Hopp til innhold

DALI er ute på oppdrag
Kvalitet er viktig når man bygger inn lyd

Innbygging og lyd i hi-fi-kvalitet kan fint gå hånd i hånd, mener administrerende direktør i DALI, Lars Worre. Han ser altfor mange likegyldige produkter på markedet og mener at det må misjoneres litt i lydens tjeneste.

Det går unna for DALI både hjemme i Danmark og ute i den store verden. Selv om bedriften er solid fundamentert i Nordjylland, er det ikke mangel på visjoner og muligheter: “Vi er veldig fornøyde med hvordan ting er på de forskjellige markedene. Men det er nesten uendelig mye som kan forbedres der ute, og dermed er det rom for flere og nye, spennende muligheter,” sier Lars Worre.

DALIs suksess skyldes ikke bare at den globale korona-krisen har fått folk til å investere mer i hjemmene sine. Det skyldes også en voksende estetisk bevissthet hos kundene, noe som blant annet åpner markedet for innbygging av ekte hi-fi-lyd. Dette er et mindre forretningsområde, men det er i rivende utvikling ifølge Lars Worre: “Du ser trenden i innredningsmagasiner og boligprogrammer; estetikken spiller en veldig stor rolle i hele Nord-Europa, der kalde og mørke vintre gjør at vi oppholder oss mye i husene våre.”

Lyden av vaskebøtter  

Forretningsmannen i ham er fornøyd, men lydentusiasten er litt tilbakeholden. For selv om innbyggingslyd som fenomen er under utvikling, innebærer det altfor ofte det som dansken kaller for elendige standardprodukter. En del kunder går på nettet og ender mer eller mindre ubevisst med å kjøpe innbyggingsløsninger som definitivt ikke kan kalles for ”hi-fi” med lyden i første rekke. Mange av disse er kanskje ikke optimalisert til å yte godt i vegger og tak i det hele tatt, sier Lars Worre:

“Vi vil selvfølgelig gjerne selge flere høyttalere. Men det handler også om at musikk betyr noe i folks liv, og jeg må bare konstatere at altfor mange eksisterende innbyggingshøyttalere låter altfor stygt. Det kan låte som når man dunker på bunnen av ei vaskebøtte,” beskriver akustikkingeniøren og fortsetter:

“Dessverre bidrar denne standarden til å skape et inntrykk av at innbyggingslyd ikke kan låte ordentlig. Denne forestillingen er det egentlig bransjen selv som har hovedansvaret for, siden mange av de som har solgt og eventuelt installert disse tingene ikke har vært lydfolk selv. Det blir en selvoppfyllende profeti når mye av det som er skrudd opp rundt omkring egentlig bare er skrot.”

Mulighetene for god innbyggingslyd er like gode som med tradisjonell hi-fi. Og med litt planlegging vil du kunne skjule selv svært store innbygde høyttalere.

Mulighetene for god innbyggingslyd er like gode som med tradisjonell hi-fi. Og med litt planlegging vil du kunne skjule selv svært store innbygde høyttalere.

Mulighetene for god innbyggingslyd er like gode som med tradisjonell hi-fi. Og med litt planlegging vil du kunne skjule selv svært store innbygde høyttalere.

Et u-land for innbyggingslyd

Den altfor lave standarden for innbyggingslyd vil Lars Worre og resten av DALI gjøre noe med. Vi er på oppdrag i lydens tjeneste, forteller han og sier at han i over 40 av sitt 54-årige liv har regnet seg selv som hi-fi-nerd. I løpet av de siste årene har DALI utviklet stadig flere produkter innen innbyggingslyd, også kalt Custom Install. Forbrukerne må forstå og være klar over at det å omgi seg med bedre lyd er bra for musikken, for sjelen og for livet generelt. Derfor må de også velge god lyd når de allerede legger vekt på f.eks. interiørdesignet, mener han:

“God lyd må ha prioritet i dette mer estetiske og innredningsorienterte universet, men folk må jo først vite at det eksisterer. Det vil vi gjerne hjelpe dem med å forstå, samtidig som vi inspirerer dem,” sier Lars Worre. Han sammenligner det å bygge inn lyd med utviklingen innen belysning.

