Hopp til innhold

NAD
Master Series M33

NAD introduserer nå det nye ’flaggskipet’ i NADs Masters Series – streamingforsterkeren M33. Og dette er ikke småtteri! Som vår kollega og produktspesialist Thomas Holm fra NAD sa da han hadde hørt den: ”Denne forsterkeren er helt på toppen av listen over de beste integrerte forsterkerne jeg noensinne har hørt. Og det gjelder uansett type og uansett pris.”

M33 setter en ny standard for hvordan en NAD-forsterker kan lages, og samtidig en tydelig standard for en hvilken som helst Klasse D-forsterker på markedet. Forsterkeren bruker den nyeste state-of-the-art-teknologien som finnes globalt innenfor forsterkerdesign, og det hører man.

NAD
Master Series M33

M33 setter en ny standard for hvordan en NAD-forsterker kan lages, og samtidig en tydelig standard for en hvilken som helst Klasse D-forsterker på markedet. Forsterkeren bruker den nyeste state-of-the-art-teknologien som finnes globalt innenfor forsterkerdesign, og det hører man.
Kjøp her

FIRMAET BAK HETER PURIFI - TEKNOLOGIEN KALLES ’EIGENTAKT’

Den nye NAD Masters M33 er den første integrerte forsterkeren i verden til å bruke en helt ny type analog Klasse D-teknologi som kommer fra firmaet Purifi. Purifi er et selskap som utvikler Klasse D-forsterkerplattformer og høyttalerelementer. Selskapet er nytt, og det er stiftet av tre av de største legendene i lydindustrien:

Bruno Putzeys fra Belgia – oppfinneren av Hypex og de “selvsvingende” forsterkerdesignene vi kjenner fra Hypex UcD og nCore-teknologiene som allerede brukes i mange av NAD-forsterkerne våre. Lars Risbo fra Danmark er den andre av grunnleggerne. Lars oppfant Equibit-teknologien sammen med Peter Lyngdorf – noe som muliggjorde ‘fødselen’ av verdens første fulldigitale forsterker i 1998, kalt TacT Millenium. Lars har over 40 patenter innen digital forsterkerteknologi, og han har samarbeidet med bl.a. Texas Instruments i mange år før han kastet seg over Purifi.

Sist men ikke minst er Peter Lyngdorf også en del av fundamentet under Purifi. Peter regnes av mange som en levende legende i bransjen – en legende som har hatt en del merkevarer under vingene sine opp gjennom årene. HiFi Klubben, NAD, DALI, Gryphon, Snell Acoustics, Lyngdorf Audio, Steinway Lyngdorf og nå også Purifi er eksempler på merkevarer som alle enten er startet, eid eller har vært eid av Peter.

HVA ER PURIFI EIGENTAKT

Det som rent grunnleggende gjør Purifis plattform annerledes er fraværet av forvrengning og evnen til å drive en hvilken som helst høyttalerbelastning uten å noensinne endre forsterkerens utgangseffekt og egenskaper. Forvrengningen er så lav at Purifiteamet var nødt til å utvikle en helt ny måte å måle harmonisk forvrengning og støy på, fordi nivået rett og slett var lavere enn støygulvet som fantes i dagens konvensjonelle måleutstyr.

Ifølge ingeniørene har Purififorsterkerne en lavere forvrengning og støy enn de aller beste D/A-konverterne som eksisterer på markedet. Og det er for øvrig når du måler den på 100 watt. Og altså, for å bare illustrere i tall hva dette betyr, så er THD+N målt ved 100 W lik med 0.00017% - målt over hele frekvensområdet.

HUKOMMELSESEFFEKT OG HYSTERESE

I utviklingen av forsterkerne snublet Purifi-teamet over noe nytt. De fant ut at komponentene i output-filteret på forsterkeren led av en slags ‘hukommelseseffekt’ pga. magnetfeltet som genereres når det går strøm gjennom spolene. En effekt som kunne “huske” noen av transientene og sende lyd gjennom komponentene tilbake i tid i forhold til det neste signalet som var på vei, og dermed påvirke nye transienter som fløt gjennom kretsløpet og skape forvrengning. Dette kom til uttrykk som veldig små og fjerne ’pop’- og ’brumme’-lyder som forstyrret lydgjengivelsen.

