Hopp til innhold

27 produkter
M28
Flerkanals effektforsterker
69 999,- / Stk

Hjemmekinoreceiver

 

Hjemmekinoreceiver

En hjemmekinoreceiver er hjertet i din hjemmekino. Her kobler du til alle dine lyd- og bildekilder, og herfra får du de watt-ene som driver høyttalerne i fem, syv eller enda flere kanaler. Mange moderne surround receivere har innebygget wi-fi streaming, så du kan nyte all verdens musikk i trådløs stereo med svært høy lydkvalitet.

Hjertet i din hjemmekino

Hvis du går med drømmen om en hjemmekino, men er skremt ved tanken om hvor vanskelig og problematisk det er, så les videre her! Det er nemlig ikke så vanskelig, selv om mange tror det. 

For å skape ekte kinostemning hjemme i stua, skal du først og fremst skaffe en god receiver. Det er der du skal koble til alle bilde- og lydkilder, så den er en viktig del av ethvert surround sound prosjekt. Det er viktig at du plasserer den, så det er luft rundt den. Noen surround receivere kan bli varme når de brukes over lengre tid, så det trengs litt plass til avkjøling.

Litt nørdeinfo

En receiver er tradisjonelt sett en boks som inneholder en radio, en forforsterker og en effektforsterker. Forforsterkeren mottar signalet fra for eksempel din Bluetooth enhet, eller en DVD-spiller. Deretter sendes det videre gjennom effektforsterkeren, som sørger for å gjøre signalet kraftig nok til at du kan høre det, når det sendes ut av høyttalerne. Og det er nok derfor noen ofte kaller en surround receiver for en surround forsterker. 

Videre så inneholder en surround receiver et antall utganger til høyttalere, for eksempel fem eller syv, så du kan bygge en hjemmekino med 5.1 eller 7.1 surround sound. 5 og 7 henviser til antallet høyttalere, mens 1 er subwooferen. Du kan også gå all-in og bygge en hjemmekino med enda flere kanaler. For eksempel er Dolby Atmos et system, hvor det også er høyttalere i taket (himlingen).

Dette trenger du til ditt surround system

Som sagt er surround receiveren helt sentral i din hjemmekino. Du kommer rett og slett ingen vei uten den. En surround receiver er en klassisk boks, ofte i svart eller sølv, som de øvrige enhetene kobles til, enten trådløst eller via kabler.

Når du har styr på receiveren, skal du ha tak i et sett fronthøyttalere, en subwoofer, en senterhøyttaler og et antall bakhøyttalere. 

Fronthøyttalerne er de viktigste høyttalerne i systemet. De skal plasseres i nærheten av din surround receiver og TV-en, så de er foran deg når du ser på skjermen. Hvis du har et stort rom som skal fylles med lyd, kan du velge et sett fete gulvhøyttalere, som både bidrar med god lyd og attitude til rommet. Hvis det er begrenset plass, kan du i stedet finne et sett kompakte høyttalere som du kan sette i en reol eller henge opp på veggen. Uansett hva du velger, bør du alltid prioritere fronthøyttalerne i ditt surround system, så du får det beste resultatet.

Hvis du synes det er et for stort prosjekt – eller en for stor post i budsjettet – å investere i full surround sound med det samme, kan du stoppe her, og nøye deg med en surround receiver og to fronthøyttalere som en start. Når det er mer rom for det i budsjettet, eller du kommer over et godt tilbud, kan du bygge ut systemet ditt i denne rekkefølgen: 

En god subwoofer er nødvendig, så du får de dype basstonene med i lydbildet. Det gjelder for hele systemet at du bør velge høyttalere fra samme merke, og hvis det er mulig, også samme serie. Da er du sikker på at de virker perfekt samme og fyller ut hverandre på beste vis. 

Når du har koblet til subwooferen, er neste punkt på surround-sjekklisten en senterhøyttaler. Den gjengir stemmer sikrer at dialogen i for eksempel en film og serier blir tydelig. Senterhøyttaleren skal plasseres midt under din TV, så lyden fra den kommer direkte ut til deg.

Siste punkt på dagsordenen er dine bakhøyttalere. Hvis du vil ha et 5.1 surround sound system, skal du ha et enkelt sett bakhøyttalere, mens 7.1 surround sound krever to sett, fordi det også bruker sidehøyttalere – altså fire høyttalere i alt. Mange bruker små kompakthøyttalere som bakhøyttalere og sidehøyttalere, så de kan plasseres diskret i en reol eller på veggen. Det gir deg perfekt surround lyd, uten store høyttalere i hele stua.

Enkel tilkobling av en surround receiver

Hvis du holder på å miste motet og synes at listen med deler ovenfor er lang og uhåndterlig, har vi gode nyheter. Det er nemlig enkelt å installere og montere både surround receiver og de tilhørende høyttalerne. 

Selve receiveren og subwooferen skal kobles direkte til en strømkilde og subwooferen forbindes til receiveren via en spesiell subwoofer-kabel. Vi anbefaler at du kobler til høyttalerne dine via en bananplugg. De er lette å ha med å gjøre og sikrer at det er god kontakt mellom kabel og skrueterminal. 

Du kobler som til enhetene dine, som PlayStation, TV eller projektor via HDMI-innganger. 

Når alt er koblet opp, er det tid for å stille inn lydnivåer og frekvenser. De fleste surround receiver har en auto-setup funksjon, som gjør det meste av arbeidet for deg. Deretter kan du lage noen litt manuelle småjusteringer, hvis det er nødvendig. Så mangler du bare å lene deg tilbake i sofaen og nyte ditt nye surround lydanlegg, enten med en god film, en konsert eller din favoritt spilleliste.

Spør, kjenn og prøv i butikken før du kjøper

Når du handler i HiFi Klubben kan du alltid besøke en av våre butikker, hvor du kan se de forskjellige surround receivere og høre om dine muligheter for surround lyd systemer. Vi hjelper deg gjerne med å sette sammen det best mulige systemet og svarer på alle dine spørsmål, så du er helt trygg, når du forlater butikken. 

Du kan også se de forskjellige høyttaler-seriene – det er viktig å få den riktige kombinasjonen, både av de forskjellige høyttalerne, men også av høyttalere og receiver. Det er ikke alle høyttalere og receivere som passer sammen, så hvis du er i tvil, kan vi også hjelpe deg med å finne den rette matchen.