i butikken. Så langt, så godt.

Platespillere
til ethvert behov

Når platespilleren er korrekt montert og innstilt, skal den selvfølgelig også stå et sted. Her er det viktig at du plasserer den stabilt, vibrasjonsfritt og i vater, så mekanikken kan jobbe optimalt. Det aller beste er en hylle skrudd opp på en vegg, men et solid hi-fi-møbel eller en reol kan også gjøre jobben. Vibrasjoner er fiende nummer en, så aldri sett platespilleren på toppen av høyttalerne dine – da blir lyden garantert helt feil når du skrur opp.

Hvis du alltid vil ha full fornøyelse fra din platespiller, skal du både huske å behandle den varsomt, og passe godt på dine dyrebare plater. Hvis lyden plutselig forvrenger, selv om alt er korrekt innstilt, trenger pickup-nålen trolig å bli renset. Hvis nålen hopper i rillen når du går forbi anlegget, kan du vurdere å henge opp platespilleren på veggen, og hvis din yndlings-LP er blitt skjeve over natten, må du passe på at den ikke har blitt liggende i direkte solstek til neste gang. Slik er det bare med vinyl, og det er en del av opplevelsen.

Vedlikehold og
tilbehør

Tilkobling
hvor sitter RIAA-forsterkeren?

Den mest forvirrende detaljen rundt platespillere er nok RIAA-forsterkeren, som er nødvendig for å kunne lytte til vinyl. Du bruker kun en RIAA i forbindelse med platespillere, og dens oppgave er kort fortalt å forsterke det ekstremt svake signalet fra pickupen opp til samme nivå som andre musikk- kilder som f.eks. CD-spiller eller musikstreamer.

Uten en RIAA-forsterker blir lyden fra platespilleren så svak, at du nesten ikke kan høre den. Derfor kan du ikke bare koble en hvilken som helst platespiller til et hvilket som helst anlegg. Det må være en RIAA et sted i kjeden, men den kan til gjengjeld sitte tre forskjellige steder:

  • Innbygget i platespilleren
  • Innbygget i anlegget (dedikert phono-inngang)
  • Separat boks mellom platespiller og anlegg

RIAA
i platespilleren

Om platespilleren din har innebygget RIAA-forsterker har du nesten fritt valg, da behøver du ikke en dedikert platespillerinngang, og du kan koble den til et hvilket som helst anlegg eller aktive høyttalere, bare det er en inngang til en ekstern musikk- kilde. Den heter ofte «AUX», men kan også hete «CD» eller noe annet.

Platespillere med
RIAA

RIAA
i anlegg eller forsterker

Med RIAA-forsterker innebygget i anlegget kan du koble den til enhver platespiller via Phono-inngangen. Har platespilleren din også innebygget RIAA, må du skru den av. Kan du ikke det må du bruke en av de alminnelige lydinngangene på anlegget (AUX). Du kan ikke ha to RIAA’er i samme kjede.

Anlegg og forsterkere med
RIAA

Separat
RIAA-forsterker

Hvis hverken platespilleren eller anlegget har innbygget RIAA, må du ha den separat i form av en liten boks. Separate RIAA-forsterkere får man fra en ganske rimelig penge, og opp til den heftigste high-end. Derfor brukes de både som nødvendighet og som en lekker oppgradering. Hvis du har en audiofil Moving Coil pickup, får du også ofte bruk for en separat RIAA-forsterker.

OBS: De fleste innebyggede RIAA’er (og noen separate) kan kun håndtere vanlige Moving Magnet pickupper (MM). Vær oppmerksom på dette hvis du har en Moving Coil pickup (MC), eller vil ha mulighet for å oppgradere til MC senere.

RIAA
forsterkere