Hopp til innhold

Få fantastisk lyd i et vanlig rom

 Romkorreksjon

Da var det gjort. Du har ofret blod, svette og tårer for å sette opp stereosystemet ditt. Du har kanskje brukt en hel ettermiddag på det, eller kanskje til og med en hel dag. Du kommer sikkert til å gjøre små endringer i løpet av den neste uken eller måneden for å prøve å optimalisere det enda mer. Alle delene i anlegget har en rolle, og jo mer du leker med det, jo mer vil du elske det fantastiske hi-fi-systemet ditt!

Men hva hvis du ikke har plass til å parkere høyttalerne inne tre meter ut i rommet? Hvis det eneste stedet du har plass til subwooferen er langt bak, ved sofaen? Med andre ord, hvis du har anlegget i en vanlig stue? Denne guiden kan hjelpe deg langt på vei, og med romkorreksjon kan du komme helt i mål.

 

Romkorreksjon er en betegnelse på systemer som måler hvordan høyttalerne dine oppfører seg i rommet og endrer denne oppførselen med ved hjelp av DSP (Digital Signal Processing). Som du har lært i denne guiden, blir lyden fra høyttalerne dine enormt påvirket av lytterommet, og romkorreksjon er en noe som lar deg minimere denne effekten.

I prinsippet betyr dette at du kan plassere høyttalerne dine der de passer best med resten av innredningen. Romkorreksjonen vil deretter sørge for at de låter stramt, balansert, rent og mer eller mindre optimalt. Selv hvis du har et dedikert lytterom og har plassert høyttalerne omhyggelig, som beskrevet i denne guiden, kan romkorreksjon i de fleste tilfeller gjøre stereobildet strammere og skarpere og gjøre bassen mindre buldrende, dypere og generelt mye fyldigere.

Romkorreksjon er ikke magi

Det finnes flere avanserte programmer til romkorreksjon, og mange moderne high-end-forsterkere har et slikt system bygget inn. Denon og Marantz bruker Audessey i deres hjemmekinoforsterkere og -receivere. NAD samarbeider med DIRAC, som spesialiserer seg på programvare til romkorreksjon til flere ulike formål, mens Lyngdorf har laget sitt eget system som heter RoomPerfect. I denne guiden vil vi se nærmere på DIRAC og RoomPerfect.

Før du begynner med romkorreksjon, bør du sette opp høyttalerne dine så korrekt som mulig. Du bør være godt fornøyd med lyden uten romkorreksjon, for programvaren kan bare fikse de siste detaljene. Jo mindre signalet må endres, jo mer naturlig vil musikken din låte, uansett hvor fantastisk romkorreksjonen er. For hver korrigering av lydstyrke og timing risikerer du å miste naturlighet og realisme.

Du MÅ ikke på liv og død bruke romkorreksjon. Hvis du har en forsterker som har det, kan du prøve det. Bruk det i et par dager, og lytt. Hvis du konkluderer med at lyden er helt fin uten romkorreksjon, så er det også helt fint. I prinsippet burde ikke et godt og nøye oppsatt hi-fi-system være avhengig av romkorreksjon.

Dirac

Dirac er programvaren for romkorreksjon som blir brukt i mange moderne NAD-forsterkere, fra Masters-serien til forforsterkeren C 658 og hjemmekinoreceiverne deres. Systemet styres fra en app som heter Dirac Live. Det som er spesielt med Dirac er at det er veldig mange justeringsmuligheter ut ifra de personlige preferansene dine, men dette betyr også at det tar litt tid å lære det, og du må kanskje bruke en hel ettermiddag før du er fornøyd med resultatet. Når det så er sagt, så er det et kraftig verktøy som vil få det beste ut av systemet ditt. Dirac kommer i to utgaver. Den vanlige versjonen, som er inkludert i de fleste NAD-forsterkere, korrigerer mellom 20 Hz og 500 Hz, som er der de fleste problemene forårsaket av rommet oppstår. Full Frequency-versjonen går helt opp til 20 kHz og kan derfor også korrigere mellomtonen og diskanten. Hvis det høres spennende ut å kunne justere systemet ditt så mye som mulig, så er dette versjonen for deg.

 

Følg instruksjonene på nadelectronics.com/dirac-live. Koble NAD-forsterkeren din til nettverket, oppdater firmware gjennom BluOS-appen, og bruk ventetiden på å sette opp den inkluderte mikrofonen. Vi anbefaler at du bruker et mikrofonstativ, siden mikrofonen må stå helt stille under målingene. Du kan også bruke en mer avansert USB-mikrofon, noe som vil gi mer detaljerte målinger og enda bedre resultater. Bruk en bærbar PC hvis du har mulighet for det, siden dette gjør det lettere å gjøre justeringer senere.

Instruksjonene

  • I første omgang må du forsikre deg om at lydstyrken på høyttalerne og subwooferen er den samme. Ikke få panikk hvis det er en liten forskjell mellom høyre og venstre høyttaler, men vær oppmerksom på volumet på subwooferen. Videre velger du lytteposisjonen din. Dette endrer markant måten DIRAC-profilen din vil låte på, så prøv litt forskjellig.

