Hopp til innhold

13 produkter

Bananplugger og spader

 

Høyttalerkontakt som bananplugg og spade gir en solid og sikker forbindelse mellom høyttalerkabelen og høyttalerterminalen, samtidig som du slipper å slåss med sarte avisolerte kabelender. Om du skal ha bananplugg eller spade, avhenger av kabelen, tilkoblinger og din personlige smak. Med riktig høyttalerkontakt og en god høyttalerkabel, får du det beste ut av dine høyttalere.

Hvilken høyttalerkontakt skal du velge? Hvis noen i det hele tatt?
Høyttalerkontakten monteres i enden av din høyttalerkabel, så den enkelt kan tilkobles terminalene på anlegget og høyttalerne. Du kan godt lage et oppsett uten høyttalerkontakt, men hvis du velger den løsningen, skal du huske å være svært omhyggelig. 

Først og fremst er det litt av en utfordring å få spent fast kabelen ordentlig, slik at den blir sittende over lengre tid. Den rå kabelen består av mange små kobbertråder, og det kan være vanskelig å få med alle, inn under terminalen. Hvis bare en enkelt ender med å sitte utenfor, risikerer du en kortslutning, som i verste fall kan ødelegge forsterkeren din.

Selv om du får til en god kobling, med alle kobbertråder på plass, kan du allikevel risikere at forbindelsen løsner etter noe tid, så lyden vil bli forringet, og du risikerer igjen en kortslutning. Dessuten gjør den rå kabelen at kobberet i kabelen oksiderer, da alt er frilagt og dermed ikke beskyttet mot luftens påvirkning.

Det er altså en del ting som taler for å ta med en kontakt, når du skal installere dine høyttalere med kabel. 

En høyttalerkontakt passer perfekt i terminalen på høyttaleren, og det beskytter mot kortslutninger. I tillegg er kobberlederne bedre beskyttet mot oksidering og andre påvirkninger utenfra. Hvis kontakten vel å merke har god kvalitet og er korrekt montert.

En høyttalerkontakt med forgylte kontaktflater gir god kontakt og oksiderer ikke, så du får en ren og flott overflate som holder i svært lang tid. Sølv er til gjengjeld den ultimate elektriske lederen, som gjør det til et opplagt valg på høyttalerkontakter. Gull foretrekkes dog av mange, da det ser mer eksklusivt ut, og saktens leverer varene i de fleste tilfeller.

Banan
Bananplugger er den enkleste løsningen, og de passer stort sett til alle terminaler. En bananplugg kan enten klemmes, loddes eller skrus fast på kabelen, så det blir god forbindelse mellom kontakten og kabelen. 

Så snart bananpluggen er montert på høyttalerkabelen har du en enkel plug-and-play løsning med høyttalerne på den ene siden og forsterkeren i den andre.

Spade
Spadepluggen kombinerer fordelene fra bananpluggen og den rå kabelen. Den store flate kontaktflaten kan spennes veldig godt fast til terminalen, og det gir en veldig god forbindelse og dermed god overføring av lydsignalet. 

Spadepluggen er særlig god til kraftige høyttalerkabler som ligger på gulvet. Som regel skal spadepluggen klemmes eller loddes fast på høyttalerkabelen.

Både bananpluggen og spadepluggen er som regel markert med svart og rød. Enten er hele pluggen farget, eller så er det en diskret detalj som gjør det lett for deg å se forskjell. De samme fargene finnes også på de fleste høyttalere og forsterkere. Den røde fargen viser at det er det positive signalet (pluss), mens den svarte viser at det er det negative signalet (minus) som skal kobles til.

Kom inn og hør forskjellen
I HiFi Klubben anbefaler vi alltid at du kommer inn i butikken og tester før du kjøper. Du kan lese om mange ting på nettet, men å oppleve de forskjellige mulighetene i virkeligheten gir alltid best grunnlag for å vurdere lydkvaliteten. 

Hvis du kommer innom i en av våre butikker, kan vi vise deg de forskjellige typene av høyttalerkontakter, og du kan høre forskjellen på oppsettene. Dermed får du det beste grunnlaget for å ta en beslutning om hva som vil fungere best for deg.

Skal du både ha høyttalerkontakt og høyttalerkabel hjelper vi deg naturligvis med å finne de beste utgavene, i forhold til hvilken høyttaler du har og hvilke kontakter og kabler som passer best sammen.