Hopp til innhold

Lyden er halve filmopplevelsen

SÅNN FÅR DU
FET TV-LYD

Får du hodepine når Peppa Gris skråler ut av høyttalerne i TV-en din? Eller skrur naboen din Dagsrevyen på full guffe for å kunne forstå hva som blir sagt? Lyden har vanskelige arbeidsforhold i dagens tynne TV-er, der høyttalerne noen ganger ikke er større enn ølkorker. Men du kan heldigvis gjøre noe med det. Vi har tatt en prat med lydspesialisten Thomas Holm fra den danske høyttalerprodusenten DALI for å få noen råd.

Var lyden bedre i den gamle billedrørs-TV-en?

De gamle, firkantede billedrørs-TV-ene var laget på en måte som ga et stort kabinett til høyttalerne, og jo større volum i høyttalerkabinettet, jo mer bass og fylde kan høyttaleren produsere. Plassen var utnyttet med fornuftige høyttalerelementer, for eksempel med et par mindre basselementer og en egen diskant. Disse ble ofte plassert på hver sin side av TV-en, og det minnet egentlig på mange måter om et lite klassisk stereoanlegg. Derfor fikk man ofte en stor og fyldig lyd fra billedrørs-TV-ene. Det var lett å høre hva som ble sagt, og man kom relativt tett på en realistisk lydgjengivelse, forteller Thomas.

Populære
høyttalere

Argon Audio FENRIS A4 Trådløs høyttaler - stereo
Argon Audio FENRIS A4
Trådløs høyttaler - stereo
3 998,- / sett
62
Sonos Arc Soundbar høyttaler
Sonos Arc
Soundbar høyttaler
7 990,- / 9 990,- / stk
105
Sonos Beam (Gen 2) Soundbar høyttaler
Soundbar høyttaler
4 390,- / 5 490,- / stk
124
Argon Audio FORTE A55 Trådløs høyttaler - stereo
Trådløs høyttaler - stereo
7 998,- / 10 998,- / sett
17
DALI KATCH ONE Soundbar høyttaler
Soundbar høyttaler
7 998,- / stk
6
Argon Audio FENRIS A55 Trådløs høyttaler - stereo
Argon Audio FENRIS A55
Trådløs høyttaler - stereo
7 998,- / sett
14
Det betyr mye for det daglige stressnivået ditt at lyden faktisk klinger naturlig og ikke forvrengt. Da trenger ikke hjernen å overanstrenge seg for å avkode støyen som kommer ut av TV-en din
Thomas Holm

Hvorfor er lyden dårlig i de tynne TV-ene?

Hvis du skulle funnet frem en skrutrekker og demontert TV-en din, så vil du raskt oppdage at det ikke er etterlatt mye plass til høyttalere. Du vil typisk bli møtt av to bittesmå høyttalerkabinetter på 2 x 6 cm, der det sitter mikroskopiske høyttalere som mest av alt minner om ølkorker. Disse høyttalerelementene har omtrent samme størrelse som et vanlig diskantelement som utelukkende er laget for å gjengi de høyeste frekvensene i en vanlig høyttaler.

I dagens tynne TV-er bruker man altså et slikt lite høyttalerelement til å prøve å gjengi hele lydspektret fra lyse til dype toner. Ut ifra fysikkens lover er dette helt ute av proporsjoner, forteller Thomas. Man kan ikke oppnå en realistisk lydgjengivelse med én bitteliten høyttaler som skal ta seg av hele lydspekteret.

Når jeg skal på ferie og leier et rom eller en hytte, tar jeg alltid med en liten DALI KATCH og kobler den på hodetelefonutgangen på TV-en. Da låter det alltid bra. Det er en ’fail safe’ for meg
Thomas Holm

Når det ikke er plass til høyttalere på fronten av en flatskjerm, er produsentene også nødt til å plassere høyttalerne på baksiden eller i bunnen. Dette betyr at når du ser på TV, så hører du ikke først og fremst lyd direkte fra høyttaleren, men heller lyd som er reflektert fra veggen eller møbelet, og dette medfører en stor forvrengning av den originale lyden. Du får en tynn og rotete lyd som er vanskelig å tyde, og derfor må du skru opp lyden en masse for å forstå hva som blir sagt. Etter min mening bidrar slik lyd til å tvinge hjernen til å overanstrenge seg, slik at du blir stresset, sier Thomas.

Hva kan du gjøre for å forbedre lyden fra TV-en din?

Under gir Thomas Holm noen råd om hva du som forbruker kan gjøre hvis du vil forbedre lyden fra TV-en din. Som en tommelfingerregel anbefaler han at hvis du har satt av 10.000 kroner til TV-kjøp, burde du bruke 6.000 på TV-en og de siste 4.000 på en god lydløsning. Dette gir samlet sett en vesentlig bedre opplevelse!

Unike
Lydplanker

En lydplanke er en avlang TV-høyttaler som du plasserer rett under TV-en. Dette er en lettvinn og elegant løsning som låter vesentlig bedre enn de innebygde høyttalerne i TV-en. I dag kan du få lydplanker som kan simulere surroundlyd. Du kan få dem med eller uten subwoofer. Du kan også få dem i så dårlig kvalitet at det faktisk ikke låter bedre enn høyttalerne i TV-en din, så gå for noe ordentlig når du først skal handle.

