Hopp til innhold

Vi elsker
stereo-
typer

Hvorfor er to bedre enn én? HiFi Klubbens direktør forklarer

Du går glipp av en masse lyd med bare én høyttaler, fordi det ganske enkelt kreves to høyttalere for å gjengi lyd tredimensjonalt i et rom. Mennesket er i stand til å vurdere både avstand og retning på lyd veldig presist, nettopp fordi vi har to ører og en komplisert hjerne. Dette gjør oss i stand til å plassere lyden tredimensjonalt, slik at vi selv med lukkede øyne har en klar idé om avstanden til lyden og hvilken retning den kommer fra, uansett om det er foran eller bak oss. Hvis man skal gjengi en naturtro lyd som er tatt opp med flere mikrofoner for å få det tredimensjonale lydbildet, så krever dette (minst) to høyttalere.

Det er ikke nok å bare sette opp en ekstra mono-høyttaler på et tilfeldig sted i rommet. I stereo spiller de to høyttalerne nemlig hvert sitt signal, og 3D-magien og realismen oppstår først når man sitter på det rette stedet midt i lyden og hjernen vår ”avkoder” de to signalene. Det er derfor vi i HiFi Klubben fortsatt elsker det gode gamle stereoanlegget med to høyttalere. Stereoanlegget er nemlig verdensmester på nettopp dette kunststykket!

Infoboks

  • Stereofoni, eller bare stereo, er en lydgjengivelse som innebærer to eller flere individuelle lydkanaler som spilles av samtidig i separate høyttalere. I dagligtalen betyr ordet "stereo" som regel "to høyttalere" (selv om det kan være flere). Tidligere ble lydbildet ofte delt i to deler (vokal i den ene høyttaleren og instrumenter i den andre), men i dag innebærer stereo at lydbildet generelt får en tredimensjonal dybde og at man som lytter kan retningsbestemme hvor i lydbildet de individuelle instrumentene og lydene kommer fra.

Et hav av forskjell

Med introduksjonen av stereolyd på musikkinnspillinger på 50- og 60-tallet begynte man for alvor å eksperimentere med mulighetene det ga. Den eldre generasjonen vil huske hvordan Beatles-platene ble laget i både mono- og stereoutgaver, og de tidlige stereoutgivelsene låt litt ”morsomt” med vokalen i den ene høyttaleren og gitaren i den andre. Litt senere ble det mye mer raffinert, og siden 70-tallet har det vært en selvfølge at man vil høre musikken ”tredimensjonalt”, slik det låter i virkeligheten.

Det er klart at stereo er fullstendig uinteressant hvis du står i en festivalcamp på Roskilde med en SOUNDBOKS og nettopp har inntatt alkohol eller kjærlighet i store mengder, men når du kommer hjem til leiligheten eller huset ditt, er saken en annen. Prøv bare å høre forskjellen når du går fra én til to høyttalere. Det er ganske enkelt et hav av forskjell. Så kan man klare seg med én høyttaler? Ikke hvis du spør oss!

Mange hilsener fra
personalet i HiFi Klubben

Hent den nye
lyd-avisen
i butikkene

Stikk innom din lokale HiFi Klubben-butikk, og hent den nye avisen vår. Da kan du bli klokere på hvordan du optimaliserer lyden fra høyttalerne dine eller hvordan du setter opp en platespiller, og vi avslører nyheter fra NAD, Bowers & Wilkins og andre.
Finn nærmeste butikk