Purifi-teamet sier at denne effekten er den primære årsaken til at noen Klasse D-forsterkere låter ’grovkornet’ og ikke høyoppløst. Fenomenet i seg selv kalles hysterese – som ikke må forveksles med hysteri. Hysterese er i seg selv en velkjent effekt innen bl.a. fysikken, og brukes generelt som et uttrykk for når noe endrer karakter avhengig av en stigende- eller fallende ytre påvirkning. Et fenomen som blant andre også høyttalermerket DALI anerkjenner og forsøker å håndtere med deres patenterte SMC-høyttalerteknologi.

Men Purifi fant ut at denne effekten stikker dypere og har mer negativ påvirkning på lyden enn man tidligere trodde i forsterkerverdenen. Ved å plassere utgangsspolene innenfor feedback-loopen, og ved å forske dyptgående i intelligente algoritmer hadde teamet plutselig lagt fundamentet for Eigentaktteknologien. Og med den er Purifi i stand til å fjerne de støyende artefaktene i lyden med >75dB lavere hysterese og metallforvrengning sammenlignet med et hvilket som helst annet Klasse-Ddesign på markedet. Resultatet? Et nesten ikke-målbart forvrengningsnivå og en magisk klar og presis gjengivelse av lyden.

NADS IMPLEMENTERING AV PURIFI I M33

Implementeringen av teknologien i M33 blir gjort på NADs eget utviklingssenter der ingeniørene har en lisens fra Purifi for å produsere modulene selv. M33 inneholder derfor heller ikke noen “off the shelf” standardmoduler. Alt er designet og bygget hos NAD av erfarne ingeniører. NAD uttaler selv:

“Denne løsningen gir oss store fordeler i implementeringen av selve modulene, som tilpasses etter våre spesifikke behov. Men den gir oss også muligheten til å spesialdesigne vår helt egen strømforsyning samt det viktige gain-trinnet for forsterkermodulene – en del av forsterkeren som har svært stor påvirkning på de totale prestasjonene. Dette bidrar til å få forsterkeren opp på et lydmessig ekstremt høyt nivå. Den nye M33 er ganske enkelt den beste forsterkeren NAD noen gang har bygget. Og vi er stolte av å ha jobbet sammen med Purifi på dette prosjektet.” 

M33 spytter ut over 200 watt kontinuerlig på hver kanal, uansett høyttalerbelastning, som tidligere forklart. Forsterkeren er en ekte alt-i-ett streamingforsterker med integrert Bluesound BluOS med full MQA-støtte. Når BluOS-plattformen er bygget inn i systemets arkitektur på denne måten, betyr det at du også kan videresende signalet fra digitale- og analoge innganger på baksiden av forsterkeren til andre Bluesoundspillere på nettverket. Dette kunne for eksempel vært en platespiller fra stua som du vil ha lyd fra på kjøkkenet. M33 garanterer også en nærmest perfekt integrasjon med et hvilket som helst rom den plasseres i, takket være det fremragende, integrerte romkorreksjonssystemet Dirac Live.

FRONTPANEL

M33 er basert på det samme elegante kabinettet som du kanskje allerede kjenner fra de øvrige Masters Seriesproduktene. Men nå med et stort 7” fargedisplay (TFT) med touch – akkurat som på NADs streamingforsterker M10. Dette gir deg en rekke fantastiske muligheter som albumgrafikk, albuminformasjon, dB VU-metere i enten bar- eller nåleformat; noe som for øvrig kan stilles inn individuelt for hvert inngang. Touch-skjermen lar deg også skifte mellom innganger bare ved å sveipe på skjermen. Rimelig stilig, spør du oss!

På fronten finner du en dedikert hodetelefonutgang med en separat konstruert hodetelefonforsterker. En seriøs konstruksjon som gjør head-fi-entusiastene glade: Hodetelefonforsterkeren er nemlig i stand til å drive både planar- og høyimpedans studiohodetelefoner med høy utgangsspenning og lav utgangsimpedans.

