Hopp til innhold

Backboxen – en trygg vei til korrekt installerte innbyggingshøyttalere

NÅR SKAL JEG BRUKE EN
BACKBOX?

En backbox er et separat kabinett til innbyggingshøyttalere som i de fleste tilfeller må brukes for å få en optimal montering.

Hvis du vurderer å bygge høyttalerne dine inn i veggen eller taket, så har du kanskje støtt på begrepet backbox. En backbox er et separat "kabinett" som monteres bak på høyttaleren, skjult i veggen eller taket. Vi anbefaler at du monterer en backbox på innbyggingshøyttaleren din av forskjellige praktiske grunner:

  • For å oppnå en helt lufttett montering av høyttaleren, f.eks. på en ujevn overflate, eller når veggen/taket ikke er tett i seg selv. En utett vegg vil ødelegge lyden fordi basslydbølgene fra høyttalerens for- og bakside vil kansellere hverandre.
  • For å forhindre lyden fra baksiden av høyttaleren fra å spre seg til rom ved siden av.
  • For å gjenopprette en eventuell fuktsperre som har blitt brutt for å lage hull til høyttaleren.
  • For å oppfylle krav om brannsikring i skillevegger og etasjeskiller.
  • For å gi høyttaleren et passende volum på baksiden, slik at den spiller best mulig.

Lydmessig kan både for lite og for mye luft bak høyttaleren påvirke lydkvaliteten negativt. Når det er for mye luft får ikke høyttalermembranen noe motstand, slik at bassen blir ukontrollert – dvs. løs og litt for fyldig. For lite luftvolum vil derimot begrense høyttaleren, slik at den spiller for lite bass. Med en backbox er du sikret passe mye luft bak innbyggingshøyttalerne dine, slik at de kommer til sin fulle rett.

Noen innbyggingshøyttalere, typisk i den mer eksklusive klassen, som f.eks. B&Ws 7- og 8-serier, er designet for å spille med backbox. Her har man av lydmessige grunner valgt en bassreflekskonstruksjon, og backboxen inngår derfor som en integrert del av høyttaleren på samme måte som et tradisjonelt bassreflekskabinett. Den eneste forskjellen er at kabinettet er gjemt inni veggen.

Tenk backboxen inn i konstruksjonen av veggen eller taket

Nesten alle backboxer er bredere enn selve høyttaleren og må derfor i praksis monteres fra baksiden av veggen/taket, noe som kan gjøre ettermontering veldig vanskelig. Backboxen bør derfor helst tenkes inn i konstruksjonen fra start, for eksempel i forbindelse med en ombygging.

Dette problemet kan imidlertid løses elegant med enkelte høyttalere, som f.eks. PHANTOM E-60 fra DALI. Her er ikke backboxen bredere enn høyttaleren, og du kan derfor ettermontere den uten å utvide monteringshullet. En annen problemløser i denne situasjonen er en fleksibel backbox i gummi, som f.eks. Dynabox.

Unntaket som bekrefter regelen

En backbox er som regel den sikreste måten å få det beste ut av innbyggingshøyttalerne dine, og flere backbox-modeller er laget for å passe til et bredt spekter av innbyggingshøyttalere. BB 6C/BB 6W passer for eksempel til alle innbyggingsmodeller fra Bowers & Wilkins som ikke har integrert backbox, og Dynabox passer til de fleste av markedets innbyggingshøyttalere. Backboxene er laget for å ta minst mulig plass, så de er enkle å bygge inn i vegger og tak.

Hvis du får snekkerne dine til å spesialbygge en backbox-løsning når de allikevel bygger huset ditt, så kan alt la seg gjøre. Med en backbox på 50 liter bak høyttaleren og en passende mengde dempemateriale får du det aller beste ut av høyttalerne dine. Dette krever imidlertid grundigt og kvalifisert arbeide, blant annet for å konstruere backboxen helt lufttett. Kostnaden på dette arbeidet er ofte dyrere enn å bare montere en ferdig anbefalt back box.