Hopp til innhold

Nerdehjørnet:

PHANTOM-serien

PHANTOM-serien er DALIs svar på ordentlige hi-fi-høyttalere til innbygging. Serien er designet til formålet og har flere tekniske særtrekk. Spesielt S-serien skiller seg ut og er utstyrt med DALIs patenterte SMC-magnetsystem og den ikoniske doble hybrid-diskanten. Backboxen er laget i tykk MDF med en solid og avstivende aluminiumsramme som sammen gir elementene et godt fundament til montering i veggen.

“Vi kan ikke vite om kundene har verdens beste vegg når vi kommer med verdens beste høyttaler. Dette har betydning, og derfor må høyttaleren være avstivende i seg selv og være i stand til å forhindre at det oppstår resonanser,” sier Lars Worre, administrerende direktør i DALI.

”Høyttalerne er bygget med bass/mellomtone-elementer der magnetsystemet er så stort at vi måtte la det stikke ut gjennom baksiden av kabinettet. Dette ble løst ved å frese et presist hull i kabinettet og tette med en støpt gummipakning som samtidig demper resonanser i hele konstruksjonen. Alternativet ville vært et mindre dypt høyttalerelement som ville redusert bevegeligheten til membranen på grunn av den begrensede plassen i det smale kabinettet. Dette designet muliggjør bruken av ordentlige hi-fi-komponenter,” poengterer Lars Worre.

Hybridmodulen består av en dome-tweeter paret med en magnetostatisk bånddiskant (ribbon), som også brukes i RUBICON-serien. De to elementene utgjør det som DALI omtaler som ”det beste fra to verdener”. Lyden fra elementene smeltes sammen via en blanding av et mekanisk og elektrisk delefilter – et klassisk DALI-kjennemerke som dermed også tas med inn i innbyggingshøyttalere. Dette kombinerer den supergode musikalske kvaliteten fra softdome-diskanten av tekstil med den overlegne høyfrekvensresponsen og spredningen over 20 kHz fra bånddiskanten. Den sistnevnte er lynrask i det høyfrekvente området, og dermed kommer de selv de minste detaljene med uten at diskantområdet blir anstrengt. Løsningen finnes tilsvarende i mange av DALIs dyrere serier, spesielt i de store modellene.

Basselementet er ganske spesielt. Det er snakk om en egenutviklet kombinasjon av bass og mellomtone-element. Det er på 8 tommer, har et svært lettbevegelig system i papir-trefiber og er laget for stor båndbredde. Bassen er optimalisert til å fungere i det begrensede kabinettvolumet der dybden er på 10 cm.

“Det var utfordrende arbeid å utvikle en løsning med mye kraft i en lett membran med stor båndbredde i et element med stor svingspole, men resultatet var absolutt verdt innsatsen. Det viser seg at når vi lager god innbyggingslyd til folk, så blir de nesten enda gladere, fordi de ikke forventet en slik lydkvalitet i innbyggingshøyttalere. Markedet er fortsatt veldig ungt, men det gjør det jo ikke mindre interessant,” avslutter Lars Worre.

Relaterte artikler