Hopp til innhold

DALI PHANTOM M-serien
– seriøs hi-fi lyd i veggene dine

Danske DALI garanterer alltid veldig god lyd for pengene, og de to innbyggingshøyttalerne deres i PHANTOM M-serien er intet unntak.

Møt DALI PHANTOM M-serien

Sånn cirka midt i DALIs innbyggingssortiment, rent prismessig, finner vi PHANTOM M-serien, som er gode eksempler på DALIs designdyder og teknologier. Her er det både innovativ teknologi fra DALIs gulvstående høyttalere og nye løsninger som tar seg av de spesifikke utfordringene man støter på med innbyggingshøyttalere.

DALI PHANTOM M-250 og PHANTOM M-375 er to forskjellige modeller som har en del til felles på overflaten. Begge bruker DALIs patenterte SMC-teknologi i de magnetiske systemene, noe som gir betydelig mindre forvrengning. Og begge er i det hele tatt designet etter DALIs filosofi om et så lavt energitap som mulig – fra delefilter til membran.

De integrerte backboxene i glassfiberforsterket ABS-plast har også de samme fysiske dimensjonene, inkludert samme innbyggingsdybde. På begge modellene er det også frontplater i 21 mm resonansdempende MDF og en hvitlakkert magnetisk frontgrill. Tar du av grillen, vil du til og med finne den samme trefiber-teknologien i bass/mellomtone-elementene som er kjent fra DALIs øvrige sortiment. Du vil også legge merke til praktiske detaljer som de mattsorte frontplatene som forhindrer gjenskinn fra en projektor, samt en knapp til å heve diskantnivået med 3dB, noe som kan være nødvendig hvis du plasserer høyttaleren bak et projektorlerret.

DALI PHANTOM M-250

DALI PHANTOM M-250

DALI PHANTOM M-250

PHANTOM M-250

Her stopper imidlertid likhetene. I DALI PHANTOM M-250 gjengis diskanten av en svært lett 28 mm softdome-tweeter, mens bass og mellomtone håndteres av to 5,25”-elementer med DALIs lett gjenkjennelige, rødbrune trefiber-membran. Bass/mellomtone-elementene er plassert på hver sin side av diskanten med symmetrisk spredning og har hver sin bassrefleks-port, som er designet for lav portstøy. PHANTOM M-250 kan vendes både loddrett og vannrett og kan dermed uten problemer brukes som både side- og senterhøyttaler.

DALI PHANTOM M-375

DALI PHANTOM M-375

DALI PHANTOM M-375

DALI PHANTOM M-375

DALI PHANTOM M-375 går et skritt videre i både den høye og den lave enden av frekvensspektret. I bunnen sørger ett aktivt og to passive 7” elementer for at bassen leveres mer lineært og med mer autoritet enn det de mindre elementene i DALI PHANTOM M-250 kan prestere, blant annet grunnet en lengre slaglengde. I toppen befinner vi oss også i en høyere liga. Her finner vi nemlig en klassisk DALI-signatur i form av en dobbel hybrid-diskantmodul som tilsvarer det du finner i DALIs high-end-modeller.

Hybrid-modulen består av en 28mm softdome i samarbeid med et bånddiskant-element til de aller høyeste frekvensene fra 10.000 Hz og oppover. Sammen sørger de for en enda mer oppløst diskant som også understreker DALIs filosofi om ”wide dispersion” – altså at diskanten når ut i hele rommet og ikke bare er til glede for et par heldige latsabber i midten av sofaen. En dome-tweeter alene kan godt designes til å spille godt sammen med et bass/mellomtone-element, men den vil spre lyden mindre, jo høyere frekvenser den skal gjengi.

PHANTOM M-375 kan også brukes både vannrett og loddrett, bare ved å rotere diskantmodulen, slik at bånddiskanten står riktig vei. Dette kan enkelt gjøres med det inkluderte verktøyet.

Skikkelig rådgiving, alltid!

Book et gratis møte

Trenger du hjelp til løsninger og gode anbefalinger, kan du booke et møte med oss. Helt gratis og uforpliktende.

Faktaboks:

  • DALI PHANTOM M – i veggen, på veggen eller på gulvet?

    Hva er egentlig fordelene med å bygge inn høyttalere i veggen? La oss først få én ting på det rene: Innbyggingshøyttalere trenger definitivt ikke å låte dårligere enn tradisjonelle hi-fi-høyttalere som for eksempel DALIs gulv- og bokhyllemodeller. DALI PHANTOM M-serien henter flere av teknologiene sine fra DALIs high-end-modeller. Det er altså ikke spart på det tekniske, og lydmessig kan det faktisk også være en fordel å bygge inn høyttalere i veggen, siden de på den måten ofte vil kunne plasseres mer fritt og dermed gi bedre spredning av lyden.

    Tilsvarende vil en gulvstående høyttaler ofte måtte skvises inn mellom møbler eller ut i hjørnene av rommet, noe som ikke alltid er optimalt. Her har innbyggingshøyttalere en fordel, siden de nettopp er konstruert for å ”gjemmes vekk”. Hvis du ikke har lyst til å lage hull i veggene, så vil M-serien også kunne monteres i en såkalt on-wall-ramme, som for øvrig også er tilgjengelig for produkter i den dyrere DALI PHANTOM S-serien.

    Det er heller ikke noe i veien for å kombinere et par gulvhøyttalere som fronthøyttalere med for eksempel M-serie-modeller som senter og bakhøyttalere. Du kan også integrere høyttalere fra PHANTOM E og H-seriene som tak- og sidehøyttalere i et Dolby Atmos-surroundsystem med én eller to av DALIs høyst kapable subwoofere som prikken over i-en.

Skal jeg velge PHANTOM M-250 eller M-375?

Det er ingen tvil om at begge PHANTOM-modellene låter fremragende, men det er likevel forskjeller. DALI PHANTOM M-250 inneholder forholdsvis tradisjonell teknologi, men fortsatt gjennomført med raffinerte detaljer og en gjennomtenkt konstruksjon. PHANTOM M-375 er en klasse over med SMC i magnetsystemet og en dobbel hybriddiskant, noe som gir hørbare forbedringer i både bass og diskant.

Skal du sette sammen et surroundsystem, så vil du vil få glimrende lyd med PHANTOM M-250 som front, senter og bakhøyttalere, eventuelt supplert med en subwoofer (for eksempel en DALI SUB 9-F). En annen mulighet er å velge PHANTOM M-250 som bakhøyttalere og PHANTOM M-375 som front- og senterhøyttalere og på den måten få enda bedre lyd der hvor det er aller viktigst. Ellers kan du selvfølgelig gå hele veien og velge PHANTOM M-375 i hele systemet – forskjellen vil være hørbar!

Med PHANTOM M-serien får du innbyggingshøyttalere med innovativ teknologi fra noen av DALIs beste hi-fi-høyttalere, optimalisert til innbygging og med den gode lyden intakt.

Relaterte artikler