Hopp til innhold

Med høyttalerne bygget inn i taket får du den mest diskrete løsningen du kan tenke deg

BYGG LYD INN
I TAKET

Med høyttalerne bygget inn i taket får du den mest diskrete løsningen du kan tenke deg. Høyttalerne sitter helt utenfor synsvidde, og når de ikke er i bruk vil hverken du eller gjestene dine ofre dem en tanke. Her får du virkelig usynlig lyd for pengene, og du kan fokusere 100 prosent på innredningen uten å måtte ta hensyn til høyttalerplassering.

Takhøyttalere er særlig godt egnet til å lage bakgrunnsmusikk i både små og store rom, men du kan også med godt resultat bruke dem som side- og bakhøyttalere i hjemmekinoen. Som en hovedregel kan man nemlig si at takhøyttalerne er laget for de stedene der du ikke trenger et superpresist hi-fi-lydbilde, og nettopp i hjemmekinoen kan den diffuse spredningen av lyden være et stort pluss.

Men det finnes noen unntak fra denne regelen, f.eks. CCM7-serien fra B&W. Her er det brukt elementer av svært høy kvalitet, og disse er vinklet for å peke fremover mot lytteposisjonen. CCM7-serien er et svært interessant alternativ hvis du ønsker deg et høykvalitets stereosystem eller frontsett i hjemmekinoen, men ikke har mulighet til å bygge høyttalerne inn i veggen på grunn av vinduer, betong eller andre hindringer.

Takhøyttalere for alle behov

I Hi-Fi Klubben kan du velge mellom en lang rekke takhøyttalere til mange forskjellige behov. I den ene enden av skalaen finner du kompakte og enkle modeller som passer til gangen, badet eller andre steder der du ikke stiller de helt store kravene til lyden. Noen høyttalere har til og med to innebygde elementer, slik at du kan få stereolyd fra en enkelt høyttaler diskret montert i taket. Denne løsningen er også flott for mange avlange rom, der det ellers ville vært problematisk å oppnå en jevn spredning av lyden.

Etterhvert som du beveger deg oppover stigen, får du høyere lydkvalitet og/eller mulighet til høyere lydtrykk. Alle tiders til f.eks. et stort kjøkken/allrom – og du trenger ikke å måtte se hverken anlegg, høyttalere eller subwoofer oftere enn høyst nødvendig. Med noen modeller kan du også velge mellom rund og firkantet ramme, slik at høyttaleren på best mulig måte kan tilpasses innredningen.

Takhøyttaleren kan dekke mange behov, men til kritisk lytting er en veggløsning mer optimal. Da kan du til gjengjeld oppnå en lydkvalitet som kan måle seg med svært dyre tradisjonelle løsninger.

1.

Mål nøye ut hvor høyttaleren skal sitte og tegn på utskjeringshullet (en mal til dette følger normalt med høyttaleren). Husk å sjekke alle mål en ekstra gang før du begynner å skjære.

2.

Skjær ut hullet med f.eks. en stikksag eller en multikutter. Før du gjør dette må du selvfølgelig være helt sikker på at du ikke ødelegger kabler, stendere m.m.på den andre siden. Brutt dampsperre må gjenetableres.

3.

Monter høyttalerkablene du på forhånd har trukket via loftet taket (husk å passe på at pluss og minus blir riktig på forsterker og høyttaler). Så kan du feste høyttaleren i taket ved hjelp av de spesielle beslagene som svinger ut til siden (dog-leg” eller lignende løsninger).

4.

Skru høyttaleren omhyggelig fast med en håndskrutrekker og monter evt. ramme og frontgitter. Så er den nye takhøyttaleren klar til å gi deg musikalsk nytelse.

Tenk før du kutter

Før du begynner å skjære hull i tak eller vegg, må du være helt sikker på at du ikke ødelegger noe (elkabler, stendere osv). Hvis du ikke har oversikt over baksiden på veggen på forhånd, bør du alltid rådføre deg med en fagmann for å unngå uhell. Hvis du for eksempel må bryte dampsperren, må denne gjenetableres i løpet av monteringen.

Høyttaleren må monteres lufttett

Det er viktig at lyden fra høyttalerens bakside ikke kan trenge gjennom til forsiden, siden dette særlig vil ødelegge bassgjengivelsen. Derfor må høyttaleren alltid monteres lufttett. På en glatt vegg/takplate ordner dette seg selv, men på utette og ujevne overflater (panel, ruplater m.m.) må du tette på baksiden eller velge en høyttaler med integrert backbox.

En backbox er et separat kabinett for innbygningshøyttalere, og skal brukes ved helt spesielle behov, f.eks. som brannsikring.

Mange backboxer er mye større enn utskjæringshullet, slik at de krever fri tilgang fra baksiden. Ved ettermontering er du derfor nødt til å velge en høyttaler som er laget med backbox. Her kan du velge mellom en rekke modeller fra både DALI og B&W.