Hopp til innhold

Subwoofer

Filtrer og sorter
39 produkter
Nyhet
Sub 4
Sonos Sub 4
TrĂ¥dløs subwoofer
8 990,- / Stk
KC92
KEF KC92
Subwoofer
29 990,- / Stk
Viser 39 produkter ut av 39

Subwoofer

Subwoofer

En aktiv subwoofer har egen innebygget forsterker, som er kraftig og bygget for å gjengi de dypeste basstonene både i filmlyd og musikk. Subwooferen er et ideelt supplement til kompakthøyttalere, men også til mange gulvhøyttalere. Den kan plasseres veldig fritt i forhold til hovedhøyttalerne, for eksempel i et hjørne.

Få det deilige trykket i magen med en god subwoofer

En god subwoofer bidrar til å gi et fullstendig lydbilde, så du kan høre og kjenne de tunge eksplosjonene i en film, eller dype basstoner i musikk helt ned i mellomgulvet, uansett om du spiller fra en PC eller TV.

Tradisjonelt er en subwoofer en kvadratisk boks, som normalt plasseres i et hjørne i stua, eller under skrivebordet, så den ikke tar for mye plass eller oppmerksomhet. Du kan få både en stor, en liten og en mini-utgave, alt etter hva som passer best til din bolig. Har du begrenset med plass, skal du lete etter en kompakt subwoofer, som er laget for nettopp å ta minst mulig plass.

De fleste subwoofere i dag er aktive, og det vil si at de har en innebygget forsterker. Det er en stor fordel, da nettopp de dype frekvensene som subwooferen tar seg av, kan være en utfordring for alminnelige forsterkere, som derfor blir glade for et ekstra energitilskudd fra en aktiv subwoofer.

«Har jeg overhodet bruk for en subwoofer?» tenker du kanskje. Det litt kjipe svaret er «kanskje» – det kommer an på hva behovet ditt er, og hvilke høyttalere du eventuelt har i forveien. Hvis du ser film og konserter med surround, så har du uten tvil bruk for en subwoofer, fordi disse opptas med et separat lydspor til bassen, som du ganske enkelt ikke får med, hvis du ikke har en subwoofer som kan spille det. 

Hvis du har små høyttalere, er det også en god idé med en subwoofer, så du kan få med hele spektret i din musikk.

Har du derimot et par store gulvhøyttalere, eller noe lignende, kan du muligens godt klare deg uten en subwoofer – det avhenger av hvor opptatt du er av lyd. De store høyttalerne kan riktignok gi deg en god lydopplevelse, men hvis du vil ha med alt, så kommer du ikke utenom det kvadratiske vidunderet.

Eksperimenter med plassering og innstillinger

Ørene våre er ikke i stand til å retningsbestemme de dype tonene som subwooferen bidrar med. Det betyr at du har stor frihet til å plassere den der hvor du vil i rommet. Uten at det skal bli alt for nørdete, vil vi bare forklare at en subwoofer spiller såkalte rundstrålende dype toner, som betyr at den spiller noenlunde like kraftig i alle retninger. 

Når de dype basstonene fra subwooferen treffer en overflate, for eksempel en vegg, blir tonene reflektert tilbake ut i rommet. Det vil si at bassen blir forsterket, hvis subwooferen står ved en vegg. Det betyr også at hvis bassen er for voldsom, kan du flytte subwooferen litt ut fra veggen, så lyden ikke kastes direkte tilbake. 

Litt ekstra nørde-info

Hvis du ikke interesser deg for hvordan en subwoofer fungerer, kan du bare hoppe over dette avsnittet og i stedet lese mer generelt om hva en subwoofer gjør for deg. Hvis du vil vite litt ekstra, så kan du lese videre.

I en subwoofer sitter et elektronisk delefilter, som filtrerer de forskjellige signalene, før de forsterkes (det vil si sendes ut), så vi kan høre dem. Det elektroniske delefilteret – og delingen før forsterkingen – gjør at subwooferen kun skal spille de dype basstonene, da resten er filtrert vekk.

Bak på subwooferen din, kan du justere hvor frekvensdelingen skal skje, altså ved hvilket punkt lyden skal sorteres fra. Et fornuftig utgangspunkt er å starte med å stille den inn til omkring 80 hertz, men det avhenger i stor grad både av subwooferen og de tilkoblede høyttalerne. Tommelfingerregelen sier, at jo større høyttalere, desto lavere delefrekvens.

Utover delefrekvensen sitter det også en faseknapp, som du kan stille inn til 0 eller 180 grader. Faseinnstillingen sikrer at bassen treffer ditt øre, samtidig som de andre høyttalerne, og den er nødvendige nettopp fordi subwooferen ofte står i motsatte ende av rommet enn de øvrige høyttalerne. 

Hvis din subwoofer står ovenfor de andre høyttalerne, skal du som regel stille inn faseknappen på 180 grader, så signalene ikke styrer direkte inn i hverandre. Hvis de gjør det, risikerer du at bassen nøytraliseres, og dermed ikke kan høres visse steder i rommet. 

Ovenstående er bare en tommelfingerregel, så bruk ørene dine når du skal finne frem til de beste innstillingene. Det er ikke alltid den mest logiske løsningen, som gir det beste lydresultatet, så ørene dine er viktigere enn logikk i denne sammenhengen. Til slutt skal det nevnes at det også finnes trådløse subwoofere på markedet. Så du kan fremdeles nyte den fete bassen, også selv om du hater å rote med kabler, og heller vil ha en trådløs subwoofer.

La oss hjelpe deg med å finne din nye subwoofer

Er du det minste i tvil i forbindelse med ditt valg av subwoofer, eller høyttalere generelt, er du alltid velkommen til å bruke vår onlinechat, hvor vi sitter klare til å besvare alle dine spørsmål og rådgi deg best mulig. 

Du kan også komme innom i din lokale HiFi Klubben butikk, hvor våre medarbeidere alltid er parate med gode forslag og muligheten for å teste de forskjellige høyttalerne og systemer, så du vet hva du får før du kjøper det. Vi kan også guide deg i retning av gode tilbud, så du kan gjøre et ekstra godt kjøp, hvis for eksempel en passende subwoofer er på salg når du kommer innom.