Hopp til innhold

DALI OPTICON MK2

Store hi-fi
lydopplevelser

OPTICON MK2 er en komplett, danskprodusert høyttalerserie som gir deg imponerende hi-fi-prestasjoner til både filmlyd og musikk for en overkommelig pris. DALI er kjent for å raffinere de velfungerende grunnprinsippene sine igjen og igjen, og med andre generasjon av OPTICON har de nok en gang funnet frem forstørrelsesglasset for å utnytte de nyeste teknologiske landvinningene til å gi deg enda bedre lyd for pengene.

I forhold til den opprinnelige OPTICON-serien er både utseendet og lyden forbedret på en rekke kritiske steder. Visuelt kan du nyte de helt nydesignede og mattlakkerte frontene med elegant grått frontstoff på den hvite versjonen og en helt ny kabinettfinish i mørk eik. Den nye softdome-diskanten er nedarvet fra den avanserte CALLISTO serien, elementene til bass og mellomtone har fått lettere og stivere membraner, delefilteret er oppgradert med enda bedre komponenter, og de nye Dual Flare bassportene får elementene til å yte sitt maksimale, også når du spiller høyt.

Alle disse tekniske oppgraderingene har blitt målt, testet og gjennomlyttet ned til minste detalj, og alle modellene har fått en ny tuning som får det aller beste ut av oppgraderingene. Som kronen på verket blir alle OPTICON MK2-modellene nå produsert parvis, så både komponenter og kabinetter tas fra samme produksjonslinje. Dette gir deg en ekstra sikkerhet for at lyd og finish matcher hverandre perfekt på høyttalerne dine. OPTICON-serien har kort sagt blitt både flottere og bedre!

Dekker alle lydbehov

OPTICON MK2 dekker et enormt spekter av behov. I den ene enden av skalaen finner du kompakte modeller laget for musikkelskere som har knapt med plass eller ønsker å gå opp et nivå i finish og lydkvalitet fra budsjettserien OBERON. Det andre ytterpunktet – den store gulvhøyttaleren OPTICON 8 MK2 – kan fylle selv et stort lytterom med musikk eller filmlyd i ordentlig god hi-fi-kvalitet, uten at du må refinansiere huslånet av den grunn.

Så hvis de billigere alternativene er for uraffinerte eller de dyrere løsningene tærer for mye på budsjettet, er det massevis av grunner til å forelske seg i OPTICON MK2. Lyden er i toppklassen, byggekvaliteten er overbevisende, designet er stilrent og elegant, og du kan få en perfekt OPTICON MK2-løsning til både store og små behov. Resten er opp til deg.

SMC – et unikt magnetmateriale

SMC bass/mellomtone-elementene i OPTICON MK2 bygger på en forenklet utgave av DALIs revolusjonerende og patenterte ”Linear Drive”-magnetsystem, som opprinnelig ble brukt i EPICON og senere redesignet til RUBICON-serien. DALI eier patentet på å benytte SMC og er dermed den eneste høyttalerprodusenten som bruker denne teknologien for å motvirke forvrengning.

SMC er basert på presset jernpulver, og det leder så lite strøm (1000-10000 ganger mindre enn jern) at det ikke oppstår forvrengning som følge av virvelstrøm i kjernen av spolen (ulineær, frekvensavhengig og hastighetsavhengig oppbremsing). SMC har kort sagt lineære magnetiske egenskaper i hele frekvensområdet og eliminerer dermed en mengde forvrengningsartifakter som tradisjonelle magnetsystemer må slåss med. Samtidig er det formbart og kan støpes i akkurat den formen man ønsker. For å si det på en annen måte: DALI fjerner de dårlige egenskapene i jernet og ivaretar de gode.

I den forenklede OPTICON MK2-versjonen er det ”bare” selve pol-delen som er laget i SMC, og denne er videre omsluttet av en svært kraftig ferritmagnet. Men når du hører den krystallklare gjengivelsen av stemmer og instrumenter fra OPTICON MK2, forstår du virkelig hvor mye forvrengning andre konstruksjoner genererer i bass/mellomtoneområdet.

I tillegg til den svært lave forvrengningen har høyttalerelementene også en jevnere og mer ”forsterkervennlig” impedanskurve uten de utfordringene som kan gjøre enkelte konkurrerende produkter svært strømkrevende. Det betyr dels at delefilteret arbeider langt mer ideelt, og dels at du står friere i valg av forsterker. En OPTICON MK2-høyttaler kan gjøre underverker i et ganske gjennomsnittlig anlegg, og det blir bare enda bedre med virkelig godt utstyr.

Suverene low-loss-elementer

Bass/mellomtone-elementene i OPTICON MK2 baserer seg på samme teknologi som i den eksklusive RUBICON-serien. Det støpte aluminiumschassiset er svært aerodynamisk formet, og tillater ekstreme membranbevegelser uten luftkompresjon. Samtidig gir den spesielle blandingen av trefiber og papir en svært stiv og bevegelig membran uten resonansproblemer. I MK2-generasjonen har elementene fått en nydesignet membran som er både lettere og stivere enn i den opprinnelige versjonen. Med enda renere lyd som resultat.

