Hopp til innhold

Tips og triks
til innbygging av lyd

Gjør-det-selv-folket har både mange og gode muligheter når det skal bygges inn lyd i hjemmet. Her er noen tips om hva du bør tenke over før du setter i gang.

Stadig flere bygger inn lyd i hjemmene sine for å få bedre lyd i diskre innpakning. I dag finnes det en lang rekke produkter som er designet for innbygging, så det er absolutt ting å kose seg med for gjør-det-selv-folket. Heldigvis er mulighetene mange, uansett budsjett, og i utgangspunktet kan du klare det meste selv hvis du har hendene litt på plass. Her er noen tips fra HiFi Klubbens eksperter som du kan ta utgangspunkt i.     

Forbered deg og undersøk rommene dine

Den gode nyheten er at det er lovlig å gjøre alt selv, bortsett fra det med strøm. Overlat alt som har med elektriske installasjoner å gjøre til en profesjonell elektriker. Det kan være livsfarlig å ta snarveier, og du kan komme på kant med loven.

Generelt er det en god idé å snakke med en håndverker før du lager det første hullet i taket. Vi i HiFi Klubben kan også ta en uforpliktende prat med håndverkeren din for deg. Jo tidligere i prosessen du kan ta imot hjelp og veiledning, jo bedre.

Er du en av de mange som har fått lyst til å bygge inn høyttalere i taket, så må du vite hva som finnes av plass og materialer inni taket. Ta eventuelt ned en spot, og mål høyden over gipsplaten. Da kan du se om det er plass til høyttalere og backboxer. Innbyggingshøyttalere må typisk ha et sted mellom 10-15 cm i dybden, og ideelt sett bør det være litt mer plass til backboxen – et sted mellom 15-20 cm avhengig av modell. Dette krever som regel at isolasjonen fjernes i det området der høyttaleren skal sitte.

BACKBOXEN — DET USYNLIGE
HØYTTALERKABINETTET

Der er mange myter og misforståelser rundt når og hvordan du bør bruke en backbox. Her kan du se hva det handler om.
Les mer

Du må altså finne ut om du faktisk har mulighet for å bygge inn høyttalere i vegger og tak. Hvis du ikke har plass i taket og ikke ønsker å lage et nedsenket tak, så er takhøyttalere no-go, og du bør i stedet se på diskre løsninger som kan monteres utvendig.

Videre må høyttalerne plasseres korrekt, noe som avhenger av den aktuelle modellen. En god tommelfingerregel er imidlertid å plassere høyttaleren minst 50 cm fra hjørner og med retning mot lytteposisjonen din hvis høyttaleren kan retningsbestemmes.

Husk å være veldig grundig med monteringen. Det er utrolig viktig at installasjonen er 100 prosent lufttett. Faktisk er det nok dette det aller viktigste for å oppnå god lydkvalitet. Det kan ikke være ”hull” i taket, og både høyttaler og backbox må tette fullstendig. Hvis dette ikke er tilfellet, så vil bassen si ”pff” i stedet for ”BOM”, og det er det ingen som gidder å høre på.

Trekk massevis av tomrør (kabelrør)

Når du bygger eller pusser opp, bør du alltid tenke i tomrør – det betyr utrolig mye for muligheter for innbygging av lyd. Har du først lagt rør i forbindelse med en oppussing eller ombygning, så har du allerede nådd utrolig langt. Legg heller for mange enn for få. Livet kan endre seg, og du kan få bruk for lyd på andre måter senere i livet. Prøv å trekke rørene fra et sentralt punkt der forsterkere og elektronikk kan stå, til der du kanskje en dag vil ha høyttalere. Det koster nesten ingenting når du først er i gang.

Når du velger tomrør, må du være oppmerksom på størrelsen på rørene, for at det skal være plass til kablene som skal trekkes gjennom. HiFi Klubben anbefaler 20 mm rør. Det gjør også kabeltrekkingen lettere hvis du legger tomrørene med store, slakke svinger. Unngå 90-graderssvinger, så har du sikret deg et problemfritt fremtidig kabeltrekk.

Hvis du allerede vet hvor du ønsker å plassere for eksempel en takhøyttaler senere, så kan du trekke kabelen rett fra der elektronikken skal stå til backboxen. La det gjerne ligge en god meter med kabel i den tildekte backboxen. Noter deg hvor boksen er, så kan du alltid ettermontere høyttalere når behovet oppstår.

Fakta

  • Dampsperre

    En dampsperre er en slags membran (vanligvis en plastduk) som skal sikre at den varme luften i bygningen ikke siver ut i spesielt vegger og tak. I møtet mellom den varme inneluften og den kaldere uteluften kan det nemlig oppstå kondens og fukt, og dermed mugg og råte, i organiske materialer som for eksempel tre.

    Dampsperren sitter som regel mellom den innvendige kledningen og isolasjonen eller litt inni isolasjonen, men alltid nærmest den varme siden av veggen. Det er vanligvis ikke montert dampsperre i etasjeskiller eller innervegger, siden det da er varm luft på begge sider.

    I dag isoleres hus tett, og dermed er det store krav til at dampsperren tetter godt, spesielt i nybygg. Derfor må du være forsiktig når du lager hull til høyttalere! Dampsperren sitter ofte et lite stykke inni isolasjonen, så den er ikke alltid synlig ved første øyekast. Hvis du skulle komme til å bryte dampsperren ved et uhell, så er det viktig å tette eventuelle hull, slik at den blir hel igjen. Det finnes mange forskjellige løsninger og produkter for dette, og den rette løsningen vil avhenge av akkurat hvilken type dampsperre det er snakk om. For eksempel er dampsperretape lett å bruke. En innbyggingshøyttaler vil sitte i et kabinett – en backbox, som man kan tape den brutte dampsperren til.

