Hopp til innhold
Vil du ha den perfekte kinofølelsen i stua? Da er det ingenting som slår en ekte Dolby Atmos hjemmekino. Her er lyden så naturtro at du blir dratt direkte inn i handlingen på TV-skjermen eller projektorlerretet.

Dolby Atmos
hva er det?

Dolby Atmos er et avansert surroundlydformat som gir en følelse av høyde i surroundopplevelsen, hvor lyden allerede kommer fra fronten, bakenfra og (kanskje) fra siden. På denne måten blir det mulig å lage en utrolig naturtro 3D-lyd, hvor du er midt i handlingen og kan fordype deg fullstendig i filmen. Du får helt fantastiske og oppslukende lydopplevelser for film, TV og spill, og et slikt system kan også spille musikk i strålende kvalitet. En flott konsert i full Atmos-surround er en opplevelse som kan få gåsehuden til å reise seg igjen og igjen.

I begynnelsen var Dolby Atmos bare noe man kunne oppleve i de store kinoene, men den tekniske utviklingen går raskt, og i dag er Atmos innebygd i de fleste hjemmekinoreceivere. Det betyr at det er enklere enn noen gang å få den autentiske kino-opplevelsen hjemme i din egen stue.

Alle kan få Dolby Atmos hjemme i stua.

Du kan få skikkelig kinofølelse med Atmos, uten at du trenger å kutte hull i taket ditt. På ekte kinoer og seriøse hjemmekinoer er det montert separate Atmos-høyttalere i taket for å få den helt perfekte omsluttende 3D-lyden, men det kan også gjøres enklere. Du trenger ikke være ingeniør for å få ting til å fungere heller. De fleste nyere receivere har gode innebygde elektroniske hjelpeguider som trinn for trinn får oppsettet til å spille perfekt. Så selv om surroundlyd er bedre og mer avansert enn noen gang, er det også enklere enn noen gang. Det er fantastisk!

Hva trenger jeg for å få
Dolby Atmos?

Dolby Atmos for hjemmebruk fungerer som et overbygg på en tradisjonell surround-hjemmekino. For å dra nytte av det, må du derfor ha minst to ekstra høydekanaler i tillegg til det velkjente 5.1-kanals oppsettet, for eksempel:

  • 2 x høydehøyttalere (til Atmos)
  • 2 x fronthøyttalere
  • 1 x senterhøyttaler
  • 2 x bakhøyttalere
  • 1 x subwoofer

For å få liv i et slikt 5.1.2-system trenger du en hjemmekinoreceiver med Atmos-støtte og minst 7 forsterkerkanaler. Heldigvis er det lett å finne i dag og det er nok av modeller å velge mellom, også i den rimelige enden av skalaen.

Vil du ha det enda råere kan du gå for en mer avansert receiver. Med 9 kanaler kan du fritt velge om du også vil ha 2 sidekanaler (7.1.2), eller om du vil utvide ditt 5.1 system med hele 4 Atmos høydekanaler (5.1.4). De største receiverne har opptil 15 kanaler, og da kan du velge helt fritt mellom det ene og det andre. Bare fantasien og budsjettet setter grenser.

Du trenger heller ikke kjøpe hele Atmos-oppsettet på en gang hvis budsjettet er litt stramt. Du kan bygge hjemmekinoanlegget ditt i etapper, for eksempel ved å starte med en god Atmos-receiver og et par gode fronthøyttalere. I neste trinn kan du legge til senterhøyttaler og en subwoofer, og når prosjektet skal fullføres helt, runder du av med bakhøyttalere og Atmos høydehøyttalere. På denne måten blir det mer overkommelig å bygge den helt riktige løsningen, som du på sikt virkelig kan sette pris på.

Du trenger ikke å kutte hull i taket for å få Dolby Atmos.

Hvilke høyttalere
bør jeg bruke for Dolby Atmos?

Du trenger selvfølgelig også høyttalere til Atmos-kanalene, og her er det flere alternativer. Ønsker du at Atmos-høyttalerne skal plasseres optimalt lydmessig, er den mest elegante løsningen å bruke innbyggingshøyttalere som enkelt kan bygges inn i taket. Hvis du ikke kan eller vil lage hull i taket finnes det også flate og kompakte høyttalere med spesialbraketter, slik at de heller kan monteres tett inntil taket.

Høyttalere til
Atmos

Et velfungerende alternativ til takmontering er høyttalere med vinklet front, som er designet for å plasseres på veggen tett inntil taket og spille ned mot lytteposisjonen. De kan brukes både foran og bak, og i mange tilfeller vil det være et godt kompromiss. Vil du ha det enda enklere, kan slike 'Atmos enabled' høyttalere også plasseres oppå fronthøyttalerne dine og spille lyden opp i taket slik at den reflekteres ned mot deg, akkurat som på enkelte Atmos-lydplanker.

Hvor får jeg
Dolby Atmos-lyd?

Det er et par ting som må på plass for at du skal få Dolby Atmos hjemme i stua. Anlegget ditt må ha et Atmos-signal å jobbe med, og det kan du få på flere måter. Netflix, HBO, Disney+ og de andre videostrømmetjenestene tilbyr Atmos-surroundlyd på mange av titlene deres, men du trenger et Premium/4K-abonnement for å dra nytte av det (hvis det er flere å velge mellom).

Du kan få enda bedre Atmos-lyd hvis du kjøper filmene på Blu-ray og har spilleren koblet til TV-en. På Blu-ray finner du de absolutt beste og mest høyoppløste surroundlydsporene, og dette er en av grunnene til at mange hardcore filmentusiaster fortsatt velger å kjøpe filmene sine på plate. Men du kommer veldig nært med et godt streamingabonnement. Mange nyere spill til Xbox og PC har også Dolby Atmos-lydspor, og du kan fordype deg mye mer i spillet når du er helt omgitt av skikkelig god lyd.

Til slutt må du sørge for at TV-en din har en HDMI-tilkobling som støtter den såkalte eARC-funksjonen. Hvis TV-en er noen år gammel, har den kanskje bare standard ARC (Audio Return Channel), og da kan du ikke overføre Atmos-lyd fra TV-en til lydplanken. Du kan fortsatt få vanlig 5.1-kanals surround, men Atmos krever eARC, og det har du heldigvis på de aller fleste nyere TV-er.

Kom innom HiFi Klubben og la oss vise deg noen av de smarte mulighetene. Det kan ofte gjøres både enklere og billigere enn du tror!