For de som vil nyte hodetelefoner uten kabel er den integrerte to-veis Bluetooth aptX HD-plattformen en enkelt måte å få trådløs lyd i øregangene på. M33 står på metallspikes for best mulig akustisk avkobling til materialet rundt – og du finner også magnetiske ”spike feet” inkludert i esken, slik at du kan beskytte underlaget mot riper.

BAKPANEL OG NØKKELFUNKSJONER

På baksiden av M33 finner du mer eller mindre alle tilkoblingsmuligheter du kan ønske deg. Den har både balanserte- og ubalanserte analoge innganger, samt en innebygget MM/MC RIAA-forforsterker av svært høy kvalitet. Dette innebærer bl.a. en meget presis RIAA EQ, et intelligent infrasonisk filter (med utfasing), og en kjempestor overbelastningsmargin. Selv den mest entusiastiske platespillernerden bør helt klart høre på denne før man bruker masse penger på en ekstern RIAA-forforsterker.

Du finner også to optiske, to koaksiale, og en AES/EBU balansert digitalinngang. M33 har selvfølgelig også en HDMI-port som støtter eARC, noe som gjør deg i stand til å koble forsterkeren til TV-en med én enkelt HDMI-kabel og styre forsterkeren med TV-fjernkontrollen. Og så kan du se albumgrafikk fra musikken du hører på TV-en!

Bakpanelet har også to par høyttalerutganger, slik at du kan bruke et bi-wire-oppsett, samt to subwooferutganger med fullt konfigurerbart digitalt delefilter. Ved siden av de to subwooferutgangene har du RJ45 LAN-kontakt til internettforbindelsen og en USB-kontakt til for eksempel avspilling av lokale filer fra en USB-penn eller harddisk. Over disse er det tilkoblinger for Bluetooth-antenne og wi-fi-antenne.

M33 har også en rekke tilkoblingsmuligheter for CI-funksjoner. Det inkluderer bl.a. RS232, trigger inn/ ut, IR-porter og en knapp til gjenoppretting av fabrikkinnstillinger hvis du vil starte med blanke ark på et tidspunkt. Det bør også nevnes at BluOS åpner muligheten for fremtidig stemmestyring gjennom Amazon Alexa eller Google Assistant. Airplay 2 sikrer også stemmestyring gjennom Siri. M33 er fullkompatibel med alle de store integrasjonssystemene for smart-hjem fra firmaer som Apple, Crestron, Control4, Lutron, KNX og mange andre.

Sist men ikke minst har M33 to stk. MDC-slots til fremtidige oppgraderingsmoduler på hardware-siden. Dette kan for eksempel være en ekstra HDMI-modul med flere innganger.

M33 har selvfølgelig også en HDMI-port som støtter eARC, noe som gjør deg i stand til å koble forsterkeren til TV'en med én enkelt HDMI-kabel og styre forsterkeren med TV-fjernkontrollen.

MENYSYSTEM OG DISPLAY

Menysystemet på M33 er lett å navigere i og lar deg fritt skreddersy enheten slik du måtte ønske. Alle innganger – både lokale og skybaserte – kan konfigureres uavhengig. Dette gir deg for eksempel mulighet til å vise albumgrafikk og titler når du streamer – og dB VU-metere når du bruker analoge innganger. Du kan også slå av displayet helt. Menysystemet gir deg også mulighet for å monitorere innmaten på M33. Dette kan være nettverksstatus eller mer fysiske karakteristikker som for eksempel temperaturmåling på de interne modulene.

INTEGRERT DIRAC LIVE ROMKORREKSJON

I tillegg til den anerkjente BluOSstreamingplattformen har M33 også Dirac Live bygget inn systemet. Dirac er et romkorreksjonssystem som gir deg mulighet til å måle romkarakteristikk og kompensere for akustiske problemer i rommet som bidrar negativt til lytteopplevelsene dine.