En virkelig god løsning kan for eksempel være DALI KATCH ONE, som har hele 10 integrerte høyttalere som lager en klar og tydelig lyd som gjør det lettere å forstå dialogen. Denne lyden kommer overraskende tett på et par gode stereohøyttalere.

Populære
lydplanker

Sonos Arc Soundbar høyttaler
Sonos Arc
Soundbar høyttaler
7 990,- / 9 990,- / stk
105
Sonos Beam (Gen 2) Soundbar høyttaler
Soundbar høyttaler
4 390,- / 5 490,- / stk
124
DALI KATCH ONE Soundbar høyttaler
Soundbar høyttaler
7 998,- / stk
6
Denon DHT-S217 Soundbar høyttaler
Soundbar høyttaler
2 398,- / 2 998,- / stk
16
Denon DHT-S316 Soundbar høyttaler
Soundbar høyttaler
2 998,- / stk
41
Samsung HW-Q810B Soundbar høyttaler
Soundbar høyttaler
5 990,- / 8 990,- / stk
7
Sonos Ray Soundbar høyttaler
Sonos Ray
Soundbar høyttaler
2 390,- / 2 990,- / stk
33
Denon DHT-S517 Soundbar høyttaler
Soundbar høyttaler
3 518,- / 4 398,- / stk
30

Stereoanlegg
eller aktive høyttalere

Det må to høyttalere til for å spille lyd i stereo. Stereo betyr at lyden gjengis med bredde og dybde, slik at du kan høre mange flere detaljer i lydbildet. Hvis du for eksempel ser en konsert på TV-en, så vil du kunne peke på trommeslageren ute til høyre og vokalisten i midten foran. På en film vil du også oppleve at lydene panorerer fra den ene siden av bildet til den andre, og det virker veldig realistisk.

Hvis du har et stereoanlegg fra før, så kan du med fordel koble det til TV-en. Hvis du tenker å kjøpe noe nytt, så vil et par aktive høyttalere med innebygget forsterker være en glimrende løsning for bedre TV-lyd. Eller du kan gå for et stereoanlegg med en separat forsterker og to passive høyttalere.
Visste du forresten at du kan få anlegg og aktive høyttalere som styrer TV-lyden automatisk? Alt slår seg av og på av seg selv, og du kan styre volumet fra TV-fjernkontrollen. Like lett som en lydplanke, men det låter mye bedre, og det trenger ikke engang å være dyrere!

Populære
Stereoanlegg

Argon Audio FENRIS A4 Trådløs høyttaler - stereo
Argon Audio FENRIS A4
Trådløs høyttaler - stereo
3 998,- / sett
62
Argon Audio FORTE A55 Trådløs høyttaler - stereo
Trådløs høyttaler - stereo
7 998,- / 10 998,- / sett
17
Argon Audio FENRIS A55 Trådløs høyttaler - stereo
Argon Audio FENRIS A55
Trådløs høyttaler - stereo
7 998,- / sett
14
Argon Audio FENRIS A5 Trådløs høyttaler - stereo
Argon Audio FENRIS A5
Trådløs høyttaler - stereo
4 998,- / sett
39

Ekte
Hjemmekino

Med ekte surroundlyd får du den ultimate opplevelsen til film, serier og gaming – en ordentlig hjemmekino. Her bruker du typisk fem eller syv høyttalere som tar seg av hvert sitt lydspor. Når du plasserer høyttalerne både foran og bak lytteposisjonen din, får du en utrolig virkelighetsnær opplevelse som virkelig plasserer deg midt i handlingen av filmen.

For en ganske billig penge kan du komme overraskende tett på opplevelsen du får i en kommersiell kino. Prøv det – det eneste du risikerer er å bli positivt overrasket!

Populære
hjemmekinoanlegg

Trådløs surround
SUPERENKELT
I OPPSETT OG DAGLIG BRUK

Hos HiFi Klubben har vi et bredt utvalg av trådløse surroundsystemer, som er rettet mot et hjem hvor brukervennlighet og god lyd er i fokus. Systemet kan brukes som hjemmekino eller musikkanlegg - alt etter hva du ønsker! Opplev trådløs surround fra DALI, Bowers & Wilkins, Bluesound og ikke minst Sonos.

Trådløs 
Surround

Uansett hvilken løsning du velger, så vil du få en hørbar forbedring av TV-lyden. Når det kommer til stykket, anbefaler Thomas Holm at du som forbruker lar ørene dine guide deg mot den lydløsningen som passer best til dine behov. Hos HiFi Klubben kan du få en demonstrasjon av mange forskjellige kvalitetsløsninger i mange prisklasser. Du skylder deg selv å oppleve forskjellen, men husk at god kvalitet kan være vanedannende. Sagt på en annen måte: Det kan være vanskelig å gå tilbake til billig frossenpizza fra butikken når du først har smakt en ekte italiensk pizza. Så nå er du advart, avslutter Thomas med glimt i øyet.