Hopp til innhold

Nerdehjørnet:

800-serien og Nautilus-teknologien

Én av tingene B&W kanskje er aller mest kjent for, i tillegg til å levere lyd til Abbey Road-studioene i London, er de legendariske Nautilus-diskantene. For det utrente øyet ser de litt ut som en mikrofon som ligger oppå høyttaleren, og noen vil sikkert synes at det ser litt fjollete ut. Men én ting er sikkert: Det låter ikke fjollete!

Men hvorfor plasserer de egentlig diskanten i denne merkelige ”tuben”? Hvorfor har den blitt et så gjennomgripende element hos B&W at deler av teknologien brukes selv i innbyggingshøyttalerne i nedskalerte versjoner? B&W selv forklarer det ganske enkelt:

“We want to hear a speaker driver, not its side-effects.”

Og det er akkurat det Nautilus-teknologien sørger for: Diskanten plasseres i et kammer der den spiller fullstendig isolert fra de kraftige bass- og mellomtonefrekvensene som ellers virvler rundt i kabinettet som heftig lydturbulens og forstyrrer de raffinerte diskant-tonene. Og med Nautilus-tubens utforming påvirkes diskanten heller ikke negativt av sin egen energi eller av lydene den selv produserer inni røret, siden alle lydene på baksiden av diskanten reflekteres innover i røret før de dør ut helt innerst.

Resultatet? En diskantlyd som spiller fritt og ’flytende’ som ingenting annet og med silkemyke detaljer og en finesse som er et lydstudio verdig.

Selvfølgelig er teknologien litt mindre effektiv i en innbyggingsløsning, og det er snakk om en kraftig nedskalert utgave med en ”diffuser” i stedet for en dyp ”tube”. Man må faktisk helt opp i de store gulvstående 800-serie-høyttalerne for å oppleve den fulle effekten og den originale Nautilus-teknologien. Men vi i HiFi Klubben liker veldig godt at B&W likevel bruker denne ekstremt avanserte teknologien kombinert med mange års lyderfaring for å forbedre små detaljer i nesten alle produktene deres. Selv i et så relativt enkelt produkt som en innbyggingshøyttaler som i praksis ofte brukes til bakgrunnsmusikk. DET er entusiasme og lidenskap for god lyd – og det er dette som gir deg realismen og gåsehuden når musikken spiller!

Vi elsker B&Ws innbyggingshøyttalere for deres små geniale detaljer, den varme, fyldige basslyden og den superoppløste diskanten.