Hopp til innhold

Backboxen
det usynlige høyttalerkabinettet

Der er mange myter og misforståelser rundt når og hvordan du bør bruke en backbox. Her kan du se hva det handler om.

En backbox er et separat kabinett som du monterer bak en innbyggingshøyttaler som er skjult i veggen eller taket. Vi anbefaler generelt at du monterer en backbox på innbyggingshøyttaleren din av forskjellige grunner:

  • For å oppnå en helt lufttett montering av høyttaleren, for eksempel på en ujevn overflate eller i tilfeller der veggen/taket ikke er tett i seg selv. En montering som ikke er tett vil ødelegge lyden, fordi basslydbølgene fra for- og baksiden av høyttaleren vil kansellere hverandre.
  • For å gi høyttaleren et passende luftvolum på baksiden, slik at den spiller best mulig.
  • For å hindre lyden fra baksiden av høyttaleren i å spre seg til tilstøtende rom.
  • For å gjenopprette en eventuell dampsperre som har blitt brutt for å lage hull til høyttaleren.
  • For å oppfylle krav til brannsikring i skillevegger og etasjeskiller.

Lydmessig kan både for lite og for mye luftrom bak høyttaleren påvirke lydkvaliteten negativt. Med for mye luftrom får ikke høyttalermembranen noe mottrykk, så bassen blir ukontrollert og litt for fyldig. For lite luftvolum vil derimot begrense høyttaleren, slik at den spiller for lite bass. Den rette backboxen gir innbyggingshøyttalerne dine et passende luftrom å spille i, slik at de kommer til sin fulle rett.

Noen innbyggingshøyttalere, typisk i den mer eksklusive klassen, som f.eks. Bowers & Wilkins 7- og 8-serier eller DALI PHANTOM M- og S-seriene, er laget for å spille med backbox av lydmessige grunner. Her er den inkluderte backboxen en integrert del av høyttaleren på samme måte som et tradisjonelt kabinett. Den eneste forskjellen er at kabinettet er skjult i veggen. For alle andre innbyggingshøyttalere må du ta stilling til backbox ut fra høyttaleren, installasjonen og spesielt rommet bak i veggen eller taket.

Høyttaleren trenger ikke å sitte midt i backboxen. Hvis den monterte backboxen ikke er sentrert i forhold til der høyttaleren bør være, for eksempel på grunn av en taksperre, så er ikke det nødvendigvis et problem. Så lenge hele høyttaleren kan være innenfor backboxen, gjør det ikke noe om den sitter i den ene enden eller ut mot et hjørne.

Book et
Gratis
møte om innbygningslyd

Vi vil gjerne gi deg den beste og mest personlige veiledningen til lydplanene dine. Book tid til en gratis og uforpliktende prat, så er du allerede på god vei til et supert resultat. Du er selvfølgelig også velkommen til å stille spørsmål i en av butikkene våre.

Hvor stor skal
backboxen
være?

De fleste innbyggingshøyttalere uten medfølgende backbox vil spille best i et luftvolum på rundt 25 liter. Da får du både den nødvendige dempingen og den nødvendige luftmengden som skal til for at høyttalermembranen skal kunne arbeide optimalt. Universal-backboxen fra DALI gir nettopp dette volumet, og den er derfor et klart førstevalg til montering av høyttalere i tak, der det ofte er god plass på baksiden.

Hvis plassen er trang – for eksempel ved montering i vegg – eller hvis du har spesielle hensyn å ta i forbindelse med lyd- eller brannisolering, så kan de mindre backboxene fra B&W være et alternativ. Her får ikke høyttaleren like mye luft å arbeide i, og det går litt ut over gjengivelsen av den dype bassen. Til gjengjeld er dempingen veldig god. Her kan du med fordel bruke tonekontrollene på anlegget ditt til å gi bassen en liten boost. Dette er tradisjonelt sett ikke sett på som god hi-fi-latin, men i dette spesielle tilfellet fungerer det faktisk helt etter hensikten.

I vegger kan det også være en løsning å planlegge konstruksjonen av stenderne, slik at de danner et luftrom på rundt 25 liter bak hver høyttaler. Med en passende mengde dempemateriale får du en optimal lydmessig løsning på denne måten, du sparer utgiften til backboxen, og du slipper for å måtte kvele bassen med en altfor liten backbox.

Det er ekstremt viktig å sikre lufttett forsegling (f.eks. med fugemasse) mellom backboxen og takplaten under monteringen. Ellers kommer det aldri til å låte ordentlig.

Tenk inn backboxen i
konstruksjonen
av veggene og taket

Nesten alle backboxer er bredere enn selve monteringshullet til høyttaleren og må derfor i praksis monteres fra baksiden av veggen/taket, noe som kan gjøre ettermontering vanskelig. Backboxen bør derfor helst tenkes inn i konstruksjonen fra begynnelsen av, for eksempel i forbindelse med ombygging. Har du tilgang til baksiden av taket gjennom loftisolasjonen, så er dette selvfølgelig en løsning i tradisjonelle eneboliger.

Enkelte B&W-modeller (7-serien) og enkelte DALI-modeller (K- og S-serien) kan ettermonteres, så det finnes løsninger som ikke innebærer at du må demontere deler av huset. Det finnes også andre utveier for ettermontering av innbyggingshøyttalere i eksisterende vegger og tak. Spør HiFi Klubben, og la oss hjelpe deg med å finne den beste løsningen til dine behov. Vi finner som regel ut av det.

Hvis du bor over flere etasjer, er det ikke nødvendigvis et problem å montere en innbyggingshøyttaler uten backbox i taket. Som tidligere nevnt må taket imidlertid være tett, og du bør forsikre deg om at etasjeskillet er konstruert på en måte som gjør at lyden fra takhøyttaleren ikke sprer uønsket støy til etasjen over.

Dette må du være
oppmerksom
på ved montering av backbox

Uansett hvilken backbox-variant du velger, må den monteres før taket settes opp. Her er det vist en åpen backbox fra Bowers & Wilkins som er enkel å montere i taket. Pass på å gjøre plass i takkonstruksjonen, slik at isolasjonskravene overholdes.

Den lukkede backboxen gjør det enda lettere å oppnå en helt tett sammenføying mellom backboxen og undersiden av taket. Når taket er montert og du skal lage hull til høyttaleren, sager du gjennom både tak og backbox-plate.

Uansett hvilken type backbox du velger, er det en god idé å måle opp, slik at du vet hvor du skal lage hull i taket senere. Husk også å trekke kabler ut til backboxen mens taket er åpent. Du bør trekke kablene med ca. 25-35 cm ekstra lengde. Da er kabelen lettere å arbeide med når høyttaleren skal monteres.Det er viktig at det er lufttett mellom backbox og takplate.