At luften kan bevege seg fritt, og at kantopphengene er svært bevegelige, er to av hovedprinsippene i DALIs low-loss-prinsipp, som gir fremragende detaljer og respons ved alle volum og på alle musikktyper. En OPTICON MK2-høyttaler trenger ikke å ”sparkes i gang” som mange andre høyttalere – musikken flyter alltid lett og uanstrengt, og det ettertraktede tredimensjonale lydbildet trer tydelig frem i rommet, også når du bare spiller stillferdig bakgrunnsmusikk.

Diskanter i perfekt harmoni

Med unntak av de kompakte OPTICON 1 MK2 og OPTICON 2 MK2 får du DALIs unike doble hybriddiskant på alle seriens modeller. Hybriddiskanten kombinerer egenskapene fra dome- og båndprinsippet, så du både får stor tåle-evne, god horisontal spredning og en silkemyk og utrolig luftig diskantgjengivelse.

Bånddiskanten aktiveres glidende på rundt 10 kHz og når full yteevne i området 15-30 kHz, noe som er langt over frekvensene det menneskelige øret kan oppfatte. Samspillet mellom dome og bånd stiller svært store krav til presis tuning av systemet, men DALI har oppnådd en jevn spredning hele veien fra 2,5 kHz til over 30 kHz og samtidig en ekstremt lineær gjengivelse innenfor ±0,25 dB i hele frekvensområdet.

Den nye OPTICON MK2-softdomen er nedarvet fra det avanserte trådløse CALLISTO-høyttalersystemet og er av svært høy kvalitet. Med en diameter på hele 29 mm kan softdome-elementet spille helt ned til 2 kHz, noe som gir optimalt samspill med bass/mellomtone-elementene. Membranen er samtidig ekstremt lett, slik at den kan rulle pent av oppover før bånddiskanten umerkelig tar over de aller høyeste frekvensene og leverer den siste avgjørende luften i lydbildet. Med disse eksklusive kvalitetene kan softdomen også fungere strålende på egen hånd i de kompakte OPTICON-modellene.

Som en helt ny detalj er alle bakplatene i diskantmodulen nå solid laget i aluminium. En eksklusiv løsning som både ser bra ut og gjør lyden hørbart bedre. Den mer stabile monteringen bidrar til å dempe resonanser og vibrasjoner fra både elementet selv og fra innsiden av kabinettet der lydtrykket fra de større elementene presser seg på.

Stivt og resonansdødt kabinett med perfekt timing – made in Denmark

Det stilrene og solide OPTICON MK2-kabinettet er bygget på DALIs egen fabrikk i Danmark, og alle modellene blir montert her. Alle flater er utført i MDF (Medium Density Fibre), og elementene er skrudd direkte inn i den 25 mm tykke frontbaffelen. Dette er gjort med raffinerte utfresinger som både gir en elegant forsenkning, optimal stabilitet og maksimal luftpassasje på baksiden av elementene.

Overflaten på kabinettet er kledd med høykvalitets folie i sort ask, mørk eik eller matt hvit, og fronten er lakkert i en utrolig elegant satengmatt finish som gir MK2-generasjonen en helt ny og eksklusiv look.

Dempemateriale og avstiving er plassert akkurat der det gjør mest nytte for seg. Alle andre steder har den frie luftgjennomstrømmingen førsteprioritet, hvilket gjenspeiler seg i plasseringen av refleksporten direkte bak hvert basselement. En del andre produsenter har en helt annen tilnærming til kabinettdemping, men DALI har for lengst bevist at deres prinsipp fungerer i praksis, og at det fungerer perfekt med low-loss-tankegangen.

Innvendig er kabinettene på den store OPTICON 8 MK2 oppdelt i separate kamre, slik at det ikke oppstår trykkforskjeller mellom elementer som spiller i samme rom. Dermed kan tuningen gjøres individuelt for hvert element, uten at de påvirker hverandre. Dette er også grunnen til at du finner flere bassrefleksporter på baksiden – én for hvert kammer.

De nye Dual Flare refleksportene som du finner i de fleste OPTICON MK2-modellene er bygget med en elegant avrundet profil i begge ender av røret, litt på samme måte som på munningen av en trompet. Dette optimaliserer luftgjennomstrømmingen, slik at det ikke oppstår kompresjon eller forvrengning som følge av turbulens i portene.

Nederst i kabinettet er det oppgraderte delefilteret montert direkte bak på terminalene, så den elektriske signalveien blir kortest mulig. Selve terminalskruene er av svært høy kvalitet, og tillater alle vanlige typer kabeltilkoblinger. Dermed er du sikret optimal kontakt i hele høyttalerens levetid. Gulvmodellene har doble terminaler, slik at du har mulighet for bi-wiring hvis du ønsker det.

Kom innom HiFi Klubben og opplev OPTICON MK2 med dine egne ører – vi garanterer en fantastisk lydopplevelse!