Dirac har en meget sofistikert tilnærming som håndterer og styrer den akustiske energien i rommet ved å sammenligne lyden i lytteposisjonen din med det originale signalet. Men i stedet for å bare legge et equalizer- filter på signalet, som med en tradisjonell tonekontroll eller equalizer, sikrer Dirac time-alignment at lyden ankommer på nøyaktig samme tid, organisert etter hvordan det opprinnelige signalet var. Resultatet er en renere og mer naturlig lyd med stor overbevisning og et svært presist stereobilde.

M33 leveres med en presisjonsmikrofon i esken til dette formålet. Dirac gjør kort fortalt M33 til et fantastisk verktøy for optimalisering av høyttalerne dine etter lytterommet og lar deg tilpasse lyden akkurat slik du ønsker – hvis du ønsker det. Med de to uavhengige subwooferutgangene kan M33 også dra fordel av Diracs Bass Management-system som lar deg bruke romkorreksjon på de tilkoblede subwooferne.

Lydkvaliteten åpenbarer seg så fort du setter på den første låta. Den er sjokkerende bra! Jeg har aldri hørt en forsterker med så mye rå kraft og overveldende finesse på samme tid.
Thomas H. P. - Produktspesialist, Lenbrook & DALI

PRODUKTSPESIALISTENS EGEN OPPLEVELSE MED M33

Til slutt har vi spurt NADs produktspesialist, Thomas, hvorfor han liker M33 så godt. Svaret hans kommer her. Selvfølgelig vil produsenten selv like sitt eget produkt… Men Thomas’ uttalelse fortjener allikevel å bli videreformidlet, synes vi!

”M33 er et produkt som gjør alt med overlegne high-end-prestasjoner. Du trenger ikke en haug med produkter, masse signalkabler og forskjellige fjernkontroller – du trenger bare en M33 og et par høyttalere – så har du et komplett high-end-system for musikk og en tokanals hjemmekino med alt du trenger.

Lydkvaliteten åpenbarer seg så fort du setter på den første låta. Den er sjokkerende bra! Jeg har aldri hørt en forsterker med så mye rå kraft og overveldende finesse på samme tid. Den håndterer komplekse partier uten problemer i det hele tatt, og den kan drive noen av de mest krevende høyttalerne på markedet til nivåer som er veldig uvanlig for en integrert forsterker. Dette, kombinert med integrert streaming, romkorreksjon og de enorme tilkoblingsmulighetene gjør meg sikker på at M33 vil bli en evig klassiker.”

INGEN UTGANGSSTØY

Signal/støyforhold er allerede svært imponerende på alle NADs klasse D-forsterkere, men M33 har tatt dette til et helt nytt nivå: Det er rett og slett ingen støy, bare dyp, mørk stilhet kombi-nert med den detaljerte lyden. Og dette gjelder på alle volumnivåer. Også når du spiller svært lavt (før første watt) , der de fleste forsterkere sliter veldig. Lav forvrengning i den ”første watten” er ekstremt viktig, og det å ha lav forvrengning generelt, uansett nivå/volum, gjør også M33 til en perfekt partner for ekstremt følsomme høyttalere som for eksempel full-frekvente hornkonstruksjoner.

FULLSTENDIG UPÅVIRKET AV HØYTTALERBELASTNING OG IMPEDANS

Tradisjonelt sett har alle klasse D-forsterkere ulik frekvensrespons avhengig av impedansen på den tilkoblede høyttaleren. Dette skjer ikke med Purifiteknologien, bl.a. fordi det opereres med en ekstremt lav utgangsimpedans på under 65 uOhm. I praksis endrer forsterkeren dermed ikke frekvensresponsen sin, uansett hvor krevende høyttaleren er eller hvilket volum du spiller på.

NAD
Master Series M33

M33 setter en ny standard for hvordan en NAD-forsterker kan lages, og samtidig en tydelig standard for en hvilken som helst Klasse D-forsterker på markedet. Forsterkeren bruker den nyeste state-of-the-art-teknologien som finnes globalt innenfor forsterkerdesign, og det hører man.
Kjøp her