”I gamle dager hang det lamper i ledninger eller de sto på en fot. Det var bare radikale arkitekter som foreslo å bygge inn lys i tak og møbler. I dag er for eksempel innbygde spoter standard i samtlige nybygde hjem og det er dermed ikke noe man bruker noe tid på å diskutere,” poengterer han.

”Foregangslandet for innbyggingslyd er USA. Der er fenomenet veldig populært, og de har drevet på i veldig mange år. Jeg vil tro at USA er 25 år foran på dette området, og når man ser på bransjen i USA, får man litt deja-vu fra bilverdenen. Der ble behagelige løsninger som f.eks. servostyring standard i amerikanske biler, mens det fortsatt var svinedyrt ekstrautstyr i mitt hjemland, Danmark. Men i dag får du jo ikke kjøpt en bil uten,” sier Lars Worre og fortsetter:

”Det er ubegripelig for meg at nye hus ikke allerede nå forberedes til høyttalere i vegger og tak eller i det minste har kabeltrekk til innbyggingslyd. Det koster praktisk talt ingenting å ta med dette på byggetidspunktet. Kall meg arrogant, men mange vil garantert se på våre hjemlige trakter anno 2021 som innbyggings-u-land,” ler direktøren:

“Jeg tror og håper at vi sakte men sikkert vil se samme utvikling innen hi-fi. Innbygget lyd vil gå fra å være noe ukjent og småeksotisk til å være noe man prosjekterer inn i alle nye hus. Denne utviklingen vil ta noen år, men reisen har allerede begynt, og vi vil gjerne være der for kundene når det skyter fart for alvor. I bunn og grunn er det sørgelig hvis folk ikke har tilgang til lyd i god hi-fi-kvalitet,” sier Lars Worre.

Selv om mange foretrekker runde høyttalere i taket, er det ingen fasit på dette. Hvis arkitekturen i rommet tilsier firkantede høyttalere i taket, så er det ikke noe i veien for det.

Selv om mange foretrekker runde høyttalere i taket, er det ingen fasit på dette. Hvis arkitekturen i rommet tilsier firkantede høyttalere i taket, så er det ikke noe i veien for det.

Selv om mange foretrekker runde høyttalere i taket, er det ingen fasit på dette. Hvis arkitekturen i rommet tilsier firkantede høyttalere i taket, så er det ikke noe i veien for det.

Lyd som høres, men ikke ses

DALI står bak PHANTOM-begrepet, som dekker produkter utviklet til innbygning av hi-fi-lyd, og dette er ikke så enkelt som det kanskje høres ut som. En grunnregel i akustikk generelt er at man må vite hvordan høyttalerelementet skal brukes og under hvilke forhold. Dette inkluderer f.eks. hvor mange liter volum det er til rådighet og hvilken form, plassering osv. man arbeider med. Videre setter man utviklere på saken, og disse prosjektene er ikke barnemat, forklarer Lars Worre.

Ofte er det slik at de beste høyttalerne som regel også er store kabinetthøyttalere, men muligheten for store, dype kabinetter har man selvsagt ikke i en høyttaler som skal bygges inn eller sitte på en vegg eller henge i taket. Denne utfordringen krever nytenkning, sier Lars Worre: “Man utvikler ikke en høyttaler fritt og uten begrensninger for deretter å slenge den inn i et fem-seksliters kabinett etterpå. Det duger bare ikke. Man må definere en layout, noe som spesielt er en utfordring med innbygging. Som regel har man begrenset med plass i dybden, og høyttalerne må kunne passe praktisk og visuelt inn i en estetikk. Det er heller ikke uendelig med frihet når det gjelder høyde og bredde.”