  • Konfigurasjonen “Chair” er perfekt når du hører på musikk alene. Denne vil gjøre lyden veldig stram og kontrollert med et helt magisk stereobilde. Hvis du er av typen som beveger deg mens du lytter, er kanskje ikke dette konfigurasjonen for deg. De andre konfigurasjonene er hovedsakelig ment for musikklytting sammen med andre. Dette krever flere målinger, slik at alle lytterne får en mer avbalansert lyd, men stereobildet vil være mindre skarpt. Hvis du har et stort lytterom, kan det være en god idé å velge denne konfigurasjonen, selv om du normalt er alene, siden denne måler en større del av rommet.

  • Nå er det tid for å gjennomføre målingene. Følg instruksene svært nøyaktig, og sørg for at hjemmet ditt er helt stille. Systemet vil spille en rekke testlyder for å bestemme hvordan høyttalerne låter i rommet ditt. Når du er ferdig, vil DIRAC vise deg responskurven for høyttalerne dine, fra 20 Hz til 20kHz. Her kan du se hvordan de oppfører seg i rommet ditt. Du kan se hvor dypt de går i bassen og hvor subwooferen tar over. Du vil sannsynligvis se noen høydepunkter og lavpunkter i kurven, men det er tross alt disse som er grunnen til at vi gjør romkorreksjonen. Resten av kurven burde være relativt jevn, men det kan også være høydepunkter i diskantområdet. Det er nå Target Curve kommer inn i bildet! DIRAC vil beregne en jevn responskurve ut fra målingene dine. Du vil se en uendret kurve og en korrigert kurve. De fleste høydepunktene og lavpunktene bør være glattet ut, og generelt sett bør kurven være veldig jevn. Siden det er mye lettere for forsterkeren å dempe høydepunkter enn det er å heve de lave punktene, vil du fortsatt se noen av de sistnevnte i den korrigerte kurven.

  • Når du trykker “Next”, kan du lagre denne profilen i forsterkeren din. Nå kan du høre resultatet!

Du kan fortsette med justeringer

Det kan godt hende at du synes resultatet er en smule… uspektakulært. Og det har du rett i. Diracs Target Curve er nemlig veldig lineær. Helt objektivt sett er den perfekt, men det er ikke nødvendigvis slik de fleste liker å høre musikken sin. Derfor har NAD utviklet sin egen kurve som du kan laste ned fra hjemmesidene deres. Denne skrur opp bassen med cirka 4 dB, noe som gir en mye mer livlig og varm lyd. Last inn denne profilen på forsterkeren din, og hør selv. Fornøyd? Fantastisk! Da har du offisielt romkorrigert hi-fi-systemet ditt.

Mye av ideen bak Diracs er imidlertid at du kan eksperimentere og justere i det uendelige, helt til du er fullstendig fornøyd. Du kan bytte frem og tilbake mellom forskjellige profiler. Du kan dra i frekvenskurven, slik at den blir akkurat slik du vil ha den. Hvis du tar NAD-kurven som utgangspunkt, kan du skru opp bassen med 8 dB eller kanskje til og med 10! Hvis du vil, kan du skru ned diskanten litt for en mykere, mer avslappet lyd. Det er ikke noe som er riktig eller galt når det kommer til Diracs.

RoomPerfect

Der Dirac er fantastisk fordi det lar deg endre lyden på systemet ditt slik det passer deg, gjør Lyngdorfs RoomPerfect det stikk motsatte. Du følger bare instruksene på forsterkeren, og når du er ferdig, er lyden fenomenal. Det heter jo ikke RoomPerfect uten grunn!

Det tar langt kortere tid å lære seg å kjenne RoomPerfect, men vi har likevel noen tips og triks å dele. RoomPerfect ble utviklet av Lyngdorf for å fullstendig fjerne romakustikken fra regnestykket uten å skade signalet på noen måte, og det skulle være superlett å bruke.

RoomPerfect har sin egen mikrofon som følger med alle Lyngdorf-forsterkere. Du får til og med et mikrofonstativ med i esken! RoomPerfect vil be deg om å plassere mikrofonen i lytteposisjonen i ørehøyde. Videre vil systemet spille en høy lyd som inneholder alle frekvensene i et musikksignal. Når den første målingen er gjort, blir du bedt om å plassere mikrofonen på tilfeldige steder i rommet ditt. Når du gjør dette, vil RoomPerfect lære hvordan høyttalerne dine interagerer med rommet. Det viser en Room Knowledge Percentage (kjennskap til rommet i prosent), og når denne er på 100, vil ikke nye målinger gi noe mer kjennskap til rommet. Du kan imidlertid fortsatt gjøre lyden strammere med enda flere målinger.

Du kan endre måten RoomPerfect låter på ved å måle strategisk i stedet for tilfeldig. For eksempel kan du velge å utelukkende måle i det området du lytter i hvis du bare har tenkt å befinne deg der. På den måten tar ikke RoomPerfect med hele rommet i beregningene. Du skal tross alt måle lytterommet, ikke kjøkkenet tolv meter unna. Det hjelper også å måle på linje med refleksjonspunkter, siden disse vil ha en stor effekt på klarheten i lyden. Plasserer du mikrofonen tett på en vegg eller i et hjørne, vil den fange opp mer bass, og RoomPerfect vil korrigere til en tynnere, strammere bass. Hvis du foretrekker en smule livligere og varmere bass, bør du måle minst en meter unna vegger og hjørner.

Når du er ferdig, vil Lyngdorf-forsterkeren din regne ut en lydprofil som får det maksimale ut av høyttalerne og rommet ditt. Hør på det i et par dager for å finne ut om du liker det. Du kan alltid gjøre en ny måling med nye målepunkter og se hva det gjør med lyden.