    Potensielle fuktskader kan være en alvorlig sak, og derfor er det selvfølgelig viktig å alltid involvere en fagperson hvis du er det minste i tvil om ting som har med dampsperrer å gjøre.

Kabler, kabler, kabler

Selv om mer og mer blir trådløst, så er kabelforbindelser fortsatt den beste og mest stabile løsningen, også for lyd. Du kan få kabler som har glatt overflate og er stivere i konstruksjonen og dermed egner seg til installasjon. Andre kabler kan være myke og vanskelige å trekke gjennom et tomrør. Høyttalerkabler kan trekkes langt hvis de er dimensjonert riktig. Vi setter ofte opp installasjoner der det er behov for trekk på 35-40 meter, men i de fleste hus er 20 meter tilstrekkelig.

HiFi Klubben anbefaler som regel kabel i 1,5 eller 2,5 kvadrat tykkelse til innbyggingshøyttalere. Dette dekker behovene for ni av ti kunder. Moderne kabler er gode, og selv relativt billige kabler er tilstrekkelig i de fleste installasjoner, så lenge det er snakk om den rette høyttalerkabelen i den rette tykkelsen. Hvis kabelen blir for tynn og kabeltrekket for langt, så vil motstanden bli for stor, og resultatet blir tynn lyd uten ordentlig bass. Hvis du velger eksklusive og avanserte høyttalere, må du ha bedre kabler og sørge for kortest mulig trekk. Ellers blir motstanden for høy, og du går glipp av detaljer i lyden.

Hi-fi-opplevelser eller bakgrunnslyd?

Når vi snakker om høyttalere er det viktig å være klar over at det er forskjell på hi-fi-lyd og bakgrunnslyd. For å få hi-fi-lyd monteres høyttalerne helst i veggen og i ørehøyde, slik at man virkelig kan lytte når musikken spiller. Takhøyttalere er derimot først og fremst laget for å spille bakgrunnsmusikk. Det kan sammenlignes litt med lyset fra en leselampe sammenlignet med downlights. Så tenk over hva behovet ditt er.

Du må for øvrig ofte ha flere høyttalere enn du tror. Fire høyttalere til 2000 kroner stykket er ofte bedre enn to til 4000 når det er snakk om innbyggingslyd. Og husk å plassere høyttalerne slik at du får god spredning på lyden. Som tommelfingerregel kan lyden fra én høyttaler dekke opptil ca. 15 kvadratmeter, selvfølgelig avhengig av høyttalerens størrelse og plassering. Er rommet større, så må du ha flere høyttalere for å sikre en jevn og behagelig fordeling av lyden.

Tenk også over begrensningene i rommet. For eksempel kan det være vanskelig å finne en god plassering til to høyttalere på et bad der det kanskje allerede er montert spoter og ventilasjon i taket. Da kan du i stedet gå for én enkelt stereohøyttaler, og dermed trengs det bare ett enkelt monteringshull til høyttaleren.

Forsterkeren bør drive det antallet høyttalere den er laget for. Høyttalere kan kobles i serier eller parallelt, men vi anbefaler ett par høyttalere per forsterker. De fleste forsterkere er ikke laget for å drive mange høyttalere, og motstanden blir fort for stor. Det vil gå ut over lyden.

Hvis du allikevel ønsker å koble til flere høyttalere, så må du være oppmerksom på typen høyttalere og forsterker. En Sonos Amp er for eksempel laget for to høyttalere, men kan i mange tilfeller drive fire 8 ohms høyttalere hvis de er parallellkoblet. Er høyttalerne derimot på 4 ohm, så må du seriekoble dem, ellers kommer du for langt ned i impedans, og forsterkeren vil ”knele”. Ta kontakt med en fagperson hvis du beveger deg i denne retningen, og se eventuelt etter en dedikert ”CI-forsterker” som er beregnet for mange høyttalere.  

Et godt nettverk er avgjørende

Det er praktisk å ha all elektronikk som nettverksutstyr, forsterkere, switcher og lignende i ett rom. Ofte vil det legges opp til et teknisk rom i nybygg, men dette vil typisk befinne seg i den ene enden av huset. Og hvis du plasserer en wi-fi-ruter der, så kan du få problemer med å få wi-fi-dekning i hele huset. Derfor anbefaler vi å trekke nettverkskabler fra det tekniske rommet og ut til forskjellige steder i huset. Dette kan for eksempel være til stua eller andre steder man kanskje ønsker å sette en TV. En slik løsning vil gi en mer stabil nettforbindelse til streaming på TV-en, en eventuell spillkonsoll eller lydanlegget.

Hvis det ikke er mulig å kable til mange forskjellige steder, så bør du vurdere å i det minste trekke en nettverkskabel til et sentralt område der det kan plasseres et aksesspunkt til wi-fi-nettverket. En typisk familie med to barn har veldig stor trafikk på nettverket, og forbruket er kraftig økende. Så ikke spar på nettverk og wi-fi eller de kablede tilkoblingsmulighetene. Det finnes for øvrig flere ulike kvaliteter av nettverkskabel, og du har ikke nødvendigvis bruk for det beste og dyreste overalt. Spør oss gjerne hvis du har vil ha råd og veiledning.

Sist, men definitivt ikke minst – husk at du også må ha god tilgang til strøm. Det er så ergerlig å ikke ha uttak til utstyret fordi man ikke fikk tenkt gjennom alt. Hvis du har veldig mye utstyr, så kan det til og med være en god idé å få elektrikeren til å etablere en kurs som kun er for lydutstyr. Kom gjerne innom HiFi Klubben hvis du har spørsmål – og lykke til med prosjektet ditt.

Relaterte artikler