Ren hi-fi-lyd på veggen og i taket

Som navnet antyder, skal PHANTOM-serien helst være usynlig for brukeren. Samtidig skal høyttalerne gi en ren hi-fi-opplevelse. DALI har knekt koden ved å blant annet hente kunnskap og inspirasjon og en del komponenter fra de øvrige toppseriene deres, mens andre konsepter er spesielt utviklet til innbyggingsmodellene. Resultatet er fire serier – to åpne og to lukkede (med integrert backbox) – de fås i forskjellige størrelser og prisnivåer.

“Lydgjengivelsen er fysisk utviklet i en vegg eller et tak og er derfor 100 prosent optimalisert til dette formålet. Da vet vi at når kunden får produktet hjem, så oppfører høyttaleren seg praktisk talt på samme måte som den er tiltenkt fra vår side,” forklarer Lars Worre.

De minste modellene i E- og H-serien er åpne høyttalere som er designet for tak og/eller vegg samt med eller uten backbox. M- og S-seriene er kremen av kremen. De er lukkede høyttalere som dermed også er avstemt i sine egne kabinetter før de ender opp hos kunden. I premium-produktene insisterer DALI på å ha en finger med i spillet hele veien. Den største modellen, S-280, har høyde og bredde som en voksen mann, men den er samtidig smekker. “Det er en stor høyttaler, men den tar jo opp null kvadratmeter på gulvet, og det er nettopp dette mange etterspør, blant annet i høykvalitets hjemmekinoer,” sier Lars Worre.

Hele idéen med innbygget lyd er at den skal være vanskelig å få øye på. De minste høyttalerne i E-serien er designet for vegger og tak.

Hele idéen med innbygget lyd er at den skal være vanskelig å få øye på. De minste høyttalerne i E-serien er designet for vegger og tak.

Hele idéen med innbygget lyd er at den skal være vanskelig å få øye på. De minste høyttalerne i E-serien er designet for vegger og tak.

Satser på innbygging av god lyd

DALIs største kundegruppe er fremdeles brukerne som prioriterer god lyd og ikke har noe imot å ha store høyttalere stående fremme. Litt som kaffeelskere som investerer tusenvis av kroner i italienske kaffemaskiner og har maskinen stående fremme, fordi den både er dekorativ og har en viktig funksjon som kunden setter pris på. Mange av disse mer audiofile kundene har imidlertid også fått øynene opp for DALIs produkter til hjemmekinoer og lignende, der de ikke ønsker å gå ned på lyden, men samtidig gjerne vil skjule det tekniske. På samme måte flyter det heller ikke med ledninger og høyttalere på vegger og gulv i en kommersiell kino.

I dag utgjør innbygget lyd globalt sett en mindre del av DALIs virksomhet. Men andelen stiger jevnt og trutt, og derfor har Lars Worre og resten av DALI også flere produkter på trappene som er spesielt utviklet til innbygging: “Vi satser på innbygging og vil gjerne bidra til å spre budskapet,” sier han og fortsetter: “Vi tror vi kan treffe de som prioriterer lyden og som liker å vite at det står noen bak som har laget det ordentlig”.

Derfor vil man komme til å se en del flere produkter av denne typen fra DALI de kommende årene. Handlingsplanen deres på innbygging er minst like ambisiøs som på tradisjonell hi-fi hvis du måler i prosentmessig utvidelse, forteller DALI-sjefen, som oppfordrer flere til å tenke inn lyd når de bygger. For eksempel i forbindelse med oppussing og nybygg: “Når vi ser hvilke budsjetter mange folk pusser opp for, vil en investering i god lyd i mange tilfeller være en forsvinnende liten del av det store bildet. Så det er ikke noe å lure på. Disse høyttalerne sitter der i resten av levetiden til huset, og de bidrar til å gjøre huset attraktivt og koselig å bo i. Det er bare å sette i gang.”

Skikkelig rådgiving, alltid!

Book et gratis møte

Trenger du hjelp til løsninger og gode anbefalinger, kan du booke et møte med oss. Helt gratis og